Esikoiskirjailijan teoksessa liikutaan nuorten maailmassa Korsossa ja Koivukylässä – hahmot ovat fiktiivisiä, mutta huumeinen elämä todellisuutta, jota kirjan tekijä on seurannut läheltä

–Huumeiden käytön taustat eivät ole yksiselitteisiä. Halusin tuoda asian lähelle ja ymmärrettäväksi myös lukijoille. Siksi tein ratkaisun antaa kirjani päähenkilönkin ajautua kokeilemaan niitä, Emma Sofianna Söderholm kertoo. Johanna Erjonsalo
Leena Koivisto

Leena Koivisto

Korsolaisen Emma Sofianna Söderholmin vastikään julkaistu esikoiskirja Edes hetken elossa (Otava) on rosoinen tarina lähiönuorten elämästä sen varjoisammalta puolelta. Tässä kirjassa snortataan piriä ja viillellään omaa ihoa, kun ahdistus kasvaa ylivoimaiseksi.

Tarina on aito, puhuu uskottavaa kieltä ja on karuudestaan huolimatta lämmin. Se ei tuomitse, vaan avaa ymmärrystä lähtökohdille, joista nuoren ihmisen elämä voi kimmahtaa väärälle kaistalle. Sillä tiellä U-käännöksen tekeminen on vaikeaa, joskus jopa mahdotonta.

Kirja oli työn alla seitsemän vuotta.

– Kieltämättä on hyvä fiilis nyt, kun se vihdoin on ulkona. Piti vähän etsiskellä sitä oikeaa muotoa, 28-vuotias Söderholm naurahtaa.

– Tein toki välissä muitakin tekstejä. Aina jos jäin jumiin tämän kirjan kanssa, vaihdoin tekemään toisia tarinoita.

Korsossa asuva Emma Sofianna Söderholm ymmärtää itse masennusta poteneena, kuinka huumeet voivat tuntua ainoalta keinolta helpottaa oloa. –Huumeiden käytön taustat eivät ole yksiselitteisiä. Johanna Erjonsalo

Romaani kertoo abityttö Elsistä, joka yo-kirjoitusten tuomien paineiden keskellä yrittää pelastaa isoveljensä huumeilta ja ajautuu sitten itsekin mukaan samoihin sotkuihin. Elämää ei helpota perheen tilanne, jossa äiti on muuttanut ulkomaille ja isä muuttunut aloitekyvyttömäksi olmiksi.

– Olen itse nähnyt vastaavaa kamppailua aika läheltä. Lähipiirissäni on useampi ihminen ajautunut käyttämään huumeita usein helpottaakseen omaa oloaan, ja sitä seuranneena koin, että aiheesta pitää kirjoittaa, Söderholm kertoo.

– Mikään ei ole yksiselitteistä ja taustalla voi olla monenlaisia haasteita, esimerkiksi masennusta. Koska olen sitä myös itse potenut, on ollut helppo ymmärtää ja samaistua siihen, miksi siitä yritetään kaikenlaisin keinoin päästä pois, hän jatkaa.

Emma Sofianna Söderholm myönttä, että nyt on hyvä fiilis, kun seitsemän vuoden aikana kypsytelty kirja on ulkona. Johanna Erjonsalo

Nuortenromaani ammentaa aiheensa todellisuudesta, mutta on henkilöiltään ja kertomukseltaan puhtaasti fiktiivinen.

– Tarinallisuus on itselleni kirjoittajana ykkösjuttu ja sitä kautta lähdin eläytymään aiheeseen ja tutkimaan sitä.

Olemassa olevia paikkoja kirjassa kuitenkin on mukana, siinä liikutaan Korson ja Koivukylän maisemissa.

28-vuotias Söderholm on lähtöisin Helsingistä, mutta jo yläasteikäisenä hän asui Vantaalla.

– Tuolloin en tosin vielä Korsossa, vaikka kävin Ruusuvuoren koulua. Mutta minustahan kun piti alun perin tulla näyttelijä, niin hain sitten Lumon lukioon esittävän taiteen linjalle. Lukion aikana kotiuduin Korsoon ja muutin tänne. Enkä ole suostunut pois lähtemään.

Esikoiskirjailijalla on vahvasti myös harrastajateatteritaustaa, muun muassa Tikkurilan Teatterista. Hän sanookin olevansa kiinnostunut myös draaman kirjoittamisesta.

Näillä näkymin romaanikirjailijan uran jatkolle ovat askelmerkit valmiina, mikäli Söderholmista itsestään riippuu.

– Käsikirjoituksia on syntynyt useampikin.

Kustantajan luonnehdinta suojatistaan ei ole hassumpi sekään:

– Söderholm on yksi Otavan tämän vuoden lupaavimpia esikoistekijöitä.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut