Pula mansikanpoimijoista johti uusiin ratkaisuihin: saman pellon suomalaiset saavat ukrainalaisia isomman korvauksen – Vantaalla vain itsepoimintaa

Poiminta: Koivistoinen on yksi maan suurimpia mansikanviljelysyrityksiä.

Kivistöläinen Heino Kuokkanen kävi poimimassa itselleen mansikoita Koivistoisen Mansikkapaikassa Hakkilassa viime viikolla. Tänä kesänä siellä on vain itsepoimintaa koronan aiheuttaman ulkomaisen poimijapulan vuoksi. Johanna Erjonsalo
Armi Suojanen

Armi Suojanen

Jo vuosia suomalaisten marjat on kerätty ulkomailta hankitulla työvoimalla, koska työhön ei ole saatu suomalaisia. Kaikki muuttui, kun maat asettivat koronaviruksen vuoksi matkustusrajoituksia keväällä.

Viljelijä Vesa Koivistoisenkaan pelloilla Vantaalla, Hollolassa ja Lahdessa ei ole 22 vuoteen kuultu suomen kieltä, mutta tänä vuonna on tosin.

Koivistoisen yhteensä noin 500 poimijasta 350 on suomalaisia ja 150 ukrainalaisia. Kaikki työskentelevät Hollolassa ja Lahdessa. Aiemmista kesistä poiketen Vantaan Hakkilassa on nyt vain itsepoimintaa, koska poimijoita ei riitä sinne.

Koivistoisen mansikkatila on yksi Suomen suurimpia yhteensä 150 hehtaarin alallaan.

Vielä keväällä Suomessa pelättiin, että koronavirus estää ulkomaisten ammattipoimijoiden maahantulon kokonaan, ja että marjat jäävät maahan. Sen vuoksi Koivistoinenkin alkoi hakea kotimaista työvoimaa oikein urakalla.

– Kaksi kuukautta rehkittiin ja tytär haastatteli yli tuhat suomalaista, Koivistoinen kertoo.

Toivon, että heistä tulisi pysyvää työvoimaa.

Vesa Koivistoinen

Lopulta palkattiin 350 poimijaa, joista suurin osa on 15–20-vuotiaita. Koivistoinen on yllättynyt ja tyytyväinen, että suomalaisiakin poimijoita löytyi.

Houkutellakseen suomalaisia töihin Koivistoinen nosti heidän urakkatyö- eli suorituspalkkansa 1,20 euroon kerätyltä kilolta. Ukrainalaisten palkka on 1,05 euroa kilolta, joka on mansikan urakkapalkkasuositus tänä vuonna.

Maaseudun Työnantajaliiton toimitusjohtaja Kristel Nybondas sanoo, että keskimääräinen työsaavutus "normaalilla urakkatyövauhdilla" on 10 kiloa tunnissa. Siten urakka-ansio työehtosopimuksen mukaisesti on 20 prosenttia tuntipalkkaa korkeampi. Laskentaperusteena on työehtosopimuksen vaativuusryhmä 1:n tuntipalkka 8,71 euroa tunnilta.

– Normaalikuntoisen, terveen poimijan lasketaan keräävän keskimäärin 10 kiloa tunnissa, Nybondas jatkaa.

Siitä tulee tuntipalkaksi 10,50 euroa.

– Parhaimmat poimijat keräävät 20–30 kiloa tunnissa, Nybondas tietää.

Työntekijöitä edustavan Teollisuusliiton maaseutuelinkeinojen sopimusasiantuntija Asta Kääriäinen korostaa, että jokaisessa työsopimuksessa vaativuusryhmä ja urakkahinta sovitaan erikseen.

– Mutta vähempää kuin alinta tuntipalkkaa 8,71 euroa tunnilta ja sen päälle laskettua suorituspalkkaa, joka korottaa vaativuusryhmän palkkaa vähintään 20 prosenttia, ei ole mahdollista maksaa kenellekään alan työntekijälle.

Viljelijä Vesa Koivistoinen sanoo, että hän haluaa tukea suomalaista työtä maksamalla suomalaisille isompaa korvausta kuin ulkomaisille työntekijöille.

– Toivon, että heistä tulisi pysyvää työvoimaa.

Kaikki ukrainalaiset työntekijät ovat olleet Koivistoisella töissä useita kesiä.

Onko oikein maksaa eri kansallisuutta olevalle työntekijälle eri suuruista korvausta? Lain mukaan samasta työstä pitää maksaa kaikille sama palkka.

Teollisuusliiton Kääriäinen ei ota kantaa yksittäisen työpaikan tai työnantajan palkkoihin tai muihin työehtoihin, mutta kommentoi asiaa yleisesti.

– Sama palkka kuuluu kaikille. Jos niin ei ole, se rikkoo työntekijän oikeuksia. Vain asiallisella perusteella voi maksaa toiselle enemmän, hän tähdentää.

Tietty kansallisuus ei ole asiallinen peruste.

Asia ei ole niin yksinkertainen, sanoo Koivistoinen, sillä ukrainalaisilla on etuja, joita suomalaisilla ei ole ja niistä aiheutuu marjayritykselle myös kuluja.

– Heille on maksuton majoitus ja heidät kuljetetaan pelloille. Suomalaiset kulkevat omin päin.

Koivistoisen Mansikkapaikassa Hakkilassa on tänä kesänä vain itsepoimintaa, koska palkattuja poimijoita ei ole riittävästi. Johanna Erjonsalo

Ulkomaiset poimijat eivät useinkaan tunne oikeuksiaan eivätkä kuulu ammattiliittoon, joka muun muassa auttaisi työsuhteeseen liittyvissä asioissa.

– On tärkeä tieto, että kausityöntekijän ja muidenkin määräaikaisia tai lyhytaikaisia työsopimuksia tekevien on hyödyllistä ja täysin sallittua liittyä ammattiliiton jäseneksi. Eli työsuhteen kestosta riippumatta on hyödyllistä hankkia työntekijänä itselleen tuo työelämän vakuutus eli liiton jäsenyys.

Kun liitto puuttuu esimerkiksi palkkauksen tapahtuneisiin virheisiin, ne saadaan Kääriäisen mukaan yleensä sovittua.

– Työnantajan tulee korjata palkat takautuvasti.

Juttua korjattu 8.7. klo 16.25: Urakkakorvauksen suuruus ei ole maaseutuelinkeinojen työehtosopimuksen mukainen suosituskorvaus, kuten tekstissä aiemmin mainittiin. Maaseudun Työnantajaliitto laskee suosituspalkan joka vuosi ja poimintavauhti 10 kiloa tunnissa on tuottajayhdistyksiltä keräämien tietojen perusteella mansikanpoiminnan keskimääräinen kohtuullinen työtahti. Juttuun on lisätty myös Maaseudun Työnantajaliiton toimitusjohtajan Kristel Nybondasin kommentit.  

Pula poimijoista

Vajeesta huolimatta sato saadaan talteen

Hedelmän- ja marjanviljelijäinliiton toiminnanjohtaja Miika Ilomäki kertoo, että ulkomaisia kausityöntekijöitä tarvitaan Suomen viljelyksille yhteensä 16 000.

– Noin puolet eli 9 000 saatiin. Puuttuva puoli paikataan kotimaisilla työntekijöillä.

Koska aivan täyttä 16 000 kausityöntekijää ei ulko- ja kotimaisista poimijoista kerry. Määrä riittää sadonkorjuuseen, mutta vaikuttaa siihen, että huoltotöitä, kuten kastelujärjestelmien korjauksia, on siirrettävä syksyyn.

