Vantaan Näyttämö tykittää syksyn täysillä – Uusi toiminnanjohtaja: "Kaupunki tullut vaikeassa tilanteessa hyvin vastaan"

Sini Keinäsellä on takanaan kaksi vuotta Vantaan Näyttämöyhdistyksen puheenjohtajana. Nyt hän luotsaa teatteria palkattuna toiminnanjohtajana. Arkisto/Leena Koivisto
Leena Koivisto

Leena Koivisto

Vantaan Näyttämöllä alkaa pian täysi kuhina. Koronasta ja kesällä esittämästä jääneestä Badding-näytelmästä Tähdet, tähdet huolimatta.

– Miehet ovat olleet jo uutta katsomoa rakentamassa, teatterin toiminnanjohtaja Sini Keinänen kertoo.

Uusi katsomo tarkoittaa Navethalian yläkertanäyttämön kääntämistä niin, että leveyssuunnassa tulee lisää tilaa.

– Siten saadaan laajennettua myös katsomo yleisölle turvalliseksi, Keinänen valaisee.

Elokuussa näyttämöllä alkaa pyöriä uudestaan talvikaudella alakerran pikkunäyttämöllä esitetty kesämökkeilyyn liittyvä Jakomökki, jonka helmikuiset lisäesityksetkin olivat loppuunmyytyjä.

– Ainakin se sopii nyt ajankohtaan mainiosti, Keinänen tuumii ja nauraa näytelmän ohjaajajana toivovansa, että kevään ja kesän jälkeen porukka muistaa, mitä lavalla tulee sanoa.

– Heti ensimmäisenä päivänä lomien jälkeen aloitammekin kuuden tunnin treenipläjäyksellä ja treenaamme neljä päivää putkeen ennen 5. elokuuta alkavia esityksiä.

Yllätysvieraita ja väärinkäsityksiä riittää, kun kaksi pariskuntaa vuokraa yhdessä kesämökin. Talvikaudella täysiä katsomoita kerännyt Jakomökki palaa Vantaan Näyttämölle elokuuksi. Sandra Saulo

Kesään alun perin valmistellun, Badding-näytelmän esityskauden menetys on teatterille iso kolaus.

– Suurin tulolähteemme ovat lipputulot, ja etenkin kesän tuotoilla katetaan paljolti seuraava vuosi, Keinänen kiteyttää.

Jakomökillä paikataan vain pieni osa aukkoa, sillä lippuja voidaan turvavälien säilyttämiseksi laittaa myyntiin puolet normaalimäärästä.

– Hyvä puoli on kuitenkin juoksevien kulujen pienuus, kun puvustus ja lavastus ovat jo olemassa.

Ja kun on vauhtiin päästy, syksy onkin tiivistä tykitystä. Syyskuussa saa ensi-iltansa Marjatta Kureniemen kirjan pohjalta dramatisoitu koko perheen seikkailu Puuhiset, jonka esitysten piti olla keväällä. Lokakuussa seuraa näytelmä Saunan takana, jonka tapahtumat todella sijoittuvat saunan taakse ja marraskuusta joulukuulle asti viihdyttää komedia Pihatalkoot.

Alkuvuoden suunnitelmatkin ovat jo selvät ja ensi kesän tavoitteena on toteuttaa Tähdet, tähdet.

– Sehän oli meillä jo lähes valmiiksi kasattu juttu.

Teatterilaisten ja koko yhdistysjäsenistön sitoutuneisuus on merkittävä voima tilanteessa, jossa rattaiden käynnistäminen vaatii kaikilta täyttä panosta.

– Pitkään toiminut yhdistys ja vahva ohjelmisto ympäri vuoden on varmaankin vaikuttanut siihen, että koronasta ei ole koitunut toiminnalle toistaiseksi ylivoimaista hätää, vaikka taloutta ja tulevaisuutta onkin jouduttu miettimään uusiksi, Keinänen arvioi.

Myös kaupungin Keinänen kiittää tulleen tilanteessa hyvin vastaan. Vantaan näyttämöyhdistys on saanut vuokratukea sekä aiempaa enemmän toiminta-avustusta, joskaan ei niin paljon, miltä ennen koronaa näytti.

– Tuolloin vaikutti siltä, että toiminta-avustuksella olisi voitu kattaa kokoaikainen toiminnanjohtajuus.

Joka tapauksessa teatterin historiankirjoihin käännetään taas vaihteeksi uusi luku, kun teatterin vetovastuuta ainakin osin kannetaan palkattuna työnä.

– Olen onnellinen voidessani jatkaa pestissä syksyllä, iloitsee jo kevätkauden työtään osa-aikaisena tehnyt Keinänen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Lupapäällikkö: Tiivistäminen on alueiden uudistamista – "Pitäisikö tiivistämisen sijaan rakentaa kaatamalla metsää?"
 2. Pientalon tontille rakennetaan kolme kerrostaloa Hiekkaharjussa – "Tienoon tarina on vasta alussa"
 3. "Palautusmylly" hotkaisee pussillisen pulloja ja tölkkejä sormia tahraamatta – Tammiston Citymarketin kauppias: "Miksi tätä ei ole keksitty aiemmin?"
 4. Filmipuisto-nimi muistuttaa Veromiehen teollisesta menneisyydestä – Flamingon viereen voi tulla asuntoja jopa 1 200 asukaalle
 5. Mielipide: Vesijuoksijoiden ryhmäytyminen on herättänyt närkästystä – iäkkäille ihmiskontaktit ovat yhtä elintärkeitä kuin happi
 6. Oma raha: Juha Hyötyläinen, 54, on kerännyt arvokkaan 38 000 rahan kokoelman – Suomen sisällissodan aikaiset tilapäisrahat ovat hänen ylpeydenaiheensa: "Niissä olen varmaan suurin mahdollinen asiantuntija"
 7. Tikkurilan aseman lähelle avataan uusi joogastudio
 8. Triathlon-kisa aiheuttaa muutoksia liikenteelle Kuusijärven alueella – Ensi viikonlopun kisaan ilmoittautunut yli tuhat osallistujaa
 9. Näytteiden määrän kasvu yllätti Husin – lisää väkeä rekrytoidaan kymmenen hengen viikkovauhtia
 10. Messukeskus tarjoaa kaikille messuvieraille ilmaiset maskit
 11. Lapset pelästyivät heitä luvatta kuvannutta miestä Rekolassa – väitti kuvaavansa Vantaan Sanomiin
 12. Mielipide: Roskaaminen ja julkisella paikalla pissaaminen eivät kuulu sivistyneeseen yhteiskuntaan – monissa maissa huonoa käytöstä suitsitaan sakoin
 13. Etätyö jopa paransi työhyvinvointia koronakeväänä – työn imu kasvoi etenkin pienten lasten vanhemmilla
 14. Holtittomasti kaahannut huumekuski törmäili pakettiautolla kymmeniin autoihin Kehä I:llä
 15. Hänninen 12.8.

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.