Lentoasemalle suunniteltu Suomen suurin hotelli painaa kevyesti jarrua – nyt seurataan tuleeko koronan toinen aalto

Majoitus: Vantaalla on vireillä monta hotellihanketta. Korona haittaa osaa.

Helsinki-Vantaan lentoasemalla rakennetaan parhaillaan uutta sisäänkäyntiä T1:een. Aivan sen tuntumaan tulee myös 13-kerroksinen, 700 huoneen hotelli. Armi Suojanen
Armi Suojanen

Armi Suojanen

Vantaalle on vireillä kaksi isoa hotellihanketta. Toista suunnitellaan Helsinki-Vantaan lentoasemalle ja toinen tulee vain pari kilometrin päähän siitä eli Markkatielle Veromieheen.

Lentoaseman terminaalin edustalle rakennettavasta hotellista on tulossa Suomen suurin, runsaan 700 huoneen kompleksi kokous- ja konferenssitiloineen. Sen rakennuttaa lentoaseman alueen kiinteistösijoitusyhtiö LAK Real Estate Oy ja hotellitoimintaa siellä alkaa pyörittää Nordic Choice Hotels.

Hotellihankkeesta kerrottiin julkisuuteen viime syksynä ja kaikki näytti hyvältä. Helsinki-Vantaan matkustajamäärät ovat viime vuosina kasvaneet noin miljoonalla vuodessa eikä kasvulle nähty kattoa. Kunnes korona-epidemia iski ja lentäminen käytännössä lakkasi samoin kuin hotellitoiminta. Sillä on vaikutusta myös lentoaseman hotellihankkeeseen.

–  Olemme siirtäneet projektin eteenpäin viemistä, muotoilee LAK Real Estaten toimitusjohtaja Tommi Vaisalo.

Nyt seurataan tarkkaan, miten lentoliikenne sekä hotelli- ja majoitusala elpyvät matkustus- ja kokoontumisrajoitusten lievennyttyä. LAK käy myös Nordic Choice -yhtiön kanssa keskusteluja viikoittain, Vaisalo kertoo.

Alun perin oli tarkoitus, että 13-kerroksisen hotellin rakentaminen alkaa tänä vuonna ”kesän korvilla”. Nyt aloituksen ajankohtaa ei vielä tiedetä.

– Olemme hyvissä valmiusasemissa. Ja jos toista epidemia-aaltoa ei tule, projektiin laitetaan vauhtia.

Vaisalo arvioi, että päätöksiä tehdään syksyllä.

– Jos koronatilanne menee huonompaan suuntaan, rakentaminen siirtyy puolisen vuotta.

Siten hotelli voisi valmistua vuoden 2023 lopulla eli lähes vuoden alkuperäistä suunnitelmaa myöhemmin.

Rakennuttajan usko hotelliin ei kuitenkaan horju.

– Aika vinoon pitää asioiden mennä, että hotellia ei rakennettaisi.

Lentoliikenteen ennakoidaan elpyvän vähitellen.

– IATA:n (kansainvälinen ilmakuljetusliitto) ennusteen mukaan koronan takia menetettiin kaksi kasvun vuotta, Vaisalo toteaa.

Aviapoliksen Markkatielle suunnitellaan noin 300 huoneen hotellia. Hankkeen taustalla on kiinteistökehitysyhtiö NREP, joka kuuluu myös LAK:n omistajiin. Johtaja Joonas Lemströmin mukaan hanke etenee aikataulussa koronasta huolimatta.

– Rakentaminen on tarkoitus aloittaa vuonna 2021. Parhaillaan valmistellaan hankkeen edellyttämää kaavamuutosta. Arviomme mukaan rakentaminen kestää noin kaksi vuotta.

NREPin toinen, 322 huoneen hotelli on parhaillaan rakenteilla Myyrmäen Raappavuorentielle, ja sen on tarkoitus valmistua ensi vuonna.

Vantaalle suunnitellaan myös muita majoituspaikkoja. Koivuhaan Kuriiritielle on vireillä Marriott-hotelli, jonne tulisi noin 200 huonetta. Rakentamista suunnittelee J-Tradingin omistava Juslinin perhe ja hotellia alkaa pyörittää Primehotels-ketju.

Hankkeen rahoitusta on valmisteltu pitkään, mutta se ei ole vielä varmistunut. Korona on tuonut siihen oman viiveensä. Rakentamisen piti alun perin alkaa keväällä 2019.

– Tänä vuonna ei tapahdu mitään, myöntää Primehotelsin hallituksen puheenjohtaja Eero Nuutinen.

Myös hieman tavallisesta hotellikonseptista poikkeavaa on tulossa. Kuninkaan Lohet kaavailee 40 huonetta käsittävän ”hotellikylän” rakentamista Vantaankosken myllyrantaan. Kahden hengen huoneet sijoittuvat viiteen rakennukseen.

– Tämä on kuin turvamajoitusta, kuvailee yrittäjä, hallituksen puheenjohtaja Timo Kauppinen.

Tavoite on, että paikka valmistuu keväällä 2022.

Yöpyminen

Vasta osa Vantaan hotelleista auki

Vantaalla sijaitsee useita hotelleja, joista Scandic pyörittää viittä. Niistä vain Scandic Airport on tällä hetkellä avoinna.

– Vantaalla kysyntää on vähemmän kuin muualla Suomessa, selittää Scandic Etelä-Suomen aluejohtaja Christer Skjäl.

– Seuraamme tilannetta tarkkaan. Ainakin yhden hotellin lisää arvioimme tällä hetkellä avaavamme Vantaalla heinäkuussa.

Skjäl ei halua ennakoida, mikä hotelli se on.

Helsingissä Scandicilla on jo useita hotelleja auki, mutta sielläkin käyttöaste on vielä keskivertoa alhaisempi.

Sokotel Oy:llä on Vantaan hotelleista avoinna vain Flamingo, joka on ollut avoinna koko koronakevään ajan. Sen katsotaan myös riittävän kysyntään toistaiseksi.

– Flamingon käyttöaste vaihtelee 30–40 prosentin välillä, kertoo toimitusjohtaja Jarkko Härmälä.

Sen sijaan Tikkurilan Sokos Hotel Vantaa pysyy toistaiseksi kiinni. Härmälän mukaan kysyntä ei riitä sen avaamiseen.

Myös Airport Hotel Pilotti on sinnitellyt auki koko kevään. Lentokenttähotellista kerrotaan, että huoneiden kysyntä on lisääntynyt hyvin vähän kesäkuussa.

Tavallisesti lentoasema houkuttelee yöpyjiä Vantaalle. Tilanne on nyt kääntynyt päinvastaiseksi ja kenttä vetää hotellien käyttöastetta alas, kun työ- ja kokousmatkailu on erittäin vähäistä eikä ulkomaisia lomailijoitakaan tule juuri lainkaan.

– Normaalisti kesäkuu on kansainvälisten matkailijoiden huippusesonkia. Nyt piristystä tuovat kotimaiset matkailijat, Skjäl summaa.

Kommentoi

Mainos: Helsingin Uutiset

Pääkaupungin keskusta on edelleen the place to be – katso tästä ytimen tarjonta

| Päivitetty

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut