Ilari, 29, tarttui vihdoin Sinuheen ja kertoi lukemisen edistymisestä Vantaalla tapahtuu -infotaululla – nyt luku-urakasta tietää moni muukin

Lukeminen: Poikkeusvuosi sai avaamaan klassikkoromaanin.

Ilari Isotalo on nyt lukenut runsaat 600 sivua lähes tuhannen sivun Sinuhe egyptiläistä. Loput hän lukee kesämökillä. Armi Suojanen
Armi Suojanen

Armi Suojanen

Yksinkertaisempikin huumori toimii näin korona-aika. Sen huomasi Ilari Isotalo, 29, toukokuussa, kun hän kiinnitti humoristisen infolapun Vantaalla tapahtuu -ilmoitustaululle Kaivokselassa. Hän videoi lapun ja jakoi sen TikTokissa. Se keräsi heti tuhansittain katseluja.

Kesäkuun lopussa videota oli katsottu jo yli 120 000 kertaa. Se hämmästyttää Isotaloa, mutta sellaista voi sattua somemaailmassa.

Mutta mitä lapussa luki? Mitä Vantaalla tapahtui, kun korona oli ajanut ihmiset koteihinsa, ja kaikki tapahtumat oli peruttu?

Isotalo tiedotti: Ilari Kaivokselasta on päässyt 17.5. puoliväliin Sinuhe egyptiläinen -lukuprojektissaan.

Se sai ilmoitustaulun ohikulkijat ja videon katsojat hyvälle tuulelle, hymähtämään, virnistämään.

– Lukemisen fiilistely ei ole varmaan koskaan väärin, vaikka se olisi sitten Vantaan ainoa tapahtuma, Isotalo sanoo.

Jos nyt en saa sitä luettua, niin en ikinä.

Ne, jotka ovat Sinuhensa lukeneet tietävät, että Mika Waltarin vuonna 1945 julkaistussa Sinuhe egyptiläinen -romaanissa riittää luettavaa, ja se on monelle todellakin projekti. Isotalon ostamassa versiossa on lähes tuhat sivua.

Aiemmin Isotalo on lukenut joitain Harry Potter -kirjoja, joissa niin ikään on satoja sivuja. Muutoin Isotalo lukee lähinnä elämäkertoja, joista erinomaisena hän mainitsee Andre Agassin omaelämäkerran. Romaaneista hänellä on jäänyt mieleen muun muassa Khaled Hosseinin Leijapoika.

Isotalo aloitti Sinuhe-urakkansa huhtikuussa.

– Oli ollut ainakin viisi vuotta mielessä, että se pitäisi lukea.

Lopullisen kimmokkeen hän sai, kun ystävä vakuutti, että kirja kannattaa lukea.

Lukeminen vaatii kuitenkin aikaa sekä keskittymistä ja niiden löytäminen voi olla nykyihmiselle vaikeaa kaikkien ärsykkeiden keskellä. Sitten iskivät koronan aiheuttamat kokoontumiskiellot ja ihmiset joutuivat jumittamaan kotona. Salibandyn eli F-liigan viestintäpäällikkönä työskentelevän Isotalon työt siirtyivät kotiin ja oma harrastepelaaminen jäi tauolle. Oli aikaa lukea.

– Vapaa-aikaan tuli tyhjiö. Ajattelin, että jos nyt en saa sitä luettua, niin en ikinä.

Hän tunnustaa normaalisti olevansa pääasiassa "lomalukija". Viikon etelänlomalla hän lukee kuusikin kirjaa viikossa, kun ei tarvitse tehdä mitään muuta.

Ilari Isotalon Sinuhe-urakka on kääntymässä loppusuoralle. Armi Suojanen

Isotalo tilasi romaanin kirjakauppaan ja haki sen sieltä. Lukeminen ei kuitenkaan lähtenyt vetämään välittömästi.

– Monesti kirjan aloitus vaatii malttia.

Niin kävi nytkin, mutta sen jälkeen kirja on palkinnut lukijansa.

– Kun antaa sille mahdollisuuden, se vie mennessään. Se on ihan loistava!

Isotalon vaimo on "päässyt" osalliseksi puolisonsa lukuelämyksestä, kun tämä siteeraa Waltarin tekstiä sopivissa tilanteissa. Isotalo vitsailee muun muassa sanonnoilla totta totisesti! ja puheesi on kuin kärpäsen surinaa korvissani.

Isotalo on nauttinut Sinuhesta niin paljon, että se on noussut hänen lempikirjojensa joukkoon jo tässä vaiheessa, sillä urakka ei ole vielä ohi. Kesäkuun lopulla Isotalo oli lukenut runsaat 600 sivua. Lukutahti alkoi hidastua, kun muu elämä vilkastui koronarajoitusten höllennyttyä.

Mutta onneksi on kesäloma.

– Lomalla mökillä voi lukea putkeen.

Klassikot

Suosikkeja aina vaan

Kotimaisen kirjallisuuden suurnimet kiinnostavat lukijoita vuodesta toiseen, mutta erityisesti juhlavuosina ja kun niistä ilmestyy uusia painoksia.

Pääkaupunkiseudun Helmet-kirjastojen suosituimpien klassikkojen kärjessä olivat viime vuonna Minna Canthin Köyhää kansaa -novelli sekä samanniminen valikoima pienoisromaaneja ja novelleja, Mika Waltarin Sinuhe egyptiläinen, Väinö Linnan Tuntematon sotilas ja Aleksis Kiven Seitsemän veljestä.

WSOY on ottanut Sinuhe egyptiläisestä jo 73 painosta. Kustantaja pitää sitä jatkuvasti saatavilla, kuten myös esimerkiksi Linnan ja Kirsi Kunnaksen teoksia.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Lupapäällikkö: Tiivistäminen on alueiden uudistamista – "Pitäisikö tiivistämisen sijaan rakentaa kaatamalla metsää?"
 2. Pientalon tontille rakennetaan kolme kerrostaloa Hiekkaharjussa – "Tienoon tarina on vasta alussa"
 3. "Palautusmylly" hotkaisee pussillisen pulloja ja tölkkejä sormia tahraamatta – Tammiston Citymarketin kauppias: "Miksi tätä ei ole keksitty aiemmin?"
 4. Filmipuisto-nimi muistuttaa Veromiehen teollisesta menneisyydestä – Flamingon viereen voi tulla asuntoja jopa 1 200 asukaalle
 5. Mielipide: Vesijuoksijoiden ryhmäytyminen on herättänyt närkästystä – iäkkäille ihmiskontaktit ovat yhtä elintärkeitä kuin happi
 6. Oma raha: Juha Hyötyläinen, 54, on kerännyt arvokkaan 38 000 rahan kokoelman – Suomen sisällissodan aikaiset tilapäisrahat ovat hänen ylpeydenaiheensa: "Niissä olen varmaan suurin mahdollinen asiantuntija"
 7. Tikkurilan aseman lähelle avataan uusi joogastudio
 8. Triathlon-kisa aiheuttaa muutoksia liikenteelle Kuusijärven alueella – Ensi viikonlopun kisaan ilmoittautunut yli tuhat osallistujaa
 9. Näytteiden määrän kasvu yllätti Husin – lisää väkeä rekrytoidaan kymmenen hengen viikkovauhtia
 10. Messukeskus tarjoaa kaikille messuvieraille ilmaiset maskit
 11. Lapset pelästyivät heitä luvatta kuvannutta miestä Rekolassa – väitti kuvaavansa Vantaan Sanomiin
 12. Mielipide: Roskaaminen ja julkisella paikalla pissaaminen eivät kuulu sivistyneeseen yhteiskuntaan – monissa maissa huonoa käytöstä suitsitaan sakoin
 13. Etätyö jopa paransi työhyvinvointia koronakeväänä – työn imu kasvoi etenkin pienten lasten vanhemmilla
 14. Holtittomasti kaahannut huumekuski törmäili pakettiautolla kymmeniin autoihin Kehä I:llä
 15. Hänninen 12.8.

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.