Muistisairaille halutaan Vantaalle oma kylä – Kaupunki: Tärkeä aloite

Aloite: Asuntojen lisäksi kylässä olisi myös palveluja, kuten ravintola.

Kaupunki toteaa virallisessa vastauksessaan muistisairaille omaa kylää ajavan aloitteen olevan tärkeä. Myös vanhusneuvosto pitää hanketta erinomaisena. Tiina Örn

Tiina Örn

Valtuustoaloite ehdottaa Vantaalle muistisairaiden omaa kylää ja vaatii, että kaupunki ryhtyy etsimään kylälle sopivaa tonttia.

Kahden demarivaltuutetun, Pirjo Ala-Kapee-Hakulisen ja Tarja Eklundin ideoiman aloitteen allekirjoitti 51 muuta valtuutettua.

Valvotussa ja turvallisessa kylässä muistisairaat asukkaat voisivat liikkua vapaasti ja harrastaa monipuolisesti.

– Ihanne olisi, että alueelle tulisi myös palveluja. Olisi esimerkiksi oma kauppa, ravintola, työpajoja, kerhoja ja terveyspalvelut, Eklund pohtii.

Aloitteen mukaan muistisairaiden kylä voisi olla Vantaalla rivitalotyyppinen, luonnonläheinen kyläyhteisö muun asutuksen yhteydessä. Vantaan hankkeelle valittaisiin toteuttaja ja rakentaja kilpailutuksen ja kumppanuushankkeiden kautta.

– Heti kun paikka löytyisi, hankkeelle perustettaisiin oma suunnitteluryhmä, Eklund visioi.

Hanke tarkoittaa paljon muutakin kuin asuntojen rakentamista.

Mallia on otettu Hollannissa sijaitsevassa muistisairaiden Hogewey-kylästä, jossa ei esimerkiksi käytetä lainkaan rahaa, vaan asukkaiden tekemät ostokset sisältyvät kuukausihintaan. Kylää valvotaan ympäri vuorokauden ja sinne on vain yksi sisäänkäynti.

Uudenmaan Muistiluotsin muistiohjaaja Ida Mitchell toteaa, että Hollannin mallin kaltaista kylää on mietitty Suomeen aiemminkin.

– Helsingin Koskelaan ja esimerkiksi Saloon on pohdittu sellaisen rakentamista.

Myös Tampereen Tesomalle suunnitellaan hieman vastaavaa yhteisökylää. Hankkeen taustalta löytyy Kotipirtti ry.

– Kylään tulisi palvelukortteli ja kylätalo ravintoloineen ja harrastetiloineen sekä vuokra-asuntoja. Osa asunnoista olisi suunnattu muistisairaille, Kotipirtti ry:n toiminnanjohtaja Mari Anttila kertoo.

Vantaan vanhus- ja vammaispalvelut, kaupunkikulttuuri ja kaupunkisuunnittelu toteavat virallisessa vastauksessaan aloitteen olevan tärkeä. Myös vanhusneuvosto pitää hanketta erinomaisena.

Kaupunki päätti selvittää mahdollisuutta sijoittaa yhteisöllisen asumisen ratkaisuja Tikkurilan vanhustenkeskuksen yhteyteen Simonkylään. Alueelle suunnitellaan monisukupolvista yhteisö- ja palvelukorttelia, jossa myös ikäihmisten olisi turvallista asua.

Palvelupäällikkö Päivi Keskinen Vantaan vammais- ja vanhuspalveluista toteaa, että samansuuntaisia ideoita on kuultu jo aiemmin.

– Ajatuksena on ollut, ettei tehtäisi jokaiselle iäkkäiden eri kohderyhmälle omia erillisiä asumisyksiköitä, vaan eritasoista muistisairautta sairastavat ja eri määrän apua tarvitsevat voisivat asua samassa paikassa. Näin uutta kotia ei tarvitsisi etsiä muistisairauden edetessä.

Kaupungin vastauksessa todetaan, että Omakylä-projektin kaltainen yhteisöllisen asumisen ratkaisu olisi mahdollista toteuttaa vaiheittain.

Ensimmäisessä vaiheessa rakennettaisiin Tikkurilan vanhustenkeskus yhteistyössä VAV:n kanssa. Toisessa vaiheessa rakennettaisiin normaalia asuntokantaa, johon varataan senioriasumiseen asuntoja.

–Olimme kaupungilta nopeasti saatuun vastaukseen periaatteessa tyytyväisiä, Eklund sanoo.

Hän pohtii, että Omakylä-hankkeen tulee kuitenkin edetä itsenäisesti.

– Kun kaupunginvaltuusto käsitteli asiaa, demariryhmä jätti pöytäkirjaan lausuman, että Omakylä pitää toteuttaa erillisenä pilottihankkeena, eikä se saa olla sidottu vanhustenkeskuksen tai VAV:n aikatauluihin.

– Omakylä-hanke tarkoittaa paljon muutakin kuin asuntojen rakentamista, Eklund korostaa.

Ennuste

Asukkaita riittäisi

Vantaa on vielä väestöltään nuori, mutta vanhenee vauhdilla. Erityisesti vanhimpien ikäryhmien osuus kasvaa, toteaa palvelupäällikkö Päivi Keskinen Vantaan vanhus- ja vammaispalveluista.

