Koronavirus kiihdytti asuntojen verkko-ostamista pääkaupunkiseudulla – "Alussa kaikki ovat vähän epäileviä, että osaako tätä käyttää"

Tiina Mäkelä ja Kirsi Tenhunen uskovat, että viiden vuoden kuluttua asunnon ostaminen sähköisesti on jo arkipäivää. Johanna Erjonsalo

Anniina Virtanen

Monille elämän suurin taloudellinen satsaus, asunnon ostaminen, on vähitellen siirtymässä kokonaan sähköiseksi. Perinteistä konttoripalvelua saa edelleenkin, mutta nykyisin pankit ehdottavat ja suosittelevat dias-kauppaa.

Monelle vielä tuntematon termi tarkoittaa siis digitaalista asuntokauppaa, jossa asunto-osakkeen osto tapahtuu kokonaan sähköisellä alustalla.

– Siksi se on myös turvallinen tapa tehdä kaupat, koska pankit hoitavat sen, toimitusjohtaja Kirsi Tenhunen OP Koti Helsingistä kertoo.

Munkkiniemestä ensiasunnon ostanut Santeri Pohjalainen kertoo, että hänestä tuntui kuitenkin mukavalta mennä pankkiin paikan päälle.

– Ei se olisi tuntunut samalta, jos olisin vain tehnyt sähköisen allekirjoituksen ja yhtäkkiä asunto olisikin ollut minun. Ainakin ensiasunnon kohdalla koen näin, hän sanoo.

Pohjalainen ei olisi muutenkaan voinut tehdä kauppaa sähköisesti, koska digitaalisessa asuntokaupassa on vielä rajoitteita. Esimerkiksi kuolinpesät ja lunastuskaupat, joita pääkaupunkiseudulla on paljon, rajautuvat digitaalisen kaupan ulkopuolelle.

– Kun kaikki rajoitukset saadaan pois, uskon, että digitaalisen asuntokaupan osuus lähestyy 90 prosenttia, Tenhunen sanoo.

Myös kiinteistökauppa on vielä alustan ulkopuolella, mutta Maanmittauslaitoksen Kiinteistövaihdannan-palvelussa omakotitaloja on voinut ostaa sähköisesti jo muutaman vuoden.

Pankit uskovat, että asuntokauppojen tekeminen verkossa on pian valtavirtaa, ja perinteinen tapa tehdä kauppoja enemmänkin poikkeus. Pääkaupunkiseudulla digitaalista asuntokauppaa tehdään enemmän kuin muualla Suomessa.

– Kauppoja tehdään Helsingissä ja Espoossa enemmän kuin muualla Suomessa, jopa enemmän kuin Vantaalla, kertoo vähittäispankkitoiminnasta vastaava johtaja Riikka Laine-Tolonen Danske Bankilta.

Vaikka korona hiljensi asuntokaupat kahdeksi kuukaudeksi, digikauppojen suhteellinen osuus nousi huomattavasti OP:lla, Danske Bankissa ja Nordeassa.

– Alussa kaikki ovat vähän epäileviä, kuten oli verkko- ja mobiilipankin kanssa, että osaako tätä käyttää. Asiakkaat pitää vain saada kynnyksen yli. Harva tulee nykyisin maksamaan sähkölaskuaan pankkiin, henkilöasiakkuuksista vastaava johtaja Tiina Mäkelä OP Helsingistä kertoo.

Pankit ovat saaneet kertomansa mukaan vain positiivista palautetta sähköisestä asuntokaupasta. Siinä säästetään aikaa, kun ei tarvitse sovittaa neljän osapuolen, eli pankin, välittäjän, ostajan ja myyjän aikatauluja yhteen kaupan allekirjoittamista varten.

– Voidaan järjestää vaikka minkälaisia asuntokauppatilaisuuksia ja juhlallisuuksia, mutta ne paperihommat hoituu sähköisesti taustalla. Haluamme, että asiointi on mahdollisimman sujuvaa, hän jatkaa.

Sähköisestä asioinnista huolimatta pankit säilyttävät henkilökohtaisen neuvonnan esimerkiksi lainaneuvotteluissa.

– Esimerkiksi nuoret perheet, jotka ostavat ensiasuntoa tai vaihtavat kotia, tekevät isoja päätöksiä omassa taloudessa. Tunnistamme, että tällöin pitää olla asiantuntija mukana, Tiina Mäkelä sanoo.

Koronan myötä verkkoneuvottelut videoyhteydellä tai puhelimitse yleistyivät pankeissa. Myös asuntojen virtuaaliesittelyt yleistyivät. Kun aiemmin juostiin asuntoesittelystä toiseen, nyt karsinta on helpompi tehdä verkossa, ja paikan päälle tullaan vain tiettyihin kohteisiin.

Asunnon osto

Mikä dias?

Digitaalisessa asuntokaupassa kaikki paperiasiat hoituvat sähköisesti, myös asuntokauppojen allekirjoitus.

Alusta otettiin käyttöön viime kesänä.

Digikauppojen määrä on moninkertaistunut koronakevään aikana.

OP:lla ja Danske Bankilla sähköisen asunto-osakekaupan osuus on 30 prosenttia.

Dias-kelpoisista asunnoista 52 prosenttia kaupoista tehtiin sähköisesti OP:lla.

Nordealla dias-alustalla kauppoja tehtiin toukokuussa 13 prosenttia.

OP Helsinki teki digikaupat ensimmäisinä viime vuoden elokuussa.

Pankeista mukana ovat jo Aktia, Danske Bank, Handelsbanken, Nordea, OP, POP Pankki, S-Pankki, Säästöpankki ja Hypo.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Lupapäällikkö: Tiivistäminen on alueiden uudistamista – "Pitäisikö tiivistämisen sijaan rakentaa kaatamalla metsää?"
 2. Pientalon tontille rakennetaan kolme kerrostaloa Hiekkaharjussa – "Tienoon tarina on vasta alussa"
 3. "Palautusmylly" hotkaisee pussillisen pulloja ja tölkkejä sormia tahraamatta – Tammiston Citymarketin kauppias: "Miksi tätä ei ole keksitty aiemmin?"
 4. Filmipuisto-nimi muistuttaa Veromiehen teollisesta menneisyydestä – Flamingon viereen voi tulla asuntoja jopa 1 200 asukaalle
 5. Mielipide: Vesijuoksijoiden ryhmäytyminen on herättänyt närkästystä – iäkkäille ihmiskontaktit ovat yhtä elintärkeitä kuin happi
 6. Oma raha: Juha Hyötyläinen, 54, on kerännyt arvokkaan 38 000 rahan kokoelman – Suomen sisällissodan aikaiset tilapäisrahat ovat hänen ylpeydenaiheensa: "Niissä olen varmaan suurin mahdollinen asiantuntija"
 7. Tikkurilan aseman lähelle avataan uusi joogastudio
 8. Triathlon-kisa aiheuttaa muutoksia liikenteelle Kuusijärven alueella – Ensi viikonlopun kisaan ilmoittautunut yli tuhat osallistujaa
 9. Näytteiden määrän kasvu yllätti Husin – lisää väkeä rekrytoidaan kymmenen hengen viikkovauhtia
 10. Messukeskus tarjoaa kaikille messuvieraille ilmaiset maskit
 11. Lapset pelästyivät heitä luvatta kuvannutta miestä Rekolassa – väitti kuvaavansa Vantaan Sanomiin
 12. Mielipide: Roskaaminen ja julkisella paikalla pissaaminen eivät kuulu sivistyneeseen yhteiskuntaan – monissa maissa huonoa käytöstä suitsitaan sakoin
 13. Etätyö jopa paransi työhyvinvointia koronakeväänä – työn imu kasvoi etenkin pienten lasten vanhemmilla
 14. Holtittomasti kaahannut huumekuski törmäili pakettiautolla kymmeniin autoihin Kehä I:llä
 15. Hänninen 12.8.

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.