Vantaa ennen ja nyt: Tuleva kartanon isäntä ajeli Humberilla – sadan vuoden takainen polkupyörä nökötti Håkansbölen tallissa

Keväällä Håkansbölen isosta tallista löytynyt polkupyörä. Vantaan kaupunginmuseo

Annamari Juvonen-Eskola

Tänä keväänä alkoi Håkansbölen kartanon ulkorakennusten remontti Ojangon kaupunginosassa. Rakennuksissa oli säilynyt edelleen esineistöä kartanon aiempien omistajien Sanmarkien ajoilta. Nyt sekä kartano että esineistö kuuluvat Vantaan kaupunginmuseolle.

Museon tehtävänä oli tyhjentää rakennukset ennen remontin alkua. Tyhjentäminen aloitettiin maaliskuun alussa. Esineistöä oli monenlaista: taloustarvikkeita, työkaluja, maatalouskoneita, lehmien nimitauluja, hevosten länkiä, rekiä, vaunuja ja vapaa-ajan esineistöä.

Isosta tallista löytyi pienikokoinen polkupyörä. Se oli täysin ruostunut, satula ja kettingit puuttuivat ja sen renkaat olivat käytännössä kokonaan tuhoutuneet.

Kun katselimme Håkansbölen kartanosta peräisin olevia vanhoja valokuvia, löytyi yhdestä kuvasta sama polkupyörä. Kartanon puistossa otetussa kuvassa on Humber-merkkinen polkupyörä ja sen kanssa poseeraa totinen poika. Hän on 8-vuotias Per Kasten Sanmark ja on vuosi 1908.

Pojan elämässä on tapahtunut suuria muutoksia. Isä Arvid kuoli vuoden alussa ja leskeksi jäänyt Lilli-äiti, jäi asumaan juuri valmistuneeseen kartanoon neljän lapsensa kanssa. Per Kastenista, nuorimmaisesta, tuli myöhemmin Håkansbölen kartanon isäntä.

Kuva ei kerro, missä Per Kasten on pyöräillyt ja minkälaisia vaiheita pyörään liittyy. Onko Per Kasten käynyt mahdollisesti naapurissa Nissbackan kartanossa tervehtimässä ystäviään?

Pyörällä on ollut varmasti erityistä tunnearvoa, kun se on haluttu säästää. Ehkä myös Per Kastenin omat lapset ovat aikanaan ajelleet sillä.

Vantaan kaupunginmuseo säilyttää Per Kastenin polkupyörän osana Håkansbölen kartanon kokoelmaa. Mahdollisuudet pyörän konservoimiseksi selvitetään, jotta pyörää voitaisiin esitellä yleisölle tulevaisuudessakin Håkansbölessä.

Vantaan Sanomien ja Vantaan kaupunginmuseon juttusarjassa nostetaan esille paikallista historiaa tutustumalla museon kokoelmiin ja kulttuuriympäristöympäristökohteisiin. Kirjoittajat ovat museon henkilökuntaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Lupapäällikkö: Tiivistäminen on alueiden uudistamista – "Pitäisikö tiivistämisen sijaan rakentaa kaatamalla metsää?"
 2. Pientalon tontille rakennetaan kolme kerrostaloa Hiekkaharjussa – "Tienoon tarina on vasta alussa"
 3. "Palautusmylly" hotkaisee pussillisen pulloja ja tölkkejä sormia tahraamatta – Tammiston Citymarketin kauppias: "Miksi tätä ei ole keksitty aiemmin?"
 4. Filmipuisto-nimi muistuttaa Veromiehen teollisesta menneisyydestä – Flamingon viereen voi tulla asuntoja jopa 1 200 asukaalle
 5. Mielipide: Vesijuoksijoiden ryhmäytyminen on herättänyt närkästystä – iäkkäille ihmiskontaktit ovat yhtä elintärkeitä kuin happi
 6. Oma raha: Juha Hyötyläinen, 54, on kerännyt arvokkaan 38 000 rahan kokoelman – Suomen sisällissodan aikaiset tilapäisrahat ovat hänen ylpeydenaiheensa: "Niissä olen varmaan suurin mahdollinen asiantuntija"
 7. Tikkurilan aseman lähelle avataan uusi joogastudio
 8. Triathlon-kisa aiheuttaa muutoksia liikenteelle Kuusijärven alueella – Ensi viikonlopun kisaan ilmoittautunut yli tuhat osallistujaa
 9. Näytteiden määrän kasvu yllätti Husin – lisää väkeä rekrytoidaan kymmenen hengen viikkovauhtia
 10. Messukeskus tarjoaa kaikille messuvieraille ilmaiset maskit
 11. Lapset pelästyivät heitä luvatta kuvannutta miestä Rekolassa – väitti kuvaavansa Vantaan Sanomiin
 12. Mielipide: Roskaaminen ja julkisella paikalla pissaaminen eivät kuulu sivistyneeseen yhteiskuntaan – monissa maissa huonoa käytöstä suitsitaan sakoin
 13. Etätyö jopa paransi työhyvinvointia koronakeväänä – työn imu kasvoi etenkin pienten lasten vanhemmilla
 14. Holtittomasti kaahannut huumekuski törmäili pakettiautolla kymmeniin autoihin Kehä I:llä
 15. Hänninen 12.8.

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Junaliikennettä sotkenut onnettomuus sattui Koivukylässä – mies selvisi kuin ihmeen kaupalla
 2. "Tämä on Suomen upein koulu" – Kuvat: Tältä näyttää Vantaan uusimmassa koulussa
 3. Puolueiden listoille on jopa tunkua – "En muista hakemuksia tulleen koskaan aiemmin näin paljon"
 4. Lapset pelästyivät heitä luvatta kuvannutta miestä Rekolassa – väitti kuvaavansa Vantaan Sanomiin
 5. Eikö takaisinsoittoa tullut? – 650:n vantaalaisen tiedot katosivat terveysasemien puhelinpalvelun järjestelmästä
 6. Holtittomasti kaahannut huumekuski törmäili pakettiautolla kymmeniin autoihin Kehä I:llä
 7. Vantaalle etsitään uutta varhaiskasvatusjohtajaa
 8. Vantaa joutuu laittamaan lähes 14 miljoonaa euroa lisää joukkoliikenteeseen
 9. Triathlon-kisa aiheuttaa muutoksia liikenteelle Kuusijärven alueella – Ensi viikonlopun kisaan ilmoittautunut yli tuhat osallistujaa
 10. Vantaa irtisanoi sopimuksensa siivousfirma SMC Palveluiden kanssa
 11. Hänninen 12.8.
 12. Kadunvarteen Jokiniemessä jätetystä lihanpalasta löytyi lasinsiruja – poliisi kehottaa koiran ulkoiluttajia tarkkaavaisuuteen
 13. Vanhempi voi harvoin kilpailla teini-ikäisen lapsensa kanssa parivaljakkona samassa sarjassa – Vantaa Triathlonissa viikonloppuna se on mahdollista
 14. Vantaalaisen taiteilijan teoksia on esillä eroottisen taiteen näyttelyssä – "Taide voi palauttaa seksuaalisuuteen henkisen aspektin"
 15. "Palautusmylly" hotkaisee pussillisen pulloja ja tölkkejä sormia tahraamatta – Tammiston Citymarketin kauppias: "Miksi tätä ei ole keksitty aiemmin?"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.