75 vuotta täyttäneiden määrä on Vantaalla kasvanut vuosien 2014–2018 välillä 21 prosenttia ja 85 vuotta täyttäneiden määrä on kasvanut 30 prosenttia. 

– Keskivaikeaa ja vaikeaa dementiaa sairastavien määrä lisääntyy tulevina vuosina voimakkaasti, jos katsotaan Vantaan virallista väestöennustetta ja dementian esiintyvyystietoja, Keskinen sanoo.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Rebound puskee sinkkua toisen perään: Uutuusbiisissä pakkaan sekoitetaan iskelmätähti, auto ja Spielbergin leffa – reboundimaisen vapaasti
 2. Jokiniemestä löytyi tällä viikolla suuri määrä tuhansia vuosia vanhoja esineitä – "Löydöt ovat poikkeuksellisen kookkaita"
 3. Vastine: Avoimen päivätoiminnan määräraha joudutaan ohjaamaan lakisääteisiin palveluihin
 4. Poliisia paenneen nuoren rattijuopon auto pyöri karkumatkalla kahdesti ympäri Pakkalassa ja Ylästössä
 5. Vantaa on Suomen muuttotilaston ykkönen – Rohmuaa asukkaita muista kunnista
 6. Tiede: Päivällä robottien ja ihmisten välisen vuorovaikutuksen tutkija, illalla performanssitaiteilija – Rebekah Rousi, 42, halusi oppia puhumaan suomea ja sen myös teki
 7. Suurpellon ampumisesta epäillyt vangittiin murhasta epäiltyinä – STT: Toisella Helvetin enkelit -taustaa
 8. Saako urheiluvarusteiden haju yökkimään? Syypää ovat mikrobit, joita varusteet kuhisevat – Näin hajuongelmaa voi vähentää
 9. Oikeustieteelliseen valitut saavat nukkua yönsä rauhassa: Pääsykoevirhe ei vie kenenkään opiskelupaikkaa, sisään otetaan lisää väkeä
 10. Google Play -kaupassa oli taas haittaohjelma, joka ostelee kännykänomistajan laskuun – Näin suojaudut pahantahtoisilta ohjelmilta
 11. Auttava puhelin -kampanja palaa: Vie vanha kännykkä kierrätykseen, DNA lahjoittaa rahaa köyhien perheiden älylaitteisiin
 12. Hypoteekkiyhdistys: Suomen talouskasvu koronakeväänä historialliseen sukellukseen, mutta ensi vuonna noustaan
 13. Hyväntekeväisyyspyöräilyssä ensi kertaa mukana Vantaan joukkue – ryhmäpyöräilyn harjoittelu jäi vähäksi
 14. Keskusrikospoliisi: Suurpellon ampumisesta epäillyillä vahvoja kytköksiä järjestäytyneeseen rikollisuuteen
 15. Mielipide: Pihat, joihin muutkin voivat poiketa, lisäävät lähiöiden yhteisöllisyyttä ja viehätystä

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Työttömänä Vantaalla jo lähes sama määrä ihmisiä kuin mitä asuu Tikkurilassa, Korsossa ja Kivistössä yhteensä
 2. Vantaa on Suomen muuttotilaston ykkönen – Rohmuaa asukkaita muista kunnista
 3. Tikkurilan aseman lipunmyynti ei auennut enää
 4. Oikeus päätti: Tammistoon ei tule Prismaa – "Hanke on nyt kuopattu"
 5. Asukasyhdistyksen aktiivisuus siivitti – Vantaan ensimmäinen pumptrack-rata rakennetaan Ilolan eteläpuolelle Koivukylänväylän reunaan
 6. Poliisia paenneen nuoren rattijuopon auto pyöri karkumatkalla kahdesti ympäri Pakkalassa ja Ylästössä
 7. Mielipide: Pihat, joihin muutkin voivat poiketa, lisäävät lähiöiden yhteisöllisyyttä ja viehätystä
 8. Jokiniemestä löytyi tällä viikolla suuri määrä tuhansia vuosia vanhoja esineitä – "Löydöt ovat poikkeuksellisen kookkaita"
 9. Pula mansikanpoimijoista johti uusiin ratkaisuihin: saman pellon suomalaiset saavat ukrainalaisia isomman korvauksen – Vantaalla vain itsepoimintaa
 10. Ilari, 29, tarttui vihdoin Sinuheen ja kertoi lukemisen edistymisestä Vantaalla tapahtuu -infotaululla – nyt luku-urakasta tietää moni muukin
 11. Vantaalaisia aikuisia opetetaan ajamaan polkupyörällä
 12. Hyväntekeväisyyspyöräilyssä ensi kertaa mukana Vantaan joukkue – ryhmäpyöräilyn harjoittelu jäi vähäksi
 13. Vuosikymmenen ensimmäinen paikallisottelu pelataan Myyrmäessä
 14. Vantaankosken hotellikylän vastustajat: Suunnitelman toteutuminen tuhoaisi virkistyskäytön ja maiseman
 15. Vantaan Näyttämö tykittää syksyn täysillä – Uusi toiminnanjohtaja: "Kaupunki tullut vaikeassa tilanteessa hyvin vastaan"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.