– Myös itsepoiminta nostaa päätään. Se paikkaa tilannetta ja tuo jonkin verran helpotusta, Ilomäki toteaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Lupapäällikkö: Tiivistäminen on alueiden uudistamista – "Pitäisikö tiivistämisen sijaan rakentaa kaatamalla metsää?"
 2. Pientalon tontille rakennetaan kolme kerrostaloa Hiekkaharjussa – "Tienoon tarina on vasta alussa"
 3. "Palautusmylly" hotkaisee pussillisen pulloja ja tölkkejä sormia tahraamatta – Tammiston Citymarketin kauppias: "Miksi tätä ei ole keksitty aiemmin?"
 4. Filmipuisto-nimi muistuttaa Veromiehen teollisesta menneisyydestä – Flamingon viereen voi tulla asuntoja jopa 1 200 asukaalle
 5. Mielipide: Vesijuoksijoiden ryhmäytyminen on herättänyt närkästystä – iäkkäille ihmiskontaktit ovat yhtä elintärkeitä kuin happi
 6. Oma raha: Juha Hyötyläinen, 54, on kerännyt arvokkaan 38 000 rahan kokoelman – Suomen sisällissodan aikaiset tilapäisrahat ovat hänen ylpeydenaiheensa: "Niissä olen varmaan suurin mahdollinen asiantuntija"
 7. Tikkurilan aseman lähelle avataan uusi joogastudio
 8. Triathlon-kisa aiheuttaa muutoksia liikenteelle Kuusijärven alueella – Ensi viikonlopun kisaan ilmoittautunut yli tuhat osallistujaa
 9. Näytteiden määrän kasvu yllätti Husin – lisää väkeä rekrytoidaan kymmenen hengen viikkovauhtia
 10. Messukeskus tarjoaa kaikille messuvieraille ilmaiset maskit
 11. Lapset pelästyivät heitä luvatta kuvannutta miestä Rekolassa – väitti kuvaavansa Vantaan Sanomiin
 12. Mielipide: Roskaaminen ja julkisella paikalla pissaaminen eivät kuulu sivistyneeseen yhteiskuntaan – monissa maissa huonoa käytöstä suitsitaan sakoin
 13. Etätyö jopa paransi työhyvinvointia koronakeväänä – työn imu kasvoi etenkin pienten lasten vanhemmilla
 14. Holtittomasti kaahannut huumekuski törmäili pakettiautolla kymmeniin autoihin Kehä I:llä
 15. Hänninen 12.8.

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Junaliikennettä sotkenut onnettomuus sattui Koivukylässä – mies selvisi kuin ihmeen kaupalla
 2. "Tämä on Suomen upein koulu" – Kuvat: Tältä näyttää Vantaan uusimmassa koulussa
 3. Puolueiden listoille on jopa tunkua – "En muista hakemuksia tulleen koskaan aiemmin näin paljon"
 4. Lapset pelästyivät heitä luvatta kuvannutta miestä Rekolassa – väitti kuvaavansa Vantaan Sanomiin
 5. Eikö takaisinsoittoa tullut? – 650:n vantaalaisen tiedot katosivat terveysasemien puhelinpalvelun järjestelmästä
 6. Holtittomasti kaahannut huumekuski törmäili pakettiautolla kymmeniin autoihin Kehä I:llä
 7. Vantaalle etsitään uutta varhaiskasvatusjohtajaa
 8. Vantaa joutuu laittamaan lähes 14 miljoonaa euroa lisää joukkoliikenteeseen
 9. Triathlon-kisa aiheuttaa muutoksia liikenteelle Kuusijärven alueella – Ensi viikonlopun kisaan ilmoittautunut yli tuhat osallistujaa
 10. Vantaa irtisanoi sopimuksensa siivousfirma SMC Palveluiden kanssa
 11. Hänninen 12.8.
 12. Kadunvarteen Jokiniemessä jätetystä lihanpalasta löytyi lasinsiruja – poliisi kehottaa koiran ulkoiluttajia tarkkaavaisuuteen
 13. Vanhempi voi harvoin kilpailla teini-ikäisen lapsensa kanssa parivaljakkona samassa sarjassa – Vantaa Triathlonissa viikonloppuna se on mahdollista
 14. Vantaalaisen taiteilijan teoksia on esillä eroottisen taiteen näyttelyssä – "Taide voi palauttaa seksuaalisuuteen henkisen aspektin"
 15. "Palautusmylly" hotkaisee pussillisen pulloja ja tölkkejä sormia tahraamatta – Tammiston Citymarketin kauppias: "Miksi tätä ei ole keksitty aiemmin?"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.