Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lue Vantaan Sanomien uusi kuukausiliite Selkovantaalainen täältä!

Vantaankosken hotellikylän vastustajat: Suunnitelman toteutuminen tuhoaisi virkistyskäytön ja maiseman

Vantaankosken viereiselle myllytontille suunnitteilla oleva 80–120 majoituspaikan hotellikylä ja tapahtumakeskus pilaisivat toteutuessaan alueen virkistyskäytön ja historiallisen maiseman, sanoo myllyn läheisyydessä asuva Pekka Kallio.

– Paikka on liian pieni. Se ei sovi isoille tapahtumille eikä kestä liikennemäärän kasvua. Jos tämä halutaan säilyttää rentoutumispaikkana vantaalaisille, hanke on estettävä.

Sen eteen Kallio aikoo tehdä kaikkensa ja uskoo, että mörkö on torjuttavissa.

– Olen erittäin optimistinen.

Vastarintaliike on vasta lähtökuopissa, mutta verkosta löytyy jo Ei hotellikylää Vantaankoskelle -adressi, jonka allekirjoittajat vetoavat päättäjiin hankkeen hylkäämiseksi. Adressi on kerännyt noin viikossa yli 500 allekirjoitusta.

Kallion mukaan päättäjät on saatava ymmärtämään hotellihankkeen haittavaikutukset ja myös sen taloudellinen epävarmuus. Kallio tuntee alueen hyvin, sillä hän on asunut kosken vieressä lähes 15 vuotta ja aiemmin toiminut siellä myös kalastuksenvalvojana.

Kallio korostaa, että Vantaankosken virkistyskäyttö on erittäin vilkasta ja laajaa. Kalastamisen lisäksi sinne tullaan pyöräilemään ja kävelemään.

– Sen paine virkistysalueena tulee kasvamaan tulevaisuudessa eikä alueelle pidä rakentaa mitään, mikä rajoittaa sen virkistyskäyttöä tai pilaa sen luontoarvoja.

Myllytontin alue on osa valtakunnallisesti merkittävää maisemaa. Se on suojeltu Vantaan yleiskaavassa kyläkuvallisesti arvokkaana alueena.

Kallio ja hänen vävynsä Julian Lagus pitävät hotelli- ja tapahtumakeskussuunnitelmia myös taloudellisesti erittäin arveluttavana. Ala on koronakriisin vuoksi lamassa ja toipuminen vie aikaa. Kallio pelkää, että kannattamaton hotelli ajautuisi lopulta kaupungin syliin ja veronmaksajien pelastettavaksi.

– Hotellikylää suunnitellaan kuin kuplassa. Suunnittelussa ei ole huomioitu vallitsevia olosuhteita ja suunniteltujen toimien vaikutusta koko Vantaankosken alueeseen riittävällä tavalla, Lagus ihmettelee.

Kallion kauhukuvissa myllyrantaan jäisivät ränsistymään tyhjät rakennukset.

Hänen ratkaisunsa vanhan myllyrakennuksen pelastamiseksi on, että se maisemoidaan raunioksi. Niin on tehty muuallakin.

– Raunioratkaisulla hotellirakentamisen tarve poistuisi ja myllytontti voitaisiin muuttaa puistoksi ja suojella.

– Vanha navetta on osa nykyistä miljöötä ja sen kunnostamista ja vuokraamista tulisi harkita, Kallio ehdottaa.

Hotellisuunnitelmien mukaan navetta puretaan, mutta kaupunki edellyttää, että mylly korjataan.

Lue myös: Vantaankosken myllyn ostajaa odottaa mittava korjausurakka

Vantaankosken myllyn korjaaja vaatii kaupungilta jättikorvauksia

Kaupunki pani Vantaankosken myllyn myyntiin – rakennukset myydään "nimelliseen hintaan"