Asukasyhdistyksen aktiivisuus siivitti – Vantaan ensimmäinen pumptrack-rata rakennetaan Ilolan eteläpuolelle Koivukylänväylän reunaan

Pumptrackin harrastamiseen tarvittavia ratoja on muutaman viime vuoden aikana alkanut pikku hiljaa ilmestyä eri paikkakunnille. Noin vuoden päästä sellainen on myös Vantaalla. Arkisto/Katja Luoma
Leena Koivisto

Leena Koivisto

Ilolan ja Ruskeasannan rajamaille rakennetaan skeittipuisto, jonka myötä Vantaalle saadaan kaupungin ensimmäinen pumptrack-rata. Radalla ajetaan pyörällä ja sen loivemmat osuudet sopivat myös skuuttailuun eli potkulautailuun.

Pumptrack on tasapainoa kehittävä laji, jossa muotoillulla radalla edetään sen kumpuja ja kaarteita hyväksi käyttäen samalla ikään kuin koko kehon avulla pumppaamalla. Sitä mukaa kun taidot kehittyvät, eteneminen onnistuu kokonaan ilman polkemista tai potkuttelua.

Skeittipaikkoja pinta-alaltaan 9 000 neliön puistoon tulee kaksi.

– Toinen on suunniteltu erityisesti lajin aloitteluun soveltuvaksi Street-alueeksi, jossa tasainen alusta hillitsee vauhteja, kaupungin liikuntapäällikkö Anu Jokela kertoo.

Vantaalle on Jokelan mukaan toivottu pumptrack-rataa, ja sille sopivaa paikkaa etsittäessä päädyttiin Koivukylänväylän ja kehäradan väliseen ABC-asemalta länteen sijoittuvaan alueeseen. Sen lasketaan virallisesti kuuluvan Ruskeasantaan. Sijaintiin siivittivät sekä Kylmäoja-Ilolan asukasyhdistykseltä tullut aloite skeittipuistosta että Leinelän aseman läheisyys.

– Näin alue on kauempaakin tulevien harrastajien saavutettavissa. Skuutilla tai polkupyörällä perille pääsee asemalta hyvinkin nopeasti, eikä matka kävellenkään pitkä ole, Jokela toteaa.

Suunnittelussa on kuultu niin lähialueen nuorten kuin aikuisten mielipiteitä. Muun muassa marraskuussa Ilolan koululla järjestetyssä asukastilaisuudessa sai ottaa suunnitelmiin kantaa.

Skeittialueen ja PumpTrack -radan pinta asvaltoidaan skeittipuolen harjoittelurakenteet, eli harrastuskielellä härvelit, rakennetaan betonista. Toimintakohteet valaistaan valaisinmastoin ja -heittimin ja alueelle on luvassa myös penkkejä, roska-astioita ja syväkeräyssäiliöitä.

Alueen itälaidalla kasvavat koivut koivut pyritään säilyttämään ja lisäksi puistoon on tarkoitus istuttaa muun muassa havu- ja

lehtipuita sekä pensaita.

Maa-alueen omistaa kaupunki, ja sitä käytettiin kehäradan rakentamisen aikaan varastoinnissa ja logistiikassa. Uuden harrastuspaikan suunnitelmat ovat valmiina ja hanke on lähdössä syksyn kynnyksellä kilpailutukseen.

– Aikomus on päästä rakentamaan ensi vuonna niin, että valmista tulisi seuraavan syksyn aikana, Jokela sanoo.

Skeittipuiston kustannusarvio on 600 000 euroa. Kesäkuun puolivälissä Aluehallintovirasto ilmoitti myöntäneensä hankkeelle 150 000 euron tuen. Samassa laajoja käyttäjäryhmiä palveleville liikuntapaikkahankkeille suunnatussa jaossa Vantaa sai rahaa kolmeen muuhunkin kohteeseen. Hämeenkylän uuden koulun lähiliikuntapaikkaa varten tukea tuli niin ikään 150 000 euroa, Myyrmäen yleisurheilukentän korjaamiseen 130 000 ja Seutulan koulun lähiliikuntapaikkaan 100 000 euroa.

Lue myös: Hotelli Kämpin hovimestari ruokkii kesälomallaan lähitienoonsa lapset – Ilolan kesäkerho pyörii vapaaehtoisten ja avustusten turvin

Kommentoi

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut