Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Enemmän kauraa, vähemmän lihaa – Näin suomalaiset söivät viime vuonna

Suomalaisten lihan ja maidon kulutus väheni hieman viime vuonna ja kauratuotteiden buumi jatkui, selviää Luonnonvarakeskuksen (Luke) ravintotaseen ennakkotilastoista.

Lihaa upposi suomalaisiin edelleen lähes 80 kiloa henkeä kohti, mikä on 1,5 kiloa eli 1,8 prosenttia vähemmän kuin vuotta aiemmin.

– Siipikarjanlihan kulutus kasvoi melkein neljä prosenttia vuodesta 2018. Sen kulutus on nyt 26,6 kiloa henkeä kohti. Sianlihan kulutus sen sijaan laski noin viisi prosenttia, mutta sitä kulutetaan edelleenkin enemmän kuin siipikarjanlihaa, 30,8 kiloa. Naudanlihaa syötiin viime vuonna keskimäärin 18,8 kiloa, mikä oli noin puoli kiloa vähemmän kuin edellisenä vuonna, kertoo tiedotteessa erityisasiantuntija Erja Mikkola Lukesta.

Lihan syönti on viime vuosikymmenien aikana lähinnä kasvanut. Vielä 2001 keskimääräinen lihankulutus henkeä kohti oli alle 70 kiloa vuodessa, ilmenee Luken tilastoista.

Maidon kulutus puolestaan väheni noin viisi prosenttia edellisvuodesta, kuten kävi myös vuotta aiemmin. Keskivertosuomalainen joi maitoa ja muita maitotuotteita vuoden aikana silti 148 kiloa.

– Juuston kulutus laski vähän ja oli noin 25 kiloa. Myös voita kului hieman edellisvuotta vähemmän, 3,3 kiloa, kertoo Mikkola tiedotteessa.

Kalaa (vajaat 15 kg/hlö) ja kananmunia (12 kg/hlö) suomalaiset kuluttivat viime vuonna entiseen malliin.

Kaurabuumi voimistui Luken mukaan viime vuonna uudelleen tasaisemman vaiheen jälkeen. Kauran kulutus nousi vuoden aikana lähes 30 prosenttia eli kaksi kiloa. Sen kulutus on silti vielä vähäistä verrattuna eläinperäiseen ravintoon, vuodessa keskimäärin 9,5 kiloa henkeä kohti.

Vielä 2000-luvun alussa kauraa syötiin vuosittain vain 3 kiloa henkeä kohti.

Viime vuonna kaura vastasi käytännössä yksinään viljan kulutuksen noususta kahdella kilolla 81 kiloon henkeä kohti.

Myös riisin kulutus nousi puoli kiloa vuodessa.

Vihannestenkin kulutus kasvoi edellisestä vuodesta. Tuoreita vihanneksia käytettiin arviolta 66 kiloa henkeä kohti. Todellinen määrä voi olla tätäkin pienempi, sillä määrä sisältää myös mahdollisen hävikin.

Tuoreita hedelmiä suomalaiset söivät noin 59 kiloa henkeä kohti.

Muokattu 25.6.2020 klo 14.50: Lisätty tilastotieto lihankulutuksesta.