Keihään ykkösnainen Heidi Nokelainen janoaa Kultainen keihäs -kisasta viime vuoden voitolleen suoraa jatkoa – tänä vuonna Myyrmäessä lentävät myös kiekko ja moukari

Heidi Nokelainen puolustaa viimevuotista voittoaan Kultainen keihäs -kisassa Myyrmäessä ensi viikon lauantaina. Matti Hannula

Matti Hannula

Koronarajoitusten hellitettyä Suomessa on yleisurheiltu kesäkuun alusta lähtien. Mutta viime vuoden naisten Kultainen keihäs -kisan voittaja Heidi Nokelainen, hallitseva suomenmestarikin, avaa kilpailukautensa vasta Vantaalla.

Joensuun Katajaa edustava, mutta Helsingissä asuva Nokelainen oli ykkönen Myyrmäessä myös vuonna 2017. Hän ei aio tyytyä ”joka toinen vuosi” -voittotahtiin.

– En todellakaan. Kyllä tarkoitus on voittaa tälläkin kertaa.

Yleisurheilun EM-kisat, joiden tulosrajan Nokelainen oli jo rikkonut, peruttiin kokonaan. Treeniarkeen korona ei sen sijaan ole vaikuttanut.

– Kiitos siitä kaikille tahoille, jotka järjestivät meille kärkiurheilijoille harjoittelumahdollisuudet.

Nokelaista valmentavat vuoden 1996 olympiakultamitalisti Heli Rantanen ja sekä Rantasta että Tiina Lillakia viime vuosituhannella valmentanut Leo Pusa. Lillak voitti MM-kultaa Helsingissä 1983 ja olympiahopeaa Los Angelesissa vuotta myöhemmin.

Treenien perusteella eväitä on pidempään kaareen.

– Koronan alkuvaiheessa mentiin valmennuksessa kokonaan etänä, kuten Helin osuus pääasiassa muutenkin tapahtuu, Nokelainen kertoo.

– ”Leksa” on nyt ollut mukana Leppävaarassa, missä olen tehnyt varsinaiset heittoharjoitukset ulkona jo niin pitkään kuin kelit ovat olleet suotuisat. Helin vastuulla on harjoitusohjelmien suunnittelu, Leksa vastaa niistä käytännössä.

Rautjärveltä, tarkemmin Simpeleeltä syntyisin oleva Nokelainen, 29, uskoo olevansa iskussa heti kauden avauskisassaan.

– Keihäänheitossa tulokset ovat eniten tekniikasta kiinni. Sekin puoli on hyvällä mallilla, mutta täysivauhtisia heittoja ei vielä ole takana.

EM-kisojen peruuntumista enemmän Nokelaista harmittaa olympiakisojen siirtyminen ensi vuoden kesään.

– Olympialaiset ovat olleet neljän vuoden ajan päätähtäimeni. Toki nyt on vuosi enemmän aikaa, ja jotkut nuoremmat urheilijat ovat kommentoineet olevansa sitten kovemmassa kunnossa. Mutta ei se urheilussa niin lineaarisesti mene, hieman enemmän perspektiiviä omaava Nokelainen sanoo.

Hänen omasta ennätysheitostaan (62,83) tulee elokuun lopussa kuluneeksi neljä vuotta.

– Toivottavasti niitä synttäreitä ei tarvitse viettää, Nokelainen lohkaisee.

– Treenien perusteella eväitä on pidempään kaareen. Piti itse asiassa olla jo viime vuonna, mutta en ollut uuden tekniikkani kanssa riittävän sujut, että se olisi toiminut kilpailutilanteessa. Vasta viime talven aikana loksahti monta palasta kohdalleen.

Nokelaisen viime vuoden voittoheitto Myyrmäessä kantoi 58,55.

– Minulla on ollut Myyrmäessä hyviä kisoja, ja kauden avauskisani on yleensä ollut ok. Josko 60 metriä menisi nyt rikki.

Kultainen keihäs heitetään nyt niin, että naiset heittävät ensin omat heittonsa ja kierros jatkuu miesten heitoilla. Naisten kisassa on mukana viime kesän Kalevan kisojen koko kärkikuusikko: Heidi Nokelaisen lisäksi Juulia Valtanen, Jatta-Mari Jääskeläinen, Vivian Suominen, Saara Lipsanen ja Jenni Kangas.

Mieskeihäänheittäjistä Myyrmäessä nähdään ainakin Toni Keränen ja Teemu Narvi, mahdollisesti myös Lassi Etelätalo ja Oliver Helander.

Moukarikisaan odotetaan muun muassa alkukesästä pitkiä kaaria lingonneita Aaron Kangasta ja Krista Tervoa.

Myös kiekonheiton molemmat hallitsevat Suomen mestarit, Oskari Perälampi ja Salla Sipponen, nähtäneen Myyrmäessä.

Kuka?

Heidi Nokelainen

Keihäänheittäjä

Syntynyt 30.9.1990 Rautjärvellä.

Asuu Helsingissä.

Seura Joensuun Kataja.

Valmentajat Heli Rantanen ja Leo Pusa.

Ennätys: 62,83 (27.8. 2016).

Naisten Suomen mestari 2016 ja 2019.

SM-pronssia 2015 ja 2018.

Suomi–Ruotsi-ottelun lajivoitto 2015.

Kultainen keihäs -kilpailun naisten sarjan voittaja 2017 ja 2019.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.