Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lue Vantaan Sanomien uusi kuukausiliite Selkovantaalainen täältä!

Havurastin ja Myyrastin toiminta päättyy – Kaupunki lopettaa 200 000 euron tuen ikäihmisten päivätoiminnalle

Vanhus- ja vammaispalvelut irtisanoo sopimuksensa Marjatta-Säätiön kanssa avoimen päivätoiminnan tuottamisesta.

Se merkitsee Havurastin ja Myyrastin toiminnan päättymistä vuoden vaihteessa.

Rasteissa käy vantaalaisia ikäihmisiä, joille Rastien päivittäinen ohjelma tarjoaa virikettä ja sosiaalisia kontakteja. Havurastissa toimintaa on ollut jo 25 vuoden ajan.

– Rasteissa kävijät ovat hauraita ikäihmisiä. Osa kärsii yksinäisyydestä osa mielenterveydenongelmista, kertoo Marjatta-Säätiön toiminnanjohtaja Mari Niemi-Saari, joka on tyrmistynyt tuoreesta päätöksestä.

Rastien toiminta on kävijöille vapaaehtoista ja maksutonta.

– Suuri osa ei ole minkään peruspalvelun piirissä, Niemi-saari kertoo.

Pelkään, että he ovat pian jonon jatkona odottamassa palveluntarpeen arviointia lakisääteisiin palveluihin.

Havurastissa ja Myyrrastissa on keskimäärin 990 käyntiä kuussa.

Lue lisää: Vantaalainen mielenterveysyhteisö on Helenan henkireikä – "Toiminta on jopa valtakunnallisesti ainutlaatuista"

– Vanhus- ja vammaispalvelujen ensisijainen tehtävä on tuottaa lakisääteiset palvelut. Rastien toimintaan vuosittain käytetty 200 000 euroa ohjataan jatkossa lakisääteiseen kuntouttavaan päivätoimintaan, joka kilpailutetaan tämän vuoden aikana, vanhus- ja vammaispalvelujen johtaja Minna Lahnalampi-Lahtinen perustelee päätöstään.

Kuntouttavaan päivätoimintaan on tällä hetkellä 170 asiakkaan jono.

– Kuntouttava päivätoiminta on tärkeää, jotta ikäihminen pystyy sen ja kotihoidon avulla asumaan kotona mahdollisimman pitkään. Se mahdollistaa myös omaishoitajien vapaapäivät.

– Tavallaan vastakkain ovat kahden erityyppisen asiakasryhmän edut.

Toisekseen Marjatta-Säätiön kanssa tehtyä sopimusta ei ole kilpailutettu. Virkamies katsoo sen olevan näin hankintalain ja kaupungin hankintaohjeen vastainen.

Lahnalampi-Lahtinen pitää tilannetta valitettavana, sillä hänestä Rasti-toiminta on ollut hyvää.

Sosiaali- ja terveyslautakunta käsitteli viime viikon kokouksessaan asiaa. Osa lautakunnan jäsenistä yritti saada virkamiespäätöksen ottomenettelyyn, mutta esitys hävisi äänin 8–5.

Sosiaali- ja terveyslautakunnan puheenjohtaja Pirkko Letto on sitä mieltä, että sopimuksen päättämistä ei voi perustella hankintalailla.

– Hankintalaki mahdollistaa tämän tyyppisen, ainutlaatuisen palvelun suoraoston. Ja olisihan palvelun voinut myös voinut kilpailuttaa.

Hän äänesti lautakunnan ottomenettelyn puolesta.

Leton mielestä on harmillista, että pitkäaikainen ja vaikuttava toiminta, joka tavoittaa heikoimmassa asemassa olevia ikäihmisiä, päättyy.

Marjatta-Säätiön toiminnanjohtaja Mari Niemi-Saari on huolissaan Rastien kävijöistä.

– Pelkään, että he ovat pian jonon jatkona odottamassa palveluntarpeen arviointia lakisääteisiin palveluihin, Niemi-Saari huokaa.

Hän käynnisti perjantaina yt-neuvottelut, joiden piirissä on Rastien viisi työntekijää.