Kerrostalon pihapiiri kuuluu vain taloyhtiön asukkaille – Sääntö pätee myös vuokrataloissa

Kiinteistöliiton lakimies muistuttaa, ettei jokamiehenoikeus anna lupaa oleskella toisen talon pihalla. Tiina Örn

Tiina Örn

Nimimerkki Vieraisiin kyllästynyt kirjoitti kesäkuussa Vantaan Sanomien Lukijan areena -palstalla, että hänen kotitaloyhtiönsä pihaa ja lasten leikkipaikkaa käyttävät myös ulkopuoliset. Hän muistutti, että piha on perustettu ja sitä hoidetaan taloyhtiön asukkaiden rahoilla.

Kysymys siitä, saavatko ulkopuoliset viettää aikaa taloyhtiön pihalla, on tuttu Kiinteistöliiton apulaispäälakimies Kristel Pynnöselle.

Pynnönen muistaa muun muassa tapauksen, jossa oli epäselvyyttä siitä, saavatko ulkopuoliset tulla taloyhtiön pihalle pyydystämään sieltä löytyvää Pokémon Go -mobiilipelin hahmoa.

Vastaus on yksiselitteinen.

– Jokamiehenoikeus ei anna lupaa oleskella toisen talon pihalla tai pihapiirissä, Pynnönen sanoo.

Hän pohtii, että omakotitalon piha osataan hahmottaa yksityiseksi paikaksi ja taloyhtiön omaksi, mutta ison kerrostalon pihan kohdalla tilanne voi olla toinen.

Kerrostalojen pihojen käyttöä koskevia kysymyksiä tulee myös vuokralaisia edustavan Vuokralaiset ry:n neuvojille.

– Vuokrataloyhtiöiden pihoilla saattaa kuulla ulkopuolisilta kommenttia, että muuthan vuokralaisten pihavälineet maksaa. Sehän ei pidä paikkaansa sen enempää omakustannusperiaatteella toimivissa kohteissa kuin vapaarahoitteisissakaan. Vuokralaiset osallistuvat pihan hoidon ja tarvikkeiden rahoittamiseen vuokraa maksamalla, Vuokralaiset ry:n toiminnanjohtaja Anne Viita toteaa.

Taloyhtiön pihapiirin rajat voivat olla ulkopuolisille vaikeasti hahmotettavissa esimerkiksi siksi, että piha on suuri eikä rajaannu rakennuksilla. Pynnönen suosittelee taloyhtiötä silloin osoittamaan aidoilla tai yksityisalue-kylteillä, että kyseessä on yksityinen piha, jonne ei ole lupaa tulla.

– Silloin on kuitenkin muistettava, etteivät pienet lapset osaa lukea ja heille asiasta tulee kertoa muutoin.

Taloyhtiöllä on oikeus tehdä päätös siitä, että piha tai vaikkapa leikkipaikka ovat myös ulkopuolisten käytettävissä. Sellaisia päätöksiä on Pynnösen mukaan tehty ainakin tapauksissa, joissa taloyhtiön taustalta löytyy kunta ja alueella ei ole lapsille muita rakennettuja leikkipaikkoja.

Viita toivoo, että taloyhtiöt pohtisivat mahdollisuuksien mukaan leikkipaikkojen avaamista myös muille kuin oman talon lapsille.

– Se tietenkin edellyttää ulkopuolisilta huomaavaisuutta, joka pitää sisällään sekä siisteyden että äänenkäytön. Mahdolliset pihalla olevat lelut eivät ole koskaan mukaan ottamista varten. Ne ovat joko yksittäisen perheen omia tai hankittu taloyhtiössä asuvien lasten käyttöön.

P ynnönen toteaa, että pihassa liikkuvilta ulkopuolisilta voi aina kysyä, että ovatko he tietoisia siitä, että kyseessä on yksityinen alue.

– En ole juurikaan kuullut, että olisi ollut ongelmana saada vieraita pois pihalta. Kokonaan toinen juttu ovat sitten henkilöt, jotka tulevat pihalle mahdollisesti jopa ilkivaltamielessä. Silloin tulee kääntyä poliisin puoleen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Rebound puskee sinkkua toisen perään: Uutuusbiisissä pakkaan sekoitetaan iskelmätähti, auto ja Spielbergin leffa – reboundimaisen vapaasti
 2. Jokiniemestä löytyi tällä viikolla suuri määrä tuhansia vuosia vanhoja esineitä – "Löydöt ovat poikkeuksellisen kookkaita"
 3. Vastine: Avoimen päivätoiminnan määräraha joudutaan ohjaamaan lakisääteisiin palveluihin
 4. Poliisia paenneen nuoren rattijuopon auto pyöri karkumatkalla kahdesti ympäri Pakkalassa ja Ylästössä
 5. Vantaa on Suomen muuttotilaston ykkönen – Rohmuaa asukkaita muista kunnista
 6. Tiede: Päivällä robottien ja ihmisten välisen vuorovaikutuksen tutkija, illalla performanssitaiteilija – Rebekah Rousi, 42, halusi oppia puhumaan suomea ja sen myös teki
 7. Suurpellon ampumisesta epäillyt vangittiin murhasta epäiltyinä – STT: Toisella Helvetin enkelit -taustaa
 8. Saako urheiluvarusteiden haju yökkimään? Syypää ovat mikrobit, joita varusteet kuhisevat – Näin hajuongelmaa voi vähentää
 9. Oikeustieteelliseen valitut saavat nukkua yönsä rauhassa: Pääsykoevirhe ei vie kenenkään opiskelupaikkaa, sisään otetaan lisää väkeä
 10. Google Play -kaupassa oli taas haittaohjelma, joka ostelee kännykänomistajan laskuun – Näin suojaudut pahantahtoisilta ohjelmilta
 11. Auttava puhelin -kampanja palaa: Vie vanha kännykkä kierrätykseen, DNA lahjoittaa rahaa köyhien perheiden älylaitteisiin
 12. Hypoteekkiyhdistys: Suomen talouskasvu koronakeväänä historialliseen sukellukseen, mutta ensi vuonna noustaan
 13. Hyväntekeväisyyspyöräilyssä ensi kertaa mukana Vantaan joukkue – ryhmäpyöräilyn harjoittelu jäi vähäksi
 14. Keskusrikospoliisi: Suurpellon ampumisesta epäillyillä vahvoja kytköksiä järjestäytyneeseen rikollisuuteen
 15. Mielipide: Pihat, joihin muutkin voivat poiketa, lisäävät lähiöiden yhteisöllisyyttä ja viehätystä

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Työttömänä Vantaalla jo lähes sama määrä ihmisiä kuin mitä asuu Tikkurilassa, Korsossa ja Kivistössä yhteensä
 2. Vantaa on Suomen muuttotilaston ykkönen – Rohmuaa asukkaita muista kunnista
 3. Asukasyhdistyksen aktiivisuus siivitti – Vantaan ensimmäinen pumptrack-rata rakennetaan Ilolan eteläpuolelle Koivukylänväylän reunaan
 4. Tikkurilan aseman lipunmyynti ei auennut enää
 5. Oikeus päätti: Tammistoon ei tule Prismaa – "Hanke on nyt kuopattu"
 6. Mielipide: Pihat, joihin muutkin voivat poiketa, lisäävät lähiöiden yhteisöllisyyttä ja viehätystä
 7. Poliisia paenneen nuoren rattijuopon auto pyöri karkumatkalla kahdesti ympäri Pakkalassa ja Ylästössä
 8. Pula mansikanpoimijoista johti uusiin ratkaisuihin: saman pellon suomalaiset saavat ukrainalaisia isomman korvauksen – Vantaalla vain itsepoimintaa
 9. Jokiniemestä löytyi tällä viikolla suuri määrä tuhansia vuosia vanhoja esineitä – "Löydöt ovat poikkeuksellisen kookkaita"
 10. Ilari, 29, tarttui vihdoin Sinuheen ja kertoi lukemisen edistymisestä Vantaalla tapahtuu -infotaululla – nyt luku-urakasta tietää moni muukin
 11. Vantaalaisia aikuisia opetetaan ajamaan polkupyörällä
 12. Hyväntekeväisyyspyöräilyssä ensi kertaa mukana Vantaan joukkue – ryhmäpyöräilyn harjoittelu jäi vähäksi
 13. Vuosikymmenen ensimmäinen paikallisottelu pelataan Myyrmäessä
 14. Vantaankosken hotellikylän vastustajat: Suunnitelman toteutuminen tuhoaisi virkistyskäytön ja maiseman
 15. Vantaan Näyttämö tykittää syksyn täysillä – Uusi toiminnanjohtaja: "Kaupunki tullut vaikeassa tilanteessa hyvin vastaan"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.