Vantaa ennen ja nyt: Tuleva kartanon isäntä ajeli Humberilla – sadan vuoden takainen polkupyörä nökötti Håkansbölen tallissa

Keväällä Håkansbölen isosta tallista löytynyt polkupyörä. Vantaan kaupunginmuseo

Annamari Juvonen-Eskola

Tänä keväänä alkoi Håkansbölen kartanon ulkorakennusten remontti Ojangon kaupunginosassa. Rakennuksissa oli säilynyt edelleen esineistöä kartanon aiempien omistajien Sanmarkien ajoilta. Nyt sekä kartano että esineistö kuuluvat Vantaan kaupunginmuseolle.

Museon tehtävänä oli tyhjentää rakennukset ennen remontin alkua. Tyhjentäminen aloitettiin maaliskuun alussa. Esineistöä oli monenlaista: taloustarvikkeita, työkaluja, maatalouskoneita, lehmien nimitauluja, hevosten länkiä, rekiä, vaunuja ja vapaa-ajan esineistöä.

Isosta tallista löytyi pienikokoinen polkupyörä. Se oli täysin ruostunut, satula ja kettingit puuttuivat ja sen renkaat olivat käytännössä kokonaan tuhoutuneet.

Kun katselimme Håkansbölen kartanosta peräisin olevia vanhoja valokuvia, löytyi yhdestä kuvasta sama polkupyörä. Kartanon puistossa otetussa kuvassa on Humber-merkkinen polkupyörä ja sen kanssa poseeraa totinen poika. Hän on 8-vuotias Per Kasten Sanmark ja on vuosi 1908.

Pojan elämässä on tapahtunut suuria muutoksia. Isä Arvid kuoli vuoden alussa ja leskeksi jäänyt Lilli-äiti, jäi asumaan juuri valmistuneeseen kartanoon neljän lapsensa kanssa. Per Kastenista, nuorimmaisesta, tuli myöhemmin Håkansbölen kartanon isäntä.

Kuva ei kerro, missä Per Kasten on pyöräillyt ja minkälaisia vaiheita pyörään liittyy. Onko Per Kasten käynyt mahdollisesti naapurissa Nissbackan kartanossa tervehtimässä ystäviään?

Pyörällä on ollut varmasti erityistä tunnearvoa, kun se on haluttu säästää. Ehkä myös Per Kastenin omat lapset ovat aikanaan ajelleet sillä.

Vantaan kaupunginmuseo säilyttää Per Kastenin polkupyörän osana Håkansbölen kartanon kokoelmaa. Mahdollisuudet pyörän konservoimiseksi selvitetään, jotta pyörää voitaisiin esitellä yleisölle tulevaisuudessakin Håkansbölessä.

Vantaan Sanomien ja Vantaan kaupunginmuseon juttusarjassa nostetaan esille paikallista historiaa tutustumalla museon kokoelmiin ja kulttuuriympäristöympäristökohteisiin. Kirjoittajat ovat museon henkilökuntaa.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut