Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ilari, 29, tarttui vihdoin Sinuheen ja kertoi lukemisen edistymisestä Vantaalla tapahtuu -infotaululla – nyt luku-urakasta tietää moni muukin

Lukeminen: Poikkeusvuosi sai avaamaan klassikkoromaanin.

Yksinkertaisempikin huumori toimii näin korona-aika. Sen huomasi Ilari Isotalo, 29, toukokuussa, kun hän kiinnitti humoristisen infolapun Vantaalla tapahtuu -ilmoitustaululle Kaivokselassa. Hän videoi lapun ja jakoi sen TikTokissa. Se keräsi heti tuhansittain katseluja.

Kesäkuun lopussa videota oli katsottu jo yli 120 000 kertaa. Se hämmästyttää Isotaloa, mutta sellaista voi sattua somemaailmassa.

Mutta mitä lapussa luki? Mitä Vantaalla tapahtui, kun korona oli ajanut ihmiset koteihinsa, ja kaikki tapahtumat oli peruttu?

Isotalo tiedotti: Ilari Kaivokselasta on päässyt 17.5. puoliväliin Sinuhe egyptiläinen -lukuprojektissaan.

Se sai ilmoitustaulun ohikulkijat ja videon katsojat hyvälle tuulelle, hymähtämään, virnistämään.

– Lukemisen fiilistely ei ole varmaan koskaan väärin, vaikka se olisi sitten Vantaan ainoa tapahtuma, Isotalo sanoo.

Jos nyt en saa sitä luettua, niin en ikinä.

Ne, jotka ovat Sinuhensa lukeneet tietävät, että Mika Waltarin vuonna 1945 julkaistussa Sinuhe egyptiläinen -romaanissa riittää luettavaa, ja se on monelle todellakin projekti. Isotalon ostamassa versiossa on lähes tuhat sivua.

Aiemmin Isotalo on lukenut joitain Harry Potter -kirjoja, joissa niin ikään on satoja sivuja. Muutoin Isotalo lukee lähinnä elämäkertoja, joista erinomaisena hän mainitsee Andre Agassin omaelämäkerran. Romaaneista hänellä on jäänyt mieleen muun muassa Khaled Hosseinin Leijapoika.

Isotalo aloitti Sinuhe-urakkansa huhtikuussa.