Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Esikoiskirjailijan teoksessa liikutaan nuorten maailmassa Korsossa ja Koivukylässä – hahmot ovat fiktiivisiä, mutta huumeinen elämä todellisuutta, jota kirjan tekijä on seurannut läheltä

Korsolaisen Emma Sofianna Söderholmin vastikään julkaistu esikoiskirja Edes hetken elossa (Otava) on rosoinen tarina lähiönuorten elämästä sen varjoisammalta puolelta. Tässä kirjassa snortataan piriä ja viillellään omaa ihoa, kun ahdistus kasvaa ylivoimaiseksi.

Tarina on aito, puhuu uskottavaa kieltä ja on karuudestaan huolimatta lämmin. Se ei tuomitse, vaan avaa ymmärrystä lähtökohdille, joista nuoren ihmisen elämä voi kimmahtaa väärälle kaistalle. Sillä tiellä U-käännöksen tekeminen on vaikeaa, joskus jopa mahdotonta.

Kirja oli työn alla seitsemän vuotta.

– Kieltämättä on hyvä fiilis nyt, kun se vihdoin on ulkona. Piti vähän etsiskellä sitä oikeaa muotoa, 28-vuotias Söderholm naurahtaa.

– Tein toki välissä muitakin tekstejä. Aina jos jäin jumiin tämän kirjan kanssa, vaihdoin tekemään toisia tarinoita.

Romaani kertoo abityttö Elsistä, joka yo-kirjoitusten tuomien paineiden keskellä yrittää pelastaa isoveljensä huumeilta ja ajautuu sitten itsekin mukaan samoihin sotkuihin. Elämää ei helpota perheen tilanne, jossa äiti on muuttanut ulkomaille ja isä muuttunut aloitekyvyttömäksi olmiksi.

– Olen itse nähnyt vastaavaa kamppailua aika läheltä. Lähipiirissäni on useampi ihminen ajautunut käyttämään huumeita usein helpottaakseen omaa oloaan, ja sitä seuranneena koin, että aiheesta pitää kirjoittaa, Söderholm kertoo.

– Mikään ei ole yksiselitteistä ja taustalla voi olla monenlaisia haasteita, esimerkiksi masennusta. Koska olen sitä myös itse potenut, on ollut helppo ymmärtää ja samaistua siihen, miksi siitä yritetään kaikenlaisin keinoin päästä pois, hän jatkaa.

Nuortenromaani ammentaa aiheensa todellisuudesta, mutta on henkilöiltään ja kertomukseltaan puhtaasti fiktiivinen.

– Tarinallisuus on itselleni kirjoittajana ykkösjuttu ja sitä kautta lähdin eläytymään aiheeseen ja tutkimaan sitä.

Olemassa olevia paikkoja kirjassa kuitenkin on mukana, siinä liikutaan Korson ja Koivukylän maisemissa.

28-vuotias Söderholm on lähtöisin Helsingistä, mutta jo yläasteikäisenä hän asui Vantaalla.

– Tuolloin en tosin vielä Korsossa, vaikka kävin Ruusuvuoren koulua. Mutta minustahan kun piti alun perin tulla näyttelijä, niin hain sitten Lumon lukioon esittävän taiteen linjalle. Lukion aikana kotiuduin Korsoon ja muutin tänne. Enkä ole suostunut pois lähtemään.

Esikoiskirjailijalla on vahvasti myös harrastajateatteritaustaa, muun muassa Tikkurilan Teatterista. Hän sanookin olevansa kiinnostunut myös draaman kirjoittamisesta.

Näillä näkymin romaanikirjailijan uran jatkolle ovat askelmerkit valmiina, mikäli Söderholmista itsestään riippuu.

– Käsikirjoituksia on syntynyt useampikin.

Kustantajan luonnehdinta suojatistaan ei ole hassumpi sekään:

– Söderholm on yksi Otavan tämän vuoden lupaavimpia esikoistekijöitä.