Kuusijärvelle hankitaan vartijoita – "Uinninvalvojat eivät ole järjestyksenvalvojia"

Kuusijärven uinninvalvojat voivat jäädä yli töihin, kun rannalla on paljon uimareita ja se heille itselleen sopii. Arkisto/Armi Suojanen
Armi Suojanen

Armi Suojanen

Kuusijärven uimarannalle ei ole tulossa pikavauhtia lisää valvontaa, sillä lisäresurssien hankkiminen vaatii vielä uutta sopimusta vartiointiyrityksen kanssa. Uinninvalvojien työaikoja on jo rukattu.

Vantaan kaupunki ilmoitti valvonnan lisäämisestä viime viikon lopulla, kun maanantai-iltana joukko nuoria oli ahdistanut yhden nuoren laiturin alle ja hyppinyt sen jälkeen laiturin päällä. Nuori oli vähällä kuolla ennen kuin ulkopuolinen oli puuttunut tilanteeseen.

Epäilty rikos tapahtui 22. kesäkuuta noin kello 20–21. Uinninvalvonta päättyy rannalla kello 20.

Vantaa on nyt neuvottelemassa Kuusijärven vartiointiyrityksen kanssa lisävalvonnasta. Normaalitilanteessa vartijat käyvät ulkoilukeskuksessa kierroksellaan, mutta vartijat halutaan sinne pysyvästi yöhön asti.

– Neuvottelemme lisäpalvelusta ja hiomme nyt yksityiskohtia. Vartiointiin tarvitaan myös poliisin lupa, kertoo Vantaan tilakeskuksen kiinteistöpalvelupäällikkö Jari Mattila.

Hän ei uskalla sanoa, koska sopimus saadaan tehtyä ja poliisilta lupa.

Uinninvalvojien esimies Markku Tiusanen korostaa, että uinninvalvojat eivät ole järjestyksenvalvojia. Heidän ei voi vaatia tekevän vartijoille kuuluvia tehtäviä eikä heillä ole siihen edes valtuuksia.

– Uinninvalvojien tehtävä on ennen kaikkea ihmishenkien suojelu ja onnettomuuksien ennaltaehkäisy, Tiusanen määrittelee.

Uinninvalvojia ei voi myöskään vain määrätä lisätöihin aiemmin solmitun työsopimuksen vastaisesti ja ilman neuvottelua. Liikuntapalveluilla ei ole reservissä uinninvalvojia ja heitä voisi olla vaikea saadakin.

Normaalitilanteessa rannalle on jäänyt kello 17.30 jälkeen vain kaksi uinninvalvojaa. Nyt Tiusanen on sopinut, että aamuvuorolainen, jonka työvuoro päättyisi kello 17.30, jää ylitöihin kello 20:een asti, jos väkimäärä rannalla on suuri ja valvojalla on mahdollisuus jäädä ylitöihin. Siten rannalla olisi iltaisin 2–4 valvojaa.

– He itse katsovat tilanteen ja tekevät päätöksen, Tiusanen sanoo.

Poliisi tutkii Kuusijärven viime maanantain tapahtumia tapon yrityksenä. Esitutkinnan tässä vaiheessa on selvinnyt, että k aikki osalliset ovat alle 18-vuotiaita.

Kommentoi

Mainos: Vantaan kaupunki Business Vantaa

Yrittäjä, älä huoli huomisesta! Vantaalla valmistaudutaan jo tulevaisuuteen

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut