Pölyttäjien määrästä ei kannata kesän alkupuolella huolestua – Hyönteistutkija: "Jos heinäkuun lopulla ei näy kimalaisia, on jotain pielessä"

Juho Paukkusen tärkeä työväline on haavi. Kumpulan kasvitieteellisen puutarhan muuriin hän on asentanut hyönteishotellin muurarimehiläisille. Anniina Virtanen

Anniina Virtanen

Luonnontieteellisen keskusmuseon museomestari, hyönteistutkija Juho Paukkunen saa kesän alkupuolella usein yhteydenottoja huolestuneilta ihmisiltä siitä, missä kaikki pölyttäjät ovat. Pölyttäjien vähäisyyden ihmettelyä on myös sosiaalisessa mediassa.

– Toukokuun loppupuolella ja kesäkuun alussa tulee paljon kysymyksiä siitä, missä kaikki pölyttäjät ovat, kun niitä ei näy missään. Se johtuu usein vain siitä, että niillä on luontaisesti alkukesällä hiljaisempi kausi, eläintieteen yksikön museomestari selostaa.

Kimalaisten kuningattaret ovat perustamassa pesiä, munimassa ja ruokkimassa toukkia. Työläiset eivät ole vielä kuoriutuneet.

– Jos heinäkuun loppupuolella ei näy kimalaisia, jotain on pielessä. En muista, että sellaista olisi koskaan käynyt.

On kuitenkin mahdollista, että joltakin alueelta pölyttäjien määrä yhtäkkiä romahtaa, jos niiden pesäpaikka on esimerkiksi jäänyt rakennusten alle tai ravinnonlähteitä poistetaan.

Huoli pölyttäjistä on innostanut monia ostamaan tai tekemään hyönteishotelleja.

– Ne voivat auttaa esimerkiksi tiheästi rakennetuilla alueilla, joilla ei muuten ole mitään luontaisia pesäpaikkoja. Samoin kuin linnunpöntötkin ovat lisänneet joidenkin lintulajien runsautta, Paukkunen vertaa.

On vaikeaa sanoa isommassa mittakaavassa, onko pölyttäjien määrä vähentynyt, koska mitään pitkäaikaisseurantaa Suomessa ei olla tehty. Viime vuonna on aloitettu kimalaisseuranta.

Paukkusen mukaan pölyttäjien määrän vähentymisestä on epäsuoria viitteitä.

Esimerkiksi joidenkin hyönteispölytteisten viljelykasvien satotasot ovat vähentyneet 90-luvulta lähtien, vaikka muiden viljelykasvien tasot ovat nousseet. Myös niittyjen ja hyönteisiä syövien lintujen määrä on vähentynyt.

Helsingissä esimerkiksi on käynnistetty niittyprojekti, jossa kartoitetaan niittyjä ja suunnitellaan, mitkä niistä otetaan hoitoon ja miten niittyverkostoa kehitetään. Paukkusen mielestä enemmänkin olisi tehtävissä pölyttäjien hyväksi.

– Puistoissa voisi vähentää nurmikoita. Tilalle niittyjä tai nurmikon leikkuutiheyttä voisi harventaa, jotta niihin ehtisi tulla kukkia, hän sanoo.

Esimerkiksi voikukasta monesti halutaan päästä eroon, vaikka pölyttäjille se on oivallinen ravinnonlähde.

Puistoihin voisi Paukkusen mielestä jättää enemmän vanhoja huonokuntoisia puita pystyyn, tai ne voisi kaataa siten, että jää korkea kanto jäljelle.

Pölyttäjät

Uusi laji

Kumpulan kasvitieteellisestä puutarhasta löytyi tänä keväänä Suomelle uusi mehiläislaji. Lähimmillään maamehiläislajia on havaittu Etelä-Ruotsissa.

Ruostemaamehiläiseksi nimetyn lajin löysi projektitutkija Meri Lähteenaro Oulun yliopistosta.

– Ruostemaamehiläisen löytyminen pyydyksestä oli mielenkiintoinen yllätys. On tärkeää tutkia mehiläisten esiintymistä, jotta tiedämme, miten näillä hyödyllisillä pölyttäjillä menee, hän sanoo tiedotteessa.

Suomessa on löytynyt jo 13 uutta mehiläislajia 20 vuoden aikana. Määrän kasvu liittyy osittain ilmaston lämpenemiseen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Historia: Vantaalaiskoulun ikkunan saattoi rikkoa maanjäristys Neuvostoliitossa
 2. Kenestä Vuoden vantaalainen pyöräilijä?
 3. Mielipide: Asunnottomien ja ensiasuntoa etsivien nuorten neuvontaa tulisi lisätä
 4. Se astetta rennompi voikkaharrastus – Tanssillisessa voimistelussa annetaan kropan puhua eikä stressata hyppytaidoista tai notkeudesta
 5. Odotettu maskisuositus tuli – HSL toivoo matkustajien käyttävän suojaa
 6. Tukesilta 7 faktaa maskinostoon: Mieti ensin, mihin käyttöön olet maskia hankkimassa
 7. Verenluovutukseen varataan edelleen aika – pandemian tuoma muutos saattaa jäädä pysyväksi
 8. Hyvinvointi: Harva ihminen on täysin symmetrinen – kehon toispuoleisuus voi aiheuttaa kipua sekä ongelmia liikkuvuuteen ja voimantuottoon
 9. Kasvomaskeista tuli nyt virallinen suositus – suojaus on tarpeen esimerkiksi joukkoliikenteessä, katso muistilista maskin käytöstä
 10. Yrittäjägallup: Moni yritys aikoo jatkaa etätöitä pysyvästi – "Työtyytyväisyys on etätyön myötä selvästi enemmän lisääntynyt kuin vähentynyt"
 11. THL: Tartuntojen määrät ovat nousseet selvästi heinäkuusta, erityisesti Helsingissä ja Uudellamaalla
 12. Lautakunta antoi pakit hollantilaisyhtiölle – Tuomelan koulua ei vuokrata Camelotille, se halutaan vuokrata paikalliselle yhteisölle
 13. Raidejokeri sulki katuja töiden nopeuttamiseksi – nyt niitä avataan taas liikenteelle, Ravitielle pääsee jo ensi viikolla
 14. Poliisi: Varo tuntemattomia halaajia – anastavat vikkelästi koruja, rahaa ja pankkikortteja, useita tapauksia pääkaupunkiseudulla
 15. Fortum aloitti YVA-menettelyn Loviisan ydinvoimalaitoksen jatkoluvasta - päätökset jatkosta parin vuoden kuluessa

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. "Palautusmylly" hotkaisee pussillisen pulloja ja tölkkejä sormia tahraamatta – Tammiston Citymarketin kauppias: "Miksi tätä ei ole keksitty aiemmin?"
 2. Lapset pelästyivät heitä luvatta kuvannutta miestä Rekolassa – väitti kuvaavansa Vantaan Sanomiin
 3. Odotettu maskisuositus tuli – HSL toivoo matkustajien käyttävän suojaa
 4. Pientalon tontille rakennetaan kolme kerrostaloa Hiekkaharjussa – "Tienoon tarina on vasta alussa"
 5. Kasvomaskeista tuli nyt virallinen suositus – suojaus on tarpeen esimerkiksi joukkoliikenteessä, katso muistilista maskin käytöstä
 6. "Tämä on Suomen upein koulu" – Kuvat: Tältä näyttää Vantaan uusimmassa koulussa
 7. Tikkurilan aseman lähelle avataan uusi joogastudio
 8. Puolueiden listoille on jopa tunkua – "En muista hakemuksia tulleen koskaan aiemmin näin paljon"
 9. Lautakunta antoi pakit hollantilaisyhtiölle – Tuomelan koulua ei vuokrata Camelotille, se halutaan vuokrata paikalliselle yhteisölle
 10. Lupapäällikkö: Tiivistäminen on alueiden uudistamista – "Pitäisikö tiivistämisen sijaan rakentaa kaatamalla metsää?"
 11. Poliisi: Varo tuntemattomia halaajia – anastavat vikkelästi koruja, rahaa ja pankkikortteja, useita tapauksia pääkaupunkiseudulla
 12. Junaliikennettä sotkenut onnettomuus sattui Koivukylässä – mies selvisi kuin ihmeen kaupalla
 13. Lammaslammen järvinäkymät uhkaavat peittyä – Pähkinärinteen asukkaat huolestuivat keitaansa tulevaisuudesta
 14. Filmipuisto-nimi muistuttaa Veromiehen teollisesta menneisyydestä – Flamingon viereen voi tulla asuntoja jopa 1 200 asukaalle
 15. Historia: Vantaalaiskoulun ikkunan saattoi rikkoa maanjäristys Neuvostoliitossa

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.