Muistisairaille halutaan Vantaalle oma kylä – Kaupunki: Tärkeä aloite

Aloite: Asuntojen lisäksi kylässä olisi myös palveluja, kuten ravintola.

Kaupunki toteaa virallisessa vastauksessaan muistisairaille omaa kylää ajavan aloitteen olevan tärkeä. Myös vanhusneuvosto pitää hanketta erinomaisena. Tiina Örn

Tiina Örn

Valtuustoaloite ehdottaa Vantaalle muistisairaiden omaa kylää ja vaatii, että kaupunki ryhtyy etsimään kylälle sopivaa tonttia.

Kahden demarivaltuutetun, Pirjo Ala-Kapee-Hakulisen ja Tarja Eklundin ideoiman aloitteen allekirjoitti 51 muuta valtuutettua.

Valvotussa ja turvallisessa kylässä muistisairaat asukkaat voisivat liikkua vapaasti ja harrastaa monipuolisesti.

– Ihanne olisi, että alueelle tulisi myös palveluja. Olisi esimerkiksi oma kauppa, ravintola, työpajoja, kerhoja ja terveyspalvelut, Eklund pohtii.

Aloitteen mukaan muistisairaiden kylä voisi olla Vantaalla rivitalotyyppinen, luonnonläheinen kyläyhteisö muun asutuksen yhteydessä. Vantaan hankkeelle valittaisiin toteuttaja ja rakentaja kilpailutuksen ja kumppanuushankkeiden kautta.

– Heti kun paikka löytyisi, hankkeelle perustettaisiin oma suunnitteluryhmä, Eklund visioi.

Hanke tarkoittaa paljon muutakin kuin asuntojen rakentamista.

Mallia on otettu Hollannissa sijaitsevassa muistisairaiden Hogewey-kylästä, jossa ei esimerkiksi käytetä lainkaan rahaa, vaan asukkaiden tekemät ostokset sisältyvät kuukausihintaan. Kylää valvotaan ympäri vuorokauden ja sinne on vain yksi sisäänkäynti.

Uudenmaan Muistiluotsin muistiohjaaja Ida Mitchell toteaa, että Hollannin mallin kaltaista kylää on mietitty Suomeen aiemminkin.

– Helsingin Koskelaan ja esimerkiksi Saloon on pohdittu sellaisen rakentamista.

Myös Tampereen Tesomalle suunnitellaan hieman vastaavaa yhteisökylää. Hankkeen taustalta löytyy Kotipirtti ry.

– Kylään tulisi palvelukortteli ja kylätalo ravintoloineen ja harrastetiloineen sekä vuokra-asuntoja. Osa asunnoista olisi suunnattu muistisairaille, Kotipirtti ry:n toiminnanjohtaja Mari Anttila kertoo.

Vantaan vanhus- ja vammaispalvelut, kaupunkikulttuuri ja kaupunkisuunnittelu toteavat virallisessa vastauksessaan aloitteen olevan tärkeä. Myös vanhusneuvosto pitää hanketta erinomaisena.

Kaupunki päätti selvittää mahdollisuutta sijoittaa yhteisöllisen asumisen ratkaisuja Tikkurilan vanhustenkeskuksen yhteyteen Simonkylään. Alueelle suunnitellaan monisukupolvista yhteisö- ja palvelukorttelia, jossa myös ikäihmisten olisi turvallista asua.

Palvelupäällikkö Päivi Keskinen Vantaan vammais- ja vanhuspalveluista toteaa, että samansuuntaisia ideoita on kuultu jo aiemmin.

– Ajatuksena on ollut, ettei tehtäisi jokaiselle iäkkäiden eri kohderyhmälle omia erillisiä asumisyksiköitä, vaan eritasoista muistisairautta sairastavat ja eri määrän apua tarvitsevat voisivat asua samassa paikassa. Näin uutta kotia ei tarvitsisi etsiä muistisairauden edetessä.

Kaupungin vastauksessa todetaan, että Omakylä-projektin kaltainen yhteisöllisen asumisen ratkaisu olisi mahdollista toteuttaa vaiheittain.

Ensimmäisessä vaiheessa rakennettaisiin Tikkurilan vanhustenkeskus yhteistyössä VAV:n kanssa. Toisessa vaiheessa rakennettaisiin normaalia asuntokantaa, johon varataan senioriasumiseen asuntoja.

–Olimme kaupungilta nopeasti saatuun vastaukseen periaatteessa tyytyväisiä, Eklund sanoo.

Hän pohtii, että Omakylä-hankkeen tulee kuitenkin edetä itsenäisesti.

– Kun kaupunginvaltuusto käsitteli asiaa, demariryhmä jätti pöytäkirjaan lausuman, että Omakylä pitää toteuttaa erillisenä pilottihankkeena, eikä se saa olla sidottu vanhustenkeskuksen tai VAV:n aikatauluihin.

– Omakylä-hanke tarkoittaa paljon muutakin kuin asuntojen rakentamista, Eklund korostaa.

Ennuste

Asukkaita riittäisi

Vantaa on vielä väestöltään nuori, mutta vanhenee vauhdilla. Erityisesti vanhimpien ikäryhmien osuus kasvaa, toteaa palvelupäällikkö Päivi Keskinen Vantaan vanhus- ja vammaispalveluista.

75 vuotta täyttäneiden määrä on Vantaalla kasvanut vuosien 2014–2018 välillä 21 prosenttia ja 85 vuotta täyttäneiden määrä on kasvanut 30 prosenttia. 

– Keskivaikeaa ja vaikeaa dementiaa sairastavien määrä lisääntyy tulevina vuosina voimakkaasti, jos katsotaan Vantaan virallista väestöennustetta ja dementian esiintyvyystietoja, Keskinen sanoo.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Maanjäristys Hakunilassa – "Vastaavaa ei ole koskaan aiemmin mitattu Vantaalla"
 2. Nora Lehto maalasi TiPS-naiset Suomen cupin loppuotteluun
 3. Koulu alkaa normaalisti Korsossakin – luokan tuhonnut tulipalo ei vaikuta koulun toimintaan
 4. Nuori motoristi kaahasi poliisia karkuun Koivuhaassa ja Ruskeasannassa lauantai-iltana – Kyydissä ollut nainen pyysi pysähtymään
 5. Varkaat kärräsivät työkaluja ulos Rautakaupasta keskellä päivää
 6. USU: Apteekkien hyllyt jopa tyhjentyneet kasvomaskeista – Kertakäyttömaskista voi joutua maksamaan pari euroa kappaleelta
 7. "Heräsin niin kovaan pääkipuun että oksensin" – Tiitu, 35, sai punkin puremasta pahan taudin – "Naama roikkui"
 8. Tilastotkin sen vahvistavat: Heinäkuussa hellepäiviä melkein viikon verran keskivertoa vähemmän, sadetta senkin edestä
 9. Poliisi: Häiriökäyttäytyminen lisääntynyt Espoossa, henkirikosten ja niiden yritysten määrä kasvanut Länsi-Uudellamaalla
 10. HSL on varautunut maskien käyttöön mutta odottaa virallisia ohjeita – "Onko se pakko vai suositus ja koskeeko se yleisesti joukkoliikennettä vai vain ruuhka-aikoja"
 11. "Musta vuosi" henkirikosten määrässä Itä-Uudellamaalla – poliisi: "Poikkeusolot eivät yksistään selitä"
 12. Vakavien väkivaltarikosten määrä kasvoi rajusti Helsingissä – "Väkivallan käyttöön varaudutaan ja esimerkiksi teräasetta saatetaan kantaa mukana"
 13. Tuusulan asuntomessut: Tapettia ikivanhalla tavalla – Japanista kotoisin oleva vesiliukoinen kangastapetti on akustinen
 14. Poliisi tuli tarkistamaan ajokunnon – Autosta löytyi varastettua tavaraa Tikkurilan Nesteellä
 15. "Peruslippumme maksaa 2,99 euroa" – Uusi halpabussifirma aloittaa liikennöinnin Helsingistä Turkuun

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Maanjäristys Hakunilassa – "Vastaavaa ei ole koskaan aiemmin mitattu Vantaalla"
 2. Ilkivalta ja remontit ajoivat jäätelökioskit pois suosituilta paikoilta Vantaalta – "Asiakkaat ihmettelevät tilannetta päivittäin"
 3. Varkaat kärräsivät työkaluja ulos Rautakaupasta keskellä päivää
 4. Yksi nainen yllätti Kaljakellunnassa – ulkomaalainen tapahtumasta: "There are so many of those... how funny!"
 5. Mielipide: Miksi vesijuoksijat juoksevat uimahallissa kaverin kanssa rinnakkain? – "Ohittaminen on mahdotonta"
 6. Poliisi tuli tarkistamaan ajokunnon – Autosta löytyi varastettua tavaraa Tikkurilan Nesteellä
 7. Vantaa ennen ja nyt: Kiistelty Kaljakellunta sai alkunsa kaveriporukan päähänpistosta – Vantaan kaupunginmuseo selvitti, mikä vetää ihmisiä Keravanjoelle kellumaan
 8. Nuori motoristi kaahasi poliisia karkuun Koivuhaassa ja Ruskeasannassa lauantai-iltana – Kyydissä ollut nainen pyysi pysähtymään
 9. Vasta kolme vuotta vanhassa talossa tehdään julkisivuremonttia Tikkurilassa – "Korjaustyö haluttiin tehdä riittävällä laajuudella"
 10. Suunnitelma: Tuomelan koulun koko ylläpito kansainväliselle yritykselle – 30 työtilaa ja 5 asuntoa vuokralle
 11. Hyvinkään ammuskelussa loukkaantunut Heidi Foxell palasi jalkapallon pariin ja mentoroi nyt TiPSin naisia kohti mestaruutta – "Vasta viime vuonna pystyin katsomaan ensimmäisen kokonaisen pelin"
 12. HSL on varautunut maskien käyttöön mutta odottaa virallisia ohjeita – "Onko se pakko vai suositus ja koskeeko se yleisesti joukkoliikennettä vai vain ruuhka-aikoja"
 13. Mielipide: Oma väki voi tuhota taloyhtiön pihan kauneuden
 14. Variston kouluun avataan koronaviruksen drive-in-testauspiste
 15. Tikkurilan Fafa's lopetti toimintansa – "Tavoitteena on löytää entistä parempi sijainti"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.