Pölyttäjien määrästä ei kannata kesän alkupuolella huolestua – Hyönteistutkija: "Jos heinäkuun lopulla ei näy kimalaisia, on jotain pielessä"

Juho Paukkusen tärkeä työväline on haavi. Kumpulan kasvitieteellisen puutarhan muuriin hän on asentanut hyönteishotellin muurarimehiläisille. Anniina Virtanen

Anniina Virtanen

Luonnontieteellisen keskusmuseon museomestari, hyönteistutkija Juho Paukkunen saa kesän alkupuolella usein yhteydenottoja huolestuneilta ihmisiltä siitä, missä kaikki pölyttäjät ovat. Pölyttäjien vähäisyyden ihmettelyä on myös sosiaalisessa mediassa.

– Toukokuun loppupuolella ja kesäkuun alussa tulee paljon kysymyksiä siitä, missä kaikki pölyttäjät ovat, kun niitä ei näy missään. Se johtuu usein vain siitä, että niillä on luontaisesti alkukesällä hiljaisempi kausi, eläintieteen yksikön museomestari selostaa.

Kimalaisten kuningattaret ovat perustamassa pesiä, munimassa ja ruokkimassa toukkia. Työläiset eivät ole vielä kuoriutuneet.

– Jos heinäkuun loppupuolella ei näy kimalaisia, jotain on pielessä. En muista, että sellaista olisi koskaan käynyt.

On kuitenkin mahdollista, että joltakin alueelta pölyttäjien määrä yhtäkkiä romahtaa, jos niiden pesäpaikka on esimerkiksi jäänyt rakennusten alle tai ravinnonlähteitä poistetaan.

Huoli pölyttäjistä on innostanut monia ostamaan tai tekemään hyönteishotelleja.

– Ne voivat auttaa esimerkiksi tiheästi rakennetuilla alueilla, joilla ei muuten ole mitään luontaisia pesäpaikkoja. Samoin kuin linnunpöntötkin ovat lisänneet joidenkin lintulajien runsautta, Paukkunen vertaa.

On vaikeaa sanoa isommassa mittakaavassa, onko pölyttäjien määrä vähentynyt, koska mitään pitkäaikaisseurantaa Suomessa ei olla tehty. Viime vuonna on aloitettu kimalaisseuranta.

Paukkusen mukaan pölyttäjien määrän vähentymisestä on epäsuoria viitteitä.

Esimerkiksi joidenkin hyönteispölytteisten viljelykasvien satotasot ovat vähentyneet 90-luvulta lähtien, vaikka muiden viljelykasvien tasot ovat nousseet. Myös niittyjen ja hyönteisiä syövien lintujen määrä on vähentynyt.

Helsingissä esimerkiksi on käynnistetty niittyprojekti, jossa kartoitetaan niittyjä ja suunnitellaan, mitkä niistä otetaan hoitoon ja miten niittyverkostoa kehitetään. Paukkusen mielestä enemmänkin olisi tehtävissä pölyttäjien hyväksi.

– Puistoissa voisi vähentää nurmikoita. Tilalle niittyjä tai nurmikon leikkuutiheyttä voisi harventaa, jotta niihin ehtisi tulla kukkia, hän sanoo.

Esimerkiksi voikukasta monesti halutaan päästä eroon, vaikka pölyttäjille se on oivallinen ravinnonlähde.

Puistoihin voisi Paukkusen mielestä jättää enemmän vanhoja huonokuntoisia puita pystyyn, tai ne voisi kaataa siten, että jää korkea kanto jäljelle.

Pölyttäjät

Uusi laji

Kumpulan kasvitieteellisestä puutarhasta löytyi tänä keväänä Suomelle uusi mehiläislaji. Lähimmillään maamehiläislajia on havaittu Etelä-Ruotsissa.

Ruostemaamehiläiseksi nimetyn lajin löysi projektitutkija Meri Lähteenaro Oulun yliopistosta.

– Ruostemaamehiläisen löytyminen pyydyksestä oli mielenkiintoinen yllätys. On tärkeää tutkia mehiläisten esiintymistä, jotta tiedämme, miten näillä hyödyllisillä pölyttäjillä menee, hän sanoo tiedotteessa.

Suomessa on löytynyt jo 13 uutta mehiläislajia 20 vuoden aikana. Määrän kasvu liittyy osittain ilmaston lämpenemiseen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Rebound puskee sinkkua toisen perään: Uutuusbiisissä pakkaan sekoitetaan iskelmätähti, auto ja Spielbergin leffa – reboundimaisen vapaasti
 2. Jokiniemestä löytyi tällä viikolla suuri määrä tuhansia vuosia vanhoja esineitä – "Löydöt ovat poikkeuksellisen kookkaita"
 3. Vastine: Avoimen päivätoiminnan määräraha joudutaan ohjaamaan lakisääteisiin palveluihin
 4. Poliisia paenneen nuoren rattijuopon auto pyöri karkumatkalla kahdesti ympäri Pakkalassa ja Ylästössä
 5. Vantaa on Suomen muuttotilaston ykkönen – Rohmuaa asukkaita muista kunnista
 6. Tiede: Päivällä robottien ja ihmisten välisen vuorovaikutuksen tutkija, illalla performanssitaiteilija – Rebekah Rousi, 42, halusi oppia puhumaan suomea ja sen myös teki
 7. Suurpellon ampumisesta epäillyt vangittiin murhasta epäiltyinä – STT: Toisella Helvetin enkelit -taustaa
 8. Saako urheiluvarusteiden haju yökkimään? Syypää ovat mikrobit, joita varusteet kuhisevat – Näin hajuongelmaa voi vähentää
 9. Oikeustieteelliseen valitut saavat nukkua yönsä rauhassa: Pääsykoevirhe ei vie kenenkään opiskelupaikkaa, sisään otetaan lisää väkeä
 10. Google Play -kaupassa oli taas haittaohjelma, joka ostelee kännykänomistajan laskuun – Näin suojaudut pahantahtoisilta ohjelmilta
 11. Auttava puhelin -kampanja palaa: Vie vanha kännykkä kierrätykseen, DNA lahjoittaa rahaa köyhien perheiden älylaitteisiin
 12. Hypoteekkiyhdistys: Suomen talouskasvu koronakeväänä historialliseen sukellukseen, mutta ensi vuonna noustaan
 13. Hyväntekeväisyyspyöräilyssä ensi kertaa mukana Vantaan joukkue – ryhmäpyöräilyn harjoittelu jäi vähäksi
 14. Keskusrikospoliisi: Suurpellon ampumisesta epäillyillä vahvoja kytköksiä järjestäytyneeseen rikollisuuteen
 15. Mielipide: Pihat, joihin muutkin voivat poiketa, lisäävät lähiöiden yhteisöllisyyttä ja viehätystä

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Työttömänä Vantaalla jo lähes sama määrä ihmisiä kuin mitä asuu Tikkurilassa, Korsossa ja Kivistössä yhteensä
 2. Vantaa on Suomen muuttotilaston ykkönen – Rohmuaa asukkaita muista kunnista
 3. Poliisia paenneen nuoren rattijuopon auto pyöri karkumatkalla kahdesti ympäri Pakkalassa ja Ylästössä
 4. Oikeus päätti: Tammistoon ei tule Prismaa – "Hanke on nyt kuopattu"
 5. Mielipide: Pihat, joihin muutkin voivat poiketa, lisäävät lähiöiden yhteisöllisyyttä ja viehätystä
 6. Tikkurilan aseman lipunmyynti ei auennut enää
 7. Asukasyhdistyksen aktiivisuus siivitti – Vantaan ensimmäinen pumptrack-rata rakennetaan Ilolan eteläpuolelle Koivukylänväylän reunaan
 8. Jokiniemestä löytyi tällä viikolla suuri määrä tuhansia vuosia vanhoja esineitä – "Löydöt ovat poikkeuksellisen kookkaita"
 9. Pula mansikanpoimijoista johti uusiin ratkaisuihin: saman pellon suomalaiset saavat ukrainalaisia isomman korvauksen – Vantaalla vain itsepoimintaa
 10. Ilari, 29, tarttui vihdoin Sinuheen ja kertoi lukemisen edistymisestä Vantaalla tapahtuu -infotaululla – nyt luku-urakasta tietää moni muukin
 11. Vantaalaisia aikuisia opetetaan ajamaan polkupyörällä
 12. Hyväntekeväisyyspyöräilyssä ensi kertaa mukana Vantaan joukkue – ryhmäpyöräilyn harjoittelu jäi vähäksi
 13. Vuosikymmenen ensimmäinen paikallisottelu pelataan Myyrmäessä
 14. Vantaan Näyttämö tykittää syksyn täysillä – Uusi toiminnanjohtaja: "Kaupunki tullut vaikeassa tilanteessa hyvin vastaan"
 15. Vantaankosken hotellikylän vastustajat: Suunnitelman toteutuminen tuhoaisi virkistyskäytön ja maiseman

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.