Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Katso videoita kalanpoikasista: Monikonpuron taimenet lisääntyvät nyt vauhdilla – Laajalahden verkkokalastuskielto tuo turvaa

Leppävaaran halki virtaavan Monikonpuron taimenien lisääntyminen on yllättänyt jopa niitä seuraavat asiantuntijat.

– Taimenien lisääntyminen osoittaa erittäin myönteistä elpymistä. Poikasmäärä on pompsahtanut ainakin viisinkertaiseksi, mikä on yllättänyt meidät, sanoo Vaelluskala -yhdistyksen aktiivi ja iktyonomi Henrik Kettunen.

Kettusen mukaan Monikonpuron yläosissa on paljon pienkaloja. Latva-alueella syntyy jopa enemmän poikasia kuin puroon on tuotu siirtoistutuksina.

– Se tarkoittaa taimenkannan vahvistumista Monikonpurossa. Myös Lukupurossa ja Mankkaanpurossa on havaittu myönteistä lisääntymistä, Kettunen selvittää.

Hänen mukaansa Monikonpuron kutusoraikoilla on havaittu kesäkuussa kymmeniä pienpoikasia. Esimerkiksi yhden soraikon päällä näkyi ainakin tusina pienpoikasta neliöllä.

Kalakannan elpymistä seurataan loppusyksyllä sähkökalastuksella.

Kettunen on kuvannut videoleikkeitä purossa näkyvistä pienpoikasista. Videot ovat nähtävissä tämän jutun yhteydessä.

Monikonpuron odotetaan lähivuosina kehittyvän pääkaupunkiseudun parhaaksi taimenpuroksi, Kettunen kehuu.

Toiveena vain on, että taimenet pääsisivät paremmin nousemaan latvavesille. Rakentamisen takia puron alaosan uomaa muutetaan välillä. Parhaillaan mylläys on käynnissä Hatsinanpuiston ja Perkkaan välillä.

Puro kulkee osan matkaa myös putkessa ja kauppakeskus Sellon kohdalla olevan putken säleikkö estää jossain määrin kutukalojen nousua syksyisin merestä. Säleikön tukkeeksi kun kasautuu lehtiä ja muuta materiaalia.

– Säleikön säätäminen ei ole iso asia. Olemme esittäneet sen muuttamista nousuystävällisemmäksi, Kettunen sanoo.

Kalakantaa turvaa jatkossa myös se, että Laajalahden verkkokalastusrajoitus astui voimaan ensimmäisen kerran tänä vuonna. Verkoilla saa kalastaa vain tammikuusta maaliskuuhun.

– Ammattikalastajat ovat saaneet pitää lahden pohjukassa Helsingin kaupungin luvalla vaikka miten paljon verkkoja. Niitä on ollut aivan liikaa, Kettunen sanoo.

Kiellosta huolimatta Laajalahdesta on huhtikuun alun jälkeen löytynyt vielä lainvastaisia, tiheäsilmäisiä kalaverkkoja. Kalastuksenvalvoja keräilee niitä pois.

Mahdollinen helteiden jatkuminen ei Kettusen mukaan uhkaa puroa.

– Pohjavesivarannot ovat nyt erittäin runsaat. Taimenelle riittää, kun vesi virtaa jonkin verran ja se on viileää ja hapekasta.

Länsiväylä kertoi Monikonpuron tilanteesta vuosi sitten: Monikonpuron uomassa polskii taas taimenia – poikastuotantoa avitetaan kutusoraikoilla