Poikkeuksellinen kevät näkyi asuntomarkkinoilla Vantaalla – "Nyt on kysyntää"

Kodit: Koronakevät toi asuntokaupoille eroperheitä ja vei sieltä ikäihmiset.

Helsingissä ja Espoossa käytiin vanhojen asuntojen kauppamäärissä pohjalla huhtikuussa, Vantaalla vasta toukokuussa, kertoo OP Koti Helsingin toimitusjohtaja. Kuvituskuva. Arkisto/Tiina Örn

Tiina Örn

Vanhojen asuntojen kauppamäärät romahtivat kuluvana keväänä Vantaalla. Romahduksesta voidaan puhua verrattaessa huhtikuussa tehtyjen vanhojen rivi- ja kerrostaloasuntojen kauppamääriä tilanteeseen vuosi sitten. Laskua oli lähes 38 prosenttia. Tieto perustuu Tilastokeskuksen kiinteistövälittäjiltä saamaan aineistoon.

Kiinteistönvälitysalan Keskusliiton (KVKL) asuntokauppamäärien seuranta kattaa myös kuluvan vuoden toukokuun. Vantaalla sijaitsevien vanhojen osakeasuntojen kauppamäärissä oli toukokuussa laskua huhtikuutakin enemmän, peräti 47 prosenttia, verrattuna vuoden takaiseen tilanteeseen.

– Laskua oli melko tasaisesti eri kategorioissa. Eniten kärsi kerrostaloasuntojen kauppa, KVKL:n toimitusjohtaja Maria-Elena Ehrnrooth kommentoi.

Pääkaupunkiseudulla toimivan OP Koti Helsingin toimitusjohtaja Kirsi Tenhusen mukaan Helsingissä ja Espoossa käytiin vanhojen asuntojen kauppamäärissä pohjalla huhtikuussa – Vantaalla vasta toukokuussa.

Ennen koronan tuomia poikkeusaikoja asuntokauppa oli vireessä. Alkuvuodesta koettua asuntokaupan vauhtia kehuvat niin Ehrnrooth kuin Tenhunen.

– Tammi-maaliskuussa pääkaupunkiseudun asuntokauppa oli hyvässä imussa verrattuna edellisvuoteen. Vantaalla kasvua oli 11,7 prosenttia, Ehrnrooth sanoo.

Jos oma talous on kunnossa, nyt on hyvä aika vaihtaa asuntoa.

Laskusta kertoo myös Tilastokeskuksen tieto, jonka mukaan Vantaalla tehtiin helmikuussa 275 vanhan osakeasunnon kauppaa. Huhtikuussa vastaavia kauppoja tehtiin enää vain 153 kappaletta.

Vantaalla on ollut asuntojen kauppamäärissä laskua enemmän kuin muualla pääkaupunkiseudulla. Huoneistokeskus Oy:n pääkaupunkiseudun aluejohtaja Eija Miehola pohtii syitä siihen.

– Vantaalla on paljon rivitaloasuntoja ja omakotitaloja, joissa asuu yli 70-vuotiaita. Koronakevään aikana he eivät ole vaihtaneet asuntoa.

Moni ikäihminen vaihtaa rivitaloasuntonsa tai omakotitalonsa uudiskohteeseen kerrostalossa. Siitä syystä myös uudiskohteiden kauppa on Vantaalla Mieholan mukaan hidastunut.

Ehrnrooth toteaa koronarajoitusten purkamisen tuoneen pientä piristystä asuntokauppaan.

– Jos oma talous on kunnossa, nyt on hyvä aika vaihtaa asuntoa. Esimerkiksi monet perheet tähtäävät asuntokauppansa lomakuukausien ajaksi, ettei mahdollista koulunvaihtoa tarvitsisi tehdä kesken lukukauden.

Myös Tenhunen kertoo välittäjien viestivän, että kysyntää on.

– Asiakkaita on kohdattu yksityisnäytöissä vilkkaasti. Ostajia on enemmän kuin myyjiä ja kuten arvata saattaa, se näkyy hinnoissa jopa pienoisena nousuna.

Tenhunen kertoo, että perheasuntojen kysyntä on ollut pääkaupunkiseudulla, myös Vantaalla, hyvällä tasolla. Erityisen haluttuja ovat rivitaloasunnot ja omakotitalot.

Omakotitalojen vetovoiman kasvusta kertonee myös se, että niiden myyntiajat ovat KVKL:n tilastojen mukaan pääkaupunkiseudulla lyhentyneet.

Huoneistokeskuksen Miehola toteaa pääkaupunkiseudun asuntomarkkinoilla näkyneen kevään ja alkukesän aikana paljon perheitä, jotka etsivät isompaa asuntoa. Asunnon halutaan soveltuvan hyvin etätyöskentelyyn.

– Myös eroperheitä on ollut tänä keväänä tavallista enemmän asuntoja ostamassa ja myymässä, Miehola toteaa.

Asuntomarkkinat

Miten kävi hintojen?

Vaikka kauppamäärät putosivat, poikkeuksellinen kevät ei ole näkynyt romahduksena vanhojen osakeasuntojen hinnoissa Vantaalla.

Vuoden 2019 huhtikuussa vanhan osakeasunnon keskimääräinen neliöhinta oli Vantaalla noin 2 619 euroa, kuluvan vuoden huhtikuussa se oli 2 894 euroa.

Tarkasteltaessa hintoja vuoden 2018 alusta alkaen vantaalaisten vanhojen osakeasuntojen keskimääräinen neliöhinta ei ole kertaakaan ollut korkeampi kuin mitä se oli huhtikuussa 2020.

Luvut: Tilastokeskus

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut