SMC Palveluiden työntekijät siivoavat vantaalaisia päiväkoteja – Kaupunki ei epäillyt yrityksen taustoja sopimusta tehdessään

Kaupunki osti viime vuonna ulkopuolisilta palveluntuottajilta siivouspalveluita noin kolmella miljoonalla eurolla. Pääasiallisesti kaupunki käyttää omistamansa Vantin siivouspalveluita. Kuvituskuva. Johanna Erjonsalo
Marjo Rämö

Marjo Rämö

Vantaa on ostanut noin 100 000 eurolla siivouspalveluja SMC Palveluilta. Helsingin Sanomat kertoi 5.7. julkaistussa jutussaan, että työsuojeluviranomainen on toistuvasti puuttunut siihen, että yritys rikkoo lakia tai työehtosopimusta. Yritys on ollut lehden tietojen mukaan myös rikostutkintojen kohteena.

HS:n Siivoton ala -artikkeli käsitteli laajasti siivousalan yrityksiin liittyviä työntekijöiden hyväksikäyttöepäilyjä.

Vantaa on tehnyt sopimuksen kyseisen yrityksen kanssa 1.9. 2019 ja se on toistaiseksi voimassa. Yrityksen työntekijät siivoavat Pointin koulun, kirjaston ja päiväkodin tiloja Kartanokoskella, Pakkalan päiväkodin ja koulun paviljonkitiloja sekä Ylästön päiväkodin tiloja.

Kaupunki tiedotti maanantaina, ettei sen tietoon tullut kilpailutus- eikä sopimusvaiheessa mitään arveluttavaa kyseisen yrityksen taustoista.

Kaikki hankintalain sekä tilaajavastuulain mukaiset dokumentit tarkistetaan sopimuksen tekovaiheessa, tiedotteessa todetaan.

– Asian nyt tultua tietomme ryhdymme selvittämään, mihin toimenpiteisiin voimme ryhtyä kyseisen sopimuksen osalta. Tilanne on vaikea, jos tällaiset toimintatavat eivät käy kilpailutusvaiheessa mistään dokumenteista ilmi, toteaa hankintajohtaja Tiina Ekholm tiedotteessa.

Hän sanoo kaupungin käyneen keskustelua muun muassa Euroopan kriminaalipoliittisen instituutin Heunin kanssa siitä, miten tällaisiin tapauksiin pääsisi julkisissa hankinnoissa paremmin kiinni.

Sähköpostitse tavoitettu Ekholm kertoo, että kaupunki ostaa siivouspalveluita pääsääntöisesti omistamaltaan Vantilta. Viime vuonna siivouspalveluja hankittiin ulkopuolisilta palveluntuottajilta noin kolmella miljoonalla eurolla. Vantilta siivouspalveluita ostettiin noin 13,3 miljoonalla eurolla.

Vantilta kerrotaan, että se tuottaa kaupungin kiinteistöissä tehtävät siivouspalvelut pääsääntöisesti itse. Joissakin tapauksissa peruspesuissa käytetään alihankintaa. Alihankinnan osuus on noin 0,7 prosenttia siivouspalvelujen liikevaihdosta. Kyseistä yritystä ei ole käytetty Vantin aliurakoitsijoina.

Entä miten usein tarjouskilvasta poissuljetaan yritys, joka on rikkonut työehtosopimuksen velvotteita tai jonka tarjous on epäilyttävän alhainen?

– Hyvin harvoin, kysymme aina lisäselvityksiä, jos tarjous vaikuttaa liian alhaiselta, hankintajohtaja Ekholm vastaa.

HS:n jutussa urakoiden ketjuttaminen mainittiin yhdeksi syyksi siivousalan työntekijöiden oikeuksien polkemiseen.

– Hankintalain mukaan hankintayksikkö voi vaatia tarjoajia ilmoittamaan tarjouksessaan, minkä osan sopimuksista se aikoo antaa alihankintana, mutta alihankkijoiden käyttämistä ei voi lähtökohtaisesti rajoittaa. Alihankkijoiden ketjuttamista ei ole myöskään mahdollista rajoittaa nykylain puitteissa, Ekholm toteaa.

Hankintayksikkö voi velvoittaa viimeistään hankintasopimuksen toteuttamisen alkaessa valittua tarjoajaa ilmoittamaan sellaisten alihankkijoiden nimet, yhteystiedot ja lailliset edustajat, jotka osallistuvat palveluhankintaan, jos ne ovat kyseisenä ajankohtana tiedossa.

Valitun palveluntuottajan on ilmoitettava hankintasopimuksen voimassaoloaikana myös muutokset tällaisissa alihankkijoissaan sekä muutokset edellä mainittuihin tietoihin.

Jutun alkuun korjattu palvelujen oikea ostosumma noin 100 000 euroa 6.7. klo 19.52.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Lupapäällikkö: Tiivistäminen on alueiden uudistamista – "Pitäisikö tiivistämisen sijaan rakentaa kaatamalla metsää?"
 2. Pientalon tontille rakennetaan kolme kerrostaloa Hiekkaharjussa – "Tienoon tarina on vasta alussa"
 3. "Palautusmylly" hotkaisee pussillisen pulloja ja tölkkejä sormia tahraamatta – Tammiston Citymarketin kauppias: "Miksi tätä ei ole keksitty aiemmin?"
 4. Filmipuisto-nimi muistuttaa Veromiehen teollisesta menneisyydestä – Flamingon viereen voi tulla asuntoja jopa 1 200 asukaalle
 5. Mielipide: Vesijuoksijoiden ryhmäytyminen on herättänyt närkästystä – iäkkäille ihmiskontaktit ovat yhtä elintärkeitä kuin happi
 6. Oma raha: Juha Hyötyläinen, 54, on kerännyt arvokkaan 38 000 rahan kokoelman – Suomen sisällissodan aikaiset tilapäisrahat ovat hänen ylpeydenaiheensa: "Niissä olen varmaan suurin mahdollinen asiantuntija"
 7. Tikkurilan aseman lähelle avataan uusi joogastudio
 8. Triathlon-kisa aiheuttaa muutoksia liikenteelle Kuusijärven alueella – Ensi viikonlopun kisaan ilmoittautunut yli tuhat osallistujaa
 9. Näytteiden määrän kasvu yllätti Husin – lisää väkeä rekrytoidaan kymmenen hengen viikkovauhtia
 10. Messukeskus tarjoaa kaikille messuvieraille ilmaiset maskit
 11. Lapset pelästyivät heitä luvatta kuvannutta miestä Rekolassa – väitti kuvaavansa Vantaan Sanomiin
 12. Mielipide: Roskaaminen ja julkisella paikalla pissaaminen eivät kuulu sivistyneeseen yhteiskuntaan – monissa maissa huonoa käytöstä suitsitaan sakoin
 13. Etätyö jopa paransi työhyvinvointia koronakeväänä – työn imu kasvoi etenkin pienten lasten vanhemmilla
 14. Holtittomasti kaahannut huumekuski törmäili pakettiautolla kymmeniin autoihin Kehä I:llä
 15. Hänninen 12.8.

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.