Salaman iskemä puu päätyi isoon rooliin Heurekan uutuusnäyttelyssä – "Koivun nesteet kiehahtivat ja puu räjähti"

Helsingissä viime vuoden kesäkuussa salaman iskusta kaatunut koivu on päätynyt osaksi Vantaan Tikkurilassa sijaitsevan Tiedekeskus Heurekan uutta näyttelyä.

– Se on meillä oikein isossakin roolissa, toteaa vasta-avatusta SuperPUU-näyttelystä Heurekan vs. toimitusjohtaja Mikko Myllykoski.

Myllykoski kertoo Heurekan innostuneen luonnonvoiman runtelemasta koivusta sen jälkeen, kun luki siitä tehdyn uutisen. Salamat iskivät vuosi sitten voimalla ympäri Suomea. Yksi voimakkaimmista pamauksista oli tiettävästi Kuulijantiellä Tapanilassa. Puusta sinkoutui salaman voimasta isoja paloja yli 10 metrin matkan päähän.

Näyttelyn noin 20 kohteesta tapanilalainen puu esiintyy kolmessa eri paikassa. Esillä on peräti kymmenisen metriä puun runkoa.

– Salama iski valtavalla kuumuudella. Koivun nesteet kiehahtivat ja puu räjähti. Se on meillä esillä kuin taideteos. Puu on yhtenä kappaleena, mutta halki, Myllykoski kuvailee koivua.

Näyttelyn toisessa kohteessa kuullaan koivun tarinaa sen eri kasvuvuosina.

Puun kanto on sijoitettu ulkoapäin kuutiomaisen ja sisältä pallomaisen puurakennelman lattialle. Puun vuosirenkaista voi päätellä, että tällä hetkellä se olisi 83-vuotias. Sen tarinoita voi kuunnella vuosilta 1937, 1952, 1979, 1995, 2016 ja 2020.

– Tarinoissa kerrotaan koivun ominaisuuksista ja kytketään ne samalla tärkeisiin tapahtumiin. Ajatuksena on, että puut ovat meille tärkeitä, varsin pitkäikäisiä ja kasvavat ihmispolvien mukana, Myllykoski toteaa.

Vuonna 1988 kerrotaan koivun valinnasta Suomen kansallispuuksi. Vuonna 1995 Suomi voittaa kultaa jääkiekon MM-kilpailuissa. Kolmannessa osassa voi nähdä puun kasvukerroksia. Näyttely päättyy 14. maaliskuuta.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut