Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Nuuksiossa retkeileviä kannustetaan käräyttämään laittomat tulipaikat

Kuiva hellejakso sekä laittomat tulipaikat ja huolimaton tulen käsittely ovat aiheuttaneet ongelmia kansallispuistoissa. Nuuksion kansallispuistossa metsää paloi viimeksi kuluvan viikon maanantaina.

Metsähallitus haastaa nyt heinäkuun ajaksi retkeilijät talkoisiin, joissa ilmoitetaan Nuuksiossa olevista laittomista nuotiopaikoista. Ilmoitukset on tarkoitus tehdä Metsähallituksen testikäytössä olevaan sosiaaliseen karttapalveluun Retkikompassiin, joka löytyy osoitteesta www.retkikompassi.fi. Retkikompassiin merkitään laittoman tulipaikan sijainti.

Laiton tulipaikka on esimerkiksi väärään paikkaan kasattu nuotiorinki tai maahan palanut mustunut kohta, jossa on tulenteon jäänteitä. Se voi madaltaa seuraavan retkeilijän kynnystä tehdä uudet tulet samalle paikalle.

Lailliset tulipaikat voi tarkistaa esimerkiksi Retkikompassista. Metsähallituksen rakentamilla tulipaikoilla on aina myös muita rakennelmia, kuten puuvaja ja kuivakäymälä.

Retkeilijöiden tekemien ilmoitusten avulla Metsähallitus pääsee siivoamaan ja raivaamaan merkityt paikat. Retkeilijä voi itsekin siivota alueen, jos se tapahtuu helposti.

Normaalin maastovalvonnan lisäksi Metsähallitus on tehnyt Nuuksiossa Retkiratsia-valvontakampanjoita.

– Resurssimme eivät kuitenkaan nykyisellä riitä jatkuvaan, kattavaan valvontaan. Siksi toivomme tässä apua vastuullisilta retkeilijöiltä, sanoo erikoissuunnittelija Joel Heino Metsähallituksesta tiedotteessa.

Talkoilla halutaan muistuttaa retkietiketistä ja varmistaa turvallinen ulkoilu.

Metsä- ja maastopalot aiheutuvat usein nuotioista, jotka on jätetty vartioimatta tai sammuttamatta kunnolla.