Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Korona kolahti pahasti hotellibisnekseen – huoneiden hinnat ovat nyt alhaalla

Majoitus: Omena Hotelsin toimitusjohtaja Kati Niemelä näkee jo valoa tunnelin päässä.

Hotellit avaavat pikkuhiljaa oviaan. Osa Sokotel Oy:n hotelleista on ollut auki koko koronakriisin ajan, kuten Original Sokos Hotelli Vaakuna. Osa taas meni kiinni maaliskuun puolen välin tienoilla. Kesäkuun alussa Sokotelilta Helsingissä avautui Radisson Blu Seaside ja Original Sokos Hotelli Presidentti. Heinäkuun alussa avautuu Original Sokos Hotel Helsinki, Radisson Blu Royal ja Sokos Hotel Tripla.

– Muiden hotelliemme osalta Helsingissä, Espoossa, Vantaalla arvioidaan vielä avaamisia ensi viikolla tarkemmin, Sokotel Oy:n toimitusjohtaja Jarkko Härmälä kertoo.

Hän kertoo, että koronakevään aiheuttamat sulut ovat tehneet valtavat tappiot yhtiölle.

– Tästä pandemiasta johtuva tappio on niin suuri, että sen takaisinmaksamiseen menee useita vuosia. On erittäin harmillista, ettei valtionhallintomme ole vielä ryhtynyt turvaamaan suomalaista hotellitoimialaa ja alalla olevia työpaikkoja, kuten Norjassa ja Skandinaviassa yleisesti on toimittu, hän sanoo.

Lue myös: Suomen suurimmassa hotellissa on vain muutamia asiakkaita – "Toiminta on täysin lamaantunutta"

Kysynnän romahtaminen on johtanut siihen, että hotellihuoneita saa nyt edullisesti.

Kevään aikana varausikkunat ovat lyhentyneet.

– Meillä on erittäin hyviä tarjouksia tarjolla juuri nyt. Hinnoittelu seuraa aina kysyntää, joten nyt kun kysyntä on vähäistä, kannattaa ostaa hotelliöitä valmiiksi matkasuunnitelmia varten, Härmälä vinkkaa.

Myös Omena Hotelsin toimitusjohtaja Kati Niemelä sanoo, että hinnat ovat nyt alimmillaan.

– Kevään aikana varausikkunat ovat lyhentyneet, huoneita varataan yhä enemmän viime tingassa, Niemelä sanoo.

Jonkun verran varauksia on tehty kesälle, mutta Niemelän mukaan ollaan vielä kaukana normaalitilanteesta.

– Kyllä se pääkaupunkiseudulla näkyy, että ulkomaalaisia ei ole. Muissa kaupungeissa se ei näy niinkään, mutta Helsingissä kyllä.

Omena-hotellit ovat pysyneet auki koko ajan. Omena Hotelsissa tehdään töitä pienellä asiantuntijaporukalla, joten ketään ei tarvinnut lomauttaa – päin vastoin kaikilla on ollut kädet täynnä töitä.

Sokotel Oy:ssä sen sijaan jouduttiin tekemään mittavia lomautustoimia.

– Meillä oli toiminta täysin pysähdyksissä ja hotellit pääsääntöisesti suljettuina. Valitettavasti olemme joutuneet toteuttamaan isoja ja pitkiä lomautuksia, Jarkko Härmälä kertoo.

Hän kertoo, että kysyntä on palautumassa hiljalleen ja varauksissa näkyy pieniä elpymisen merkkejä.

– Asiakkaat ovat nyt pääsääntöisesti suomalaisia matkailijoita. Lentoyhtiöt eivät vielä lennä kuin vain murto-osan kapasiteetista. Suomalaiset liikkuvat autoilla ja tulevat lähilomille.