Kerrostalon pihapiiri kuuluu vain taloyhtiön asukkaille – Sääntö pätee myös vuokrataloissa

Kiinteistöliiton lakimies muistuttaa, ettei jokamiehenoikeus anna lupaa oleskella toisen talon pihalla. Tiina Örn

Tiina Örn

Nimimerkki Vieraisiin kyllästynyt kirjoitti kesäkuussa Vantaan Sanomien Lukijan areena -palstalla, että hänen kotitaloyhtiönsä pihaa ja lasten leikkipaikkaa käyttävät myös ulkopuoliset. Hän muistutti, että piha on perustettu ja sitä hoidetaan taloyhtiön asukkaiden rahoilla.

Kysymys siitä, saavatko ulkopuoliset viettää aikaa taloyhtiön pihalla, on tuttu Kiinteistöliiton apulaispäälakimies Kristel Pynnöselle.

Pynnönen muistaa muun muassa tapauksen, jossa oli epäselvyyttä siitä, saavatko ulkopuoliset tulla taloyhtiön pihalle pyydystämään sieltä löytyvää Pokémon Go -mobiilipelin hahmoa.

Vastaus on yksiselitteinen.

– Jokamiehenoikeus ei anna lupaa oleskella toisen talon pihalla tai pihapiirissä, Pynnönen sanoo.

Hän pohtii, että omakotitalon piha osataan hahmottaa yksityiseksi paikaksi ja taloyhtiön omaksi, mutta ison kerrostalon pihan kohdalla tilanne voi olla toinen.

Kerrostalojen pihojen käyttöä koskevia kysymyksiä tulee myös vuokralaisia edustavan Vuokralaiset ry:n neuvojille.

– Vuokrataloyhtiöiden pihoilla saattaa kuulla ulkopuolisilta kommenttia, että muuthan vuokralaisten pihavälineet maksaa. Sehän ei pidä paikkaansa sen enempää omakustannusperiaatteella toimivissa kohteissa kuin vapaarahoitteisissakaan. Vuokralaiset osallistuvat pihan hoidon ja tarvikkeiden rahoittamiseen vuokraa maksamalla, Vuokralaiset ry:n toiminnanjohtaja Anne Viita toteaa.

Taloyhtiön pihapiirin rajat voivat olla ulkopuolisille vaikeasti hahmotettavissa esimerkiksi siksi, että piha on suuri eikä rajaannu rakennuksilla. Pynnönen suosittelee taloyhtiötä silloin osoittamaan aidoilla tai yksityisalue-kylteillä, että kyseessä on yksityinen piha, jonne ei ole lupaa tulla.

– Silloin on kuitenkin muistettava, etteivät pienet lapset osaa lukea ja heille asiasta tulee kertoa muutoin.

Taloyhtiöllä on oikeus tehdä päätös siitä, että piha tai vaikkapa leikkipaikka ovat myös ulkopuolisten käytettävissä. Sellaisia päätöksiä on Pynnösen mukaan tehty ainakin tapauksissa, joissa taloyhtiön taustalta löytyy kunta ja alueella ei ole lapsille muita rakennettuja leikkipaikkoja.

Viita toivoo, että taloyhtiöt pohtisivat mahdollisuuksien mukaan leikkipaikkojen avaamista myös muille kuin oman talon lapsille.

– Se tietenkin edellyttää ulkopuolisilta huomaavaisuutta, joka pitää sisällään sekä siisteyden että äänenkäytön. Mahdolliset pihalla olevat lelut eivät ole koskaan mukaan ottamista varten. Ne ovat joko yksittäisen perheen omia tai hankittu taloyhtiössä asuvien lasten käyttöön.

P ynnönen toteaa, että pihassa liikkuvilta ulkopuolisilta voi aina kysyä, että ovatko he tietoisia siitä, että kyseessä on yksityinen alue.

– En ole juurikaan kuullut, että olisi ollut ongelmana saada vieraita pois pihalta. Kokonaan toinen juttu ovat sitten henkilöt, jotka tulevat pihalle mahdollisesti jopa ilkivaltamielessä. Silloin tulee kääntyä poliisin puoleen.

Kommentoi

Mainos: Vantaan kaupunki

Asiakkaiden onnistuminen on työn suola

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut