Osa Vantaan hammashoitoloista avoinna, alle puolet henkilökunnasta töissä – kiireettömistä hoidetaan ensisijaisesti lapset ja oikomishoidon potilaat

Hammashoitolat avautuvat hiljalleen juhannuksen jälkeen myös kiireettömälle hoidolle. Arkisto/Johanna Erjonsalo
Marika Lumme

Marika Lumme

Vantaan suun terveydenhuolto on avannut hiljalleen palveluita juhannuksen jälkeen.

Hammashoitolat ovat kesän aikana avoinna Tikkurilassa, Myyrmäessä, Katriinassa, Länsimäessä, Leinikkitiellä, Korsossa ja Koivukylässä.

Vantaan suun terveydenhuollon johtaja Helena Salusjärvi-Juopperi kertoo, että henkilökuntaa on paikalla juhannuksesta koulujen alkuun saakka 30–40 prosenttia kokonaismäärästä. Vähäinen työntekijämäärä johtuu hänen mukaan lomista.

– Koska hoitovelka kevään kiireettömän hoidon keskeytyksen vuoksi on suurta, joudumme priorisoimaan ne potilasryhmät, joille voimme ensimmäisenä tarjota kiireetöntä hoitoa. Näitä ovat esimerkiksi lapsipotilaat ja oikomishoidon potilaat sekä sellaiset aikuiset, jotka kuuluvat perusterveytensä vuoksi riskiryhmiin, Salusjärvi-Juopperi selvittää.

– Tämän lisäksi teemme koko ajan kiireellistä hoitoa sekä välttämätöntä hoitoa, jota on esimerkiksi suussa olevien infektiolähteiden hoito ja limakalvomuutokset, hän jatkaa.

Syksyn osalta suun terveydenhuollon toiminta on vielä avoinna.

– Päätöksiä siitä olemme tekemässä juuri ja noudatamme STM:n ja THL:n tekemiä linjauksia nyt kun on saatu tietää tartuntaluvut rajoitusten helpotettua kesäkuun alussa. Varaudumme myös siihen, että Covid 19-pandemiassa tulee uusi voimistuminen, jolloin joudumme uudelleen keskeyttämään kiireettömän hoidon, hän kertoo.

Toimintaa täytyy hammashoitoloissa sopeuttaa Salusjärvi-Juopperin mukaan, vaikka pahin ennuste viruksen leviämisestä ei toteutuisikaan.

– Tämä tarkoittaa uusia ”normaaleja” toimintatapoja, kuten pidempiä vastaanottokäyntejä, erilaisia työtapoja, tehostettua sekä potilaan että henkilökunnan suojautumista, hän sanoo.

Kommentoi

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut