Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tuore tutkimus: kauran ja rukiin kuidut jarruttavat lihomista ja maksakin kiittää

Kauran ja rukiin käyttö lisää terveydelle hyödyllisten mikrobien kasvua suolessa ja niiden kuidut vähentävät lihomista ja maksan tulehdustilaa.

Itä-Suomen yliopistossa tehdyn tuoreen tutkimuksen mukaan rukiin ja kauran vaikutukset olivat osin erilaiset, mutta terveyden kannalta silti edulliset.

Kaura- ja ruiskuidun käyttö parantaa kolesteroliaineenvaihduntaa ja vähentää suolenseinämän läpäisevyyttä ja maksan tulehdustilaa. Lisäksi kuitujen lisääminen ruokavalioon vähensi painonnousua.

Kauran, rukiin ja muiden täysjyväviljatuotteiden terveysvaikutuksia on tutkittu paljon. Niiden käytöllä on havaittu yhteys muun muassa rasvakudoksen aineenvaihdunnan paranemiseen sekä sydän- ja verisuonitautien ja tyypin 2 diabeteksen pienentyneeseen riskiin.

Viime aikoihin saakka kauran ja rukiin kuitujen vaikutusmekanismit ovat kuitenkin olleet paljolti tuntemattomia.

Tutkimus toteutettiin koe-eläimillä, joista osalle annettiin runsasrasvaista länsimaista ruokaa neljän kuukauden ajan. Tähän ruokaan osalle lisättiin kymmenen prosenttia joko kauran tai rukiin kuituja.

Tulosten perusteella kuidut lisäsivät terveydelle edullisten mikrobien kasvua suolessa. Kaurakuitu lisäsi Lactobacillus-suvun ja ruis Bifidobacterium-suvun mikrobien kasvua.

Molemmat kuitutyypit lisäsivät lyhytketjuisten rasvahappojen tuotantoa, mikä vähensi suolen seinämän läpäisevyyttä ja maksan tulehduksellista tilaa.

Sekä ruis- että kaurakuidun käyttö myös hidasti runsasrasvaiseen ruokavalioon liittyvää painonnousua.

Tutkimus toteutettiin Itä-Suomen yliopiston kansanterveystieteen ja kliinisen ravitsemustieteen yksikön, VTT:n ja Hong Kongin yliopiston yhteistyönä.