Kerrostalon pihapiiri kuuluu vain taloyhtiön asukkaille – Sääntö pätee myös vuokrataloissa

Kiinteistöliiton lakimies muistuttaa, ettei jokamiehenoikeus anna lupaa oleskella toisen talon pihalla. Tiina Örn

Tiina Örn

Nimimerkki Vieraisiin kyllästynyt kirjoitti kesäkuussa Vantaan Sanomien Lukijan areena -palstalla, että hänen kotitaloyhtiönsä pihaa ja lasten leikkipaikkaa käyttävät myös ulkopuoliset. Hän muistutti, että piha on perustettu ja sitä hoidetaan taloyhtiön asukkaiden rahoilla.

Kysymys siitä, saavatko ulkopuoliset viettää aikaa taloyhtiön pihalla, on tuttu Kiinteistöliiton apulaispäälakimies Kristel Pynnöselle.

Pynnönen muistaa muun muassa tapauksen, jossa oli epäselvyyttä siitä, saavatko ulkopuoliset tulla taloyhtiön pihalle pyydystämään sieltä löytyvää Pokémon Go -mobiilipelin hahmoa.

Vastaus on yksiselitteinen.

– Jokamiehenoikeus ei anna lupaa oleskella toisen talon pihalla tai pihapiirissä, Pynnönen sanoo.

Hän pohtii, että omakotitalon piha osataan hahmottaa yksityiseksi paikaksi ja taloyhtiön omaksi, mutta ison kerrostalon pihan kohdalla tilanne voi olla toinen.

Kerrostalojen pihojen käyttöä koskevia kysymyksiä tulee myös vuokralaisia edustavan Vuokralaiset ry:n neuvojille.

– Vuokrataloyhtiöiden pihoilla saattaa kuulla ulkopuolisilta kommenttia, että muuthan vuokralaisten pihavälineet maksaa. Sehän ei pidä paikkaansa sen enempää omakustannusperiaatteella toimivissa kohteissa kuin vapaarahoitteisissakaan. Vuokralaiset osallistuvat pihan hoidon ja tarvikkeiden rahoittamiseen vuokraa maksamalla, Vuokralaiset ry:n toiminnanjohtaja Anne Viita toteaa.

Taloyhtiön pihapiirin rajat voivat olla ulkopuolisille vaikeasti hahmotettavissa esimerkiksi siksi, että piha on suuri eikä rajaannu rakennuksilla. Pynnönen suosittelee taloyhtiötä silloin osoittamaan aidoilla tai yksityisalue-kylteillä, että kyseessä on yksityinen piha, jonne ei ole lupaa tulla.

– Silloin on kuitenkin muistettava, etteivät pienet lapset osaa lukea ja heille asiasta tulee kertoa muutoin.

Taloyhtiöllä on oikeus tehdä päätös siitä, että piha tai vaikkapa leikkipaikka ovat myös ulkopuolisten käytettävissä. Sellaisia päätöksiä on Pynnösen mukaan tehty ainakin tapauksissa, joissa taloyhtiön taustalta löytyy kunta ja alueella ei ole lapsille muita rakennettuja leikkipaikkoja.

Viita toivoo, että taloyhtiöt pohtisivat mahdollisuuksien mukaan leikkipaikkojen avaamista myös muille kuin oman talon lapsille.

– Se tietenkin edellyttää ulkopuolisilta huomaavaisuutta, joka pitää sisällään sekä siisteyden että äänenkäytön. Mahdolliset pihalla olevat lelut eivät ole koskaan mukaan ottamista varten. Ne ovat joko yksittäisen perheen omia tai hankittu taloyhtiössä asuvien lasten käyttöön.

P ynnönen toteaa, että pihassa liikkuvilta ulkopuolisilta voi aina kysyä, että ovatko he tietoisia siitä, että kyseessä on yksityinen alue.

– En ole juurikaan kuullut, että olisi ollut ongelmana saada vieraita pois pihalta. Kokonaan toinen juttu ovat sitten henkilöt, jotka tulevat pihalle mahdollisesti jopa ilkivaltamielessä. Silloin tulee kääntyä poliisin puoleen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Historia: Vantaalaiskoulun ikkunan saattoi rikkoa maanjäristys Neuvostoliitossa
 2. Kenestä Vuoden vantaalainen pyöräilijä?
 3. Mielipide: Asunnottomien ja ensiasuntoa etsivien nuorten neuvontaa tulisi lisätä
 4. Se astetta rennompi voikkaharrastus – Tanssillisessa voimistelussa annetaan kropan puhua eikä stressata hyppytaidoista tai notkeudesta
 5. Odotettu maskisuositus tuli – HSL toivoo matkustajien käyttävän suojaa
 6. Verenluovutukseen varataan edelleen aika – pandemian tuoma muutos saattaa jäädä pysyväksi
 7. Hyvinvointi: Harva ihminen on täysin symmetrinen – kehon toispuoleisuus voi aiheuttaa kipua sekä ongelmia liikkuvuuteen ja voimantuottoon
 8. Kasvomaskeista tuli nyt virallinen suositus – suojaus on tarpeen esimerkiksi joukkoliikenteessä, katso muistilista maskin käytöstä
 9. Yrittäjägallup: Moni yritys aikoo jatkaa etätöitä pysyvästi – "Työtyytyväisyys on etätyön myötä selvästi enemmän lisääntynyt kuin vähentynyt"
 10. THL: Tartuntojen määrät ovat nousseet selvästi heinäkuusta, erityisesti Helsingissä ja Uudellamaalla
 11. Lautakunta antoi pakit hollantilaisyhtiölle – Tuomelan koulua ei vuokrata Camelotille, se halutaan vuokrata paikalliselle yhteisölle
 12. Raidejokeri sulki katuja töiden nopeuttamiseksi – nyt niitä avataan taas liikenteelle, Ravitielle pääsee jo ensi viikolla
 13. Poliisi: Varo tuntemattomia halaajia – anastavat vikkelästi koruja, rahaa ja pankkikortteja, useita tapauksia pääkaupunkiseudulla
 14. Fortum aloitti YVA-menettelyn Loviisan ydinvoimalaitoksen jatkoluvasta - päätökset jatkosta parin vuoden kuluessa
 15. Lupapäällikkö: Tiivistäminen on alueiden uudistamista – "Pitäisikö tiivistämisen sijaan rakentaa kaatamalla metsää?"

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. "Palautusmylly" hotkaisee pussillisen pulloja ja tölkkejä sormia tahraamatta – Tammiston Citymarketin kauppias: "Miksi tätä ei ole keksitty aiemmin?"
 2. Lapset pelästyivät heitä luvatta kuvannutta miestä Rekolassa – väitti kuvaavansa Vantaan Sanomiin
 3. Pientalon tontille rakennetaan kolme kerrostaloa Hiekkaharjussa – "Tienoon tarina on vasta alussa"
 4. Odotettu maskisuositus tuli – HSL toivoo matkustajien käyttävän suojaa
 5. Kasvomaskeista tuli nyt virallinen suositus – suojaus on tarpeen esimerkiksi joukkoliikenteessä, katso muistilista maskin käytöstä
 6. "Tämä on Suomen upein koulu" – Kuvat: Tältä näyttää Vantaan uusimmassa koulussa
 7. Tikkurilan aseman lähelle avataan uusi joogastudio
 8. Puolueiden listoille on jopa tunkua – "En muista hakemuksia tulleen koskaan aiemmin näin paljon"
 9. Lautakunta antoi pakit hollantilaisyhtiölle – Tuomelan koulua ei vuokrata Camelotille, se halutaan vuokrata paikalliselle yhteisölle
 10. Lupapäällikkö: Tiivistäminen on alueiden uudistamista – "Pitäisikö tiivistämisen sijaan rakentaa kaatamalla metsää?"
 11. Poliisi: Varo tuntemattomia halaajia – anastavat vikkelästi koruja, rahaa ja pankkikortteja, useita tapauksia pääkaupunkiseudulla
 12. Junaliikennettä sotkenut onnettomuus sattui Koivukylässä – mies selvisi kuin ihmeen kaupalla
 13. Filmipuisto-nimi muistuttaa Veromiehen teollisesta menneisyydestä – Flamingon viereen voi tulla asuntoja jopa 1 200 asukaalle
 14. Lammaslammen järvinäkymät uhkaavat peittyä – Pähkinärinteen asukkaat huolestuivat keitaansa tulevaisuudesta
 15. Historia: Vantaalaiskoulun ikkunan saattoi rikkoa maanjäristys Neuvostoliitossa

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.