Heurekan uutuusnäyttely hehkuttaa puun supervoimaa, esillä salaman iskemä koivu – "Historian kaunein näyttely"

Tiedekeskus Heurekassa pääsee parhaillaan aistimaan mihin kaikkeen puu taipuu. Uusi SuperPUU-näyttely paljastaa kuinka mahtava materiaali puu on.

– Puu on todellinen supervoima. Siitä voidaan rakentaa vaikkapa pilvenpiirtäjiä tai soittimia, kertoo Tiedekeskus Heurekan vs. toimitusjohtaja Mikko Myllykoski.

Heurekassa pääsee myös johtamaan puuorkesteria. Lisäksi kävijät saavat tietoa eri puulajeista, kuten miltä ne tuoksuvat ja miten ne käyttäytyvät.

– Maissa, joissa on paljon maanjärsityksiä, puu on hyvä rakennusmateriaali, koska se kestää järistyksiä hyvin, Myllykoski selvittää.

Näyttelyssä voi tutustua myös kuinka puurakennus kestää tulipalon.

– Puurakennuksen vahvuus tulipalossa on se, että tiedetään kuinka tuli käyttäytyy puun kanssa. Puuseinä ei kuumene toiselta puolelta. Puu ei johda lämpöä, kuten vaikkapa teräs, hän sanoo.

Näyttelyssä on esillä myös puu Helsingin Tapanilasta, johon salama iski viime vuonna kesäkuussa.

– Koen, että tämä on historian kaunein näyttelymme. Puu taipuu ja joustaa niin moneksi ja kaiken lisäksi sitoo hiiltä eli hillitsee ilmastonmuutosta, Myllykoski kertoo.

Heureka avasi ovet yleisölle 10. kesäkuuta. Tiedekeskukseen halukkaiden tulee ostaa liput ennakkoon Heurekan verkkokaupasta. Kesäkuussa Heurekassa myydään päivittäin vain 500 lippua. Ovet ovat avoinna 10–17.

– Tiedän kokemuksesta, että tällä lippumäärällä meillä on väljää, Myllykoski sanoo.

Jos joku saapuu ovelle ilman lippua, Myllykoski sanoo, että sisälle päästetään, jos päivälle on tilaa.

Heinäkuun aukioloaikoja ja lippumääriä tiedekeskus harkitsee parhaillaan.

– Seuraamme tilannetta ja hallituksen ohjeistuksia tarkasti. Kiinnitämme huomiota hygieniaan ja tarjoamme kävijöille mahdollisuuden käsienpesuun ja käsidesin käyttöön, Myllykoski kertoo.

Normaalisti heinäkuussa kävijöitä on Heurekassa noin tuhat päivittäin.

– Kesä on meille todella tärkeä sesonki. Siksi olemme iloisia, että saimme viimeistään kesäksi tiedekeskuksen auki. Korona-ajan hyödynsimme näyttelyn valmisteluun, Myllykoski sanoo.

Heurekassa on kesän avoinna myös ulkopuisto Galilei. Heurekan perinteiset kesän tiedeleirit pidetään tänä vuonna etänä ja kaikki leirit ovat loppuunmyyty.

Heureka on koonnut näyttelyn yhteistyössä Ympäristöministeriön puurakentamisen toimenpideohjelman kanssa. Yhteistyökumppaneina ovat myös muun muassa Puutuoteteollisuus ry ja Suomen Metsäsäätiö.

Näyttely

Puun ihmeellinen maailma

Tiedekeskus Heurekan uudessa SuperPUU-näyttelyssä pääsee tutustumaan puihin ja mihin kaikkeen monipuolinen materiaali taipuu.

Näyttely kertoo myös metsien ja pitkäikäisten puutuotteiden merkityksestä ilmastonmuutoksen hillinnässä.

Näyttely avautui 10. kesäkuuta ja on nähtävillä 14. maaliskuuta 2021 asti.

Kesäkuussa Heureka on avoinna kello 10–17. Liput tulee ostaa ennakkoon Heurekan verkkosivustolta.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut