Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

SMC Palveluiden työntekijät siivoavat vantaalaisia päiväkoteja – Kaupunki ei epäillyt yrityksen taustoja sopimusta tehdessään

Vantaa on ostanut noin 100 000 eurolla siivouspalveluja SMC Palveluilta. Helsingin Sanomat kertoi 5.7. julkaistussa jutussaan, että työsuojeluviranomainen on toistuvasti puuttunut siihen, että yritys rikkoo lakia tai työehtosopimusta. Yritys on ollut lehden tietojen mukaan myös rikostutkintojen kohteena.

HS:n Siivoton ala -artikkeli käsitteli laajasti siivousalan yrityksiin liittyviä työntekijöiden hyväksikäyttöepäilyjä.

Vantaa on tehnyt sopimuksen kyseisen yrityksen kanssa 1.9. 2019 ja se on toistaiseksi voimassa. Yrityksen työntekijät siivoavat Pointin koulun, kirjaston ja päiväkodin tiloja Kartanokoskella, Pakkalan päiväkodin ja koulun paviljonkitiloja sekä Ylästön päiväkodin tiloja.

Kaupunki tiedotti maanantaina, ettei sen tietoon tullut kilpailutus- eikä sopimusvaiheessa mitään arveluttavaa kyseisen yrityksen taustoista.

Kaikki hankintalain sekä tilaajavastuulain mukaiset dokumentit tarkistetaan sopimuksen tekovaiheessa, tiedotteessa todetaan.

– Asian nyt tultua tietomme ryhdymme selvittämään, mihin toimenpiteisiin voimme ryhtyä kyseisen sopimuksen osalta. Tilanne on vaikea, jos tällaiset toimintatavat eivät käy kilpailutusvaiheessa mistään dokumenteista ilmi, toteaa hankintajohtaja Tiina Ekholm tiedotteessa.

Hän sanoo kaupungin käyneen keskustelua muun muassa Euroopan kriminaalipoliittisen instituutin Heunin kanssa siitä, miten tällaisiin tapauksiin pääsisi julkisissa hankinnoissa paremmin kiinni.

Sähköpostitse tavoitettu Ekholm kertoo, että kaupunki ostaa siivouspalveluita pääsääntöisesti omistamaltaan Vantilta. Viime vuonna siivouspalveluja hankittiin ulkopuolisilta palveluntuottajilta noin kolmella miljoonalla eurolla. Vantilta siivouspalveluita ostettiin noin 13,3 miljoonalla eurolla.

Vantilta kerrotaan, että se tuottaa kaupungin kiinteistöissä tehtävät siivouspalvelut pääsääntöisesti itse. Joissakin tapauksissa peruspesuissa käytetään alihankintaa. Alihankinnan osuus on noin 0,7 prosenttia siivouspalvelujen liikevaihdosta. Kyseistä yritystä ei ole käytetty Vantin aliurakoitsijoina.

Entä miten usein tarjouskilvasta poissuljetaan yritys, joka on rikkonut työehtosopimuksen velvotteita tai jonka tarjous on epäilyttävän alhainen?

– Hyvin harvoin, kysymme aina lisäselvityksiä, jos tarjous vaikuttaa liian alhaiselta, hankintajohtaja Ekholm vastaa.

HS:n jutussa urakoiden ketjuttaminen mainittiin yhdeksi syyksi siivousalan työntekijöiden oikeuksien polkemiseen.

– Hankintalain mukaan hankintayksikkö voi vaatia tarjoajia ilmoittamaan tarjouksessaan, minkä osan sopimuksista se aikoo antaa alihankintana, mutta alihankkijoiden käyttämistä ei voi lähtökohtaisesti rajoittaa. Alihankkijoiden ketjuttamista ei ole myöskään mahdollista rajoittaa nykylain puitteissa, Ekholm toteaa.

Hankintayksikkö voi velvoittaa viimeistään hankintasopimuksen toteuttamisen alkaessa valittua tarjoajaa ilmoittamaan sellaisten alihankkijoiden nimet, yhteystiedot ja lailliset edustajat, jotka osallistuvat palveluhankintaan, jos ne ovat kyseisenä ajankohtana tiedossa.

Valitun palveluntuottajan on ilmoitettava hankintasopimuksen voimassaoloaikana myös muutokset tällaisissa alihankkijoissaan sekä muutokset edellä mainittuihin tietoihin.

Jutun alkuun korjattu palvelujen oikea ostosumma noin 100 000 euroa 6.7. klo 19.52.