Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kokoton juhannus liki koko maassa – avotulikielto koskee myös kertakäyttögrillejä

Ilmatieteen laitoksen karttojen mukaan (tilanne 17. kesäkuuta) juhannusaattona kaikkialla muualla Suomessa on metsäpalovaroitus, paitsi Kanta-Hämeessä ja Päijät-Hämeessä sekä osassa Pohjois-Pohjanmaata.

Esimerkiksi Uudellamaalla metsäpaloriski on tällä hetkellä korkea, tiedottaa Länsi-Uudenmaan pelastuslaitos. Ilmatieteen laitoksen asettama metsäpalovaroitus tarkoittaa, että kaikenlainen avotulenteko on kielletty, joten myös juhannuskokkojen polttaminen ei näillä näkymin ole mahdollista. Pelastuslain mukaan nuotion tai avotulen sytyttäminen ei ole sallittua, mikäli alueelle on annettu metsä- tai ruohikkopalovaroitus. Laki on ehdoton ja pelastuslaitos ei voi antaa lupaa kokon sytyttämiseen.

Länsi-Uudenmaan pelastuslaitoksen tiedotteen mukaan avotuleksi ei katsota maapohjasta eristettyjä grillejä, tiilistä tai kiviaineksesta valmistettuja tulisijoja sekä edellisiä vastaavia laitteita, joista tuli ei voi päästä leviämään maapohjan kautta tai kipinöinnin vuoksi.

Kevytrakenteisten, suoraan maapohjalle asetettavien ja helposti tuulessa kaatuvien grillien ja vastaavien muiden tulisijojen käyttö katsotaan pelastuslaissa tarkoitetuksi avotuleksi. Täten esimerkiksi kertakäyttögrillejä ei voi käyttää metsä- tai ruohikkopalovaroituksen aikana, sanotaan tiedotteessa.

Sytyttäjä vastaa aina tulenteon turvallisuudesta sekä mahdollisista vahingoista, jotka aiheutuvat tulen riistäytyessä hallinnasta. Avotulenteko vaatii aina maanomistajan suostumuksen.

Metsät ovat nyt niin kuivia, että suurpalon mahdollisuuden todennäköisyys on suuri. Metsäpaloriskiä lisää tuuliolosuhteet, jotka helposti kuljettavat kipinöitä mukanaan. Kipinä saattaa syntyä myös metallin työstämisestä tai käsittelystä.

Voimassa olevat varoitukset voi tarkistaa Ilmatieteen laitoksen nettisivuilta.