Koiranulkoiluttajan kauhunhetki Hämevaarassa: Puu kaatui ainoastaan senttien päähän lemmikin kuonosta – "Kuului vain rysähdys"

Koiransa kanssa lenkillä ollut Tuija Kallio selvisi vaarallisesta tilanteesta hyvällä tuurilla. Iso ja tuuhea puu kaatui yllättäen aivan hänen ja Turre-koiran eteen. Tuija Kallio
Armi Suojanen

Armi Suojanen

Puuskainen tuuli oli aiheuttaa vakavan onnettomuuden Hämevaarassa maanantaina keskellä päivää. Tuija Kallio oli ulkoiluttamassa pienikokoista koiraansa tutulla Pöllökallion kevyen liikenteen reitillä lähellä Hämeenkyläntietä, kun valtava puu mätkähti tuulen voimasta kaksikon eteen.

– Turre-koirani kulki noin metrin edelläni ja puu kaatui senttien päähän koiran kuonosta, Kallio kertaa pelottavaa hetkeä.

– Ei tullut mitään varoitusta, kuului vain rysähdys.

Kallio arvioi kaatuneen puunrungon halkaisijaksi 30–40 senttimetriä ja korkeudeksi jopa 20 metriä.

– Se oli sekunneista kiinni, että emme jääneet alle.

Koko maanantain puhaltanut puuskittainen tuuli piti Keski-Uudenmaan pelastuslaitoksen kiireisenä. Vahingontorjuntaan lähdettiin yhteensä 39 kertaa aamukahdeksan ja kello 22.30 välisenä aikana. Hälytyksistä lähes puolet eli 17 tuli Vantaalta.

– Niitä oli tasaisesti joka puolelta Vantaata. Puita kaatui muun muassa katuvalojen ja sähköjohtojen päälle, autoteille, luettelee palomestari Olli Ryhänen.

Henkilövahingoilta kuitenkin vältyttiin.

Hälytysten suma johtui Ryhäsen mukaan myös siitä, että tuulen aiheuttamat vahingot sattuivat päivällä ja illalla, kun ihmisiä on paljon liikkeellä. Vahingot huomattiin nopeammin kuin, jos myräkkä olisi jyllännyt yöllä.

Keski-Uudenmaan pelastuslaitos tiesi varautua tavallista kiireisempään päivään, sillä Ilmatieteen laitos varoitti puuskittaisesta tuulesta. Myös sopimuspalokuntia eli vapaapalokuntia hälytettiin mukaan töihin. Niitä oli auttamassa 2–4.

– Muun muassa Vantaan VPK Vantaankoskelta ja Vaaralan VPK, Ryhänen mainitsee.

Pelastuslaitos tulee raivaamaan puita yleisiltä paikoilta, jos ne ovat esteenä liikenteelle tai ne aiheuttavat selkeää vaaraa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Lupapäällikkö: Tiivistäminen on alueiden uudistamista – "Pitäisikö tiivistämisen sijaan rakentaa kaatamalla metsää?"
 2. Pientalon tontille rakennetaan kolme kerrostaloa Hiekkaharjussa – "Tienoon tarina on vasta alussa"
 3. Filmipuisto-nimi muistuttaa Veromiehen teollisesta menneisyydestä – Flamingon viereen voi tulla asuntoja jopa 1 200 asukaalle
 4. Mielipide: Vesijuoksijoiden ryhmäytyminen on herättänyt närkästystä – iäkkäille ihmiskontaktit ovat yhtä elintärkeitä kuin happi
 5. Tikkurilan aseman lähelle avataan uusi joogastudio
 6. Oma raha: Juha Hyötyläinen, 54, on kerännyt arvokkaan 38 000 rahan kokoelman – Suomen sisällissodan aikaiset tilapäisrahat ovat hänen ylpeydenaiheensa: "Niissä olen varmaan suurin mahdollinen asiantuntija"
 7. Triathlon-kisa aiheuttaa muutoksia liikenteelle Kuusijärven alueella – Ensi viikonlopun kisaan ilmoittautunut yli tuhat osallistujaa
 8. Näytteiden määrän kasvu yllätti Husin – lisää väkeä rekrytoidaan kymmenen hengen viikkovauhtia
 9. Messukeskus tarjoaa kaikille messuvieraille ilmaiset maskit
 10. Lapset pelästyivät heitä luvatta kuvannutta miestä Rekolassa – väitti kuvaavansa Vantaan Sanomiin
 11. Mielipide: Roskaaminen ja julkisella paikalla pissaaminen eivät kuulu sivistyneeseen yhteiskuntaan – monissa maissa huonoa käytöstä suitsitaan sakoin
 12. Etätyö jopa paransi työhyvinvointia koronakeväänä – työn imu kasvoi etenkin pienten lasten vanhemmilla
 13. Holtittomasti kaahannut huumekuski törmäili pakettiautolla kymmeniin autoihin Kehä I:llä
 14. Hänninen 12.8.
 15. Yhä useampi pelkää suurpetoja – Tuore kysely: Suomen luonnossa pelottavat eniten karhu ja punkki

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.