Nuuksiossa retkeileviä kannustetaan käräyttämään laittomat tulipaikat

Laittomat tulipaikat ja hellejakson aiheuttama kuivuus ovat aiheuttaneet ongelmia Nuuksiossa. Liisa Neuvonen

Kuiva hellejakso sekä laittomat tulipaikat ja huolimaton tulen käsittely ovat aiheuttaneet ongelmia kansallispuistoissa. Nuuksion kansallispuistossa metsää paloi viimeksi kuluvan viikon maanantaina.

Metsähallitus haastaa nyt heinäkuun ajaksi retkeilijät talkoisiin, joissa ilmoitetaan Nuuksiossa olevista laittomista nuotiopaikoista. Ilmoitukset on tarkoitus tehdä Metsähallituksen testikäytössä olevaan sosiaaliseen karttapalveluun Retkikompassiin, joka löytyy osoitteesta www.retkikompassi.fi. Retkikompassiin merkitään laittoman tulipaikan sijainti.

Laiton tulipaikka on esimerkiksi väärään paikkaan kasattu nuotiorinki tai maahan palanut mustunut kohta, jossa on tulenteon jäänteitä. Se voi madaltaa seuraavan retkeilijän kynnystä tehdä uudet tulet samalle paikalle.

Lailliset tulipaikat voi tarkistaa esimerkiksi Retkikompassista. Metsähallituksen rakentamilla tulipaikoilla on aina myös muita rakennelmia, kuten puuvaja ja kuivakäymälä.

Retkeilijöiden tekemien ilmoitusten avulla Metsähallitus pääsee siivoamaan ja raivaamaan merkityt paikat. Retkeilijä voi itsekin siivota alueen, jos se tapahtuu helposti.

Normaalin maastovalvonnan lisäksi Metsähallitus on tehnyt Nuuksiossa Retkiratsia-valvontakampanjoita.

– Resurssimme eivät kuitenkaan nykyisellä riitä jatkuvaan, kattavaan valvontaan. Siksi toivomme tässä apua vastuullisilta retkeilijöiltä, sanoo erikoissuunnittelija Joel Heino Metsähallituksesta tiedotteessa.

Talkoilla halutaan muistuttaa retkietiketistä ja varmistaa turvallinen ulkoilu.

Metsä- ja maastopalot aiheutuvat usein nuotioista, jotka on jätetty vartioimatta tai sammuttamatta kunnolla.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. "Palautusmylly" hotkaisee pussillisen pulloja ja tölkkejä sormia tahraamatta – Tammiston Citymarketin kauppias: "Miksi tätä ei ole keksitty aiemmin?"
 2. Lupapäällikkö: Tiivistäminen on alueiden uudistamista – "Pitäisikö tiivistämisen sijaan rakentaa kaatamalla metsää?"
 3. Pientalon tontille rakennetaan kolme kerrostaloa Hiekkaharjussa – "Tienoon tarina on vasta alussa"
 4. Filmipuisto-nimi muistuttaa Veromiehen teollisesta menneisyydestä – Flamingon viereen voi tulla asuntoja jopa 1 200 asukaalle
 5. Mielipide: Vesijuoksijoiden ryhmäytyminen on herättänyt närkästystä – iäkkäille ihmiskontaktit ovat yhtä elintärkeitä kuin happi
 6. Oma raha: Juha Hyötyläinen, 54, on kerännyt arvokkaan 38 000 rahan kokoelman – Suomen sisällissodan aikaiset tilapäisrahat ovat hänen ylpeydenaiheensa: "Niissä olen varmaan suurin mahdollinen asiantuntija"
 7. Tikkurilan aseman lähelle avataan uusi joogastudio
 8. Triathlon-kisa aiheuttaa muutoksia liikenteelle Kuusijärven alueella – Ensi viikonlopun kisaan ilmoittautunut yli tuhat osallistujaa
 9. Näytteiden määrän kasvu yllätti Husin – lisää väkeä rekrytoidaan kymmenen hengen viikkovauhtia
 10. Messukeskus tarjoaa kaikille messuvieraille ilmaiset maskit
 11. Lapset pelästyivät heitä luvatta kuvannutta miestä Rekolassa – väitti kuvaavansa Vantaan Sanomiin
 12. Mielipide: Roskaaminen ja julkisella paikalla pissaaminen eivät kuulu sivistyneeseen yhteiskuntaan – monissa maissa huonoa käytöstä suitsitaan sakoin
 13. Etätyö jopa paransi työhyvinvointia koronakeväänä – työn imu kasvoi etenkin pienten lasten vanhemmilla
 14. Holtittomasti kaahannut huumekuski törmäili pakettiautolla kymmeniin autoihin Kehä I:llä
 15. Hänninen 12.8.

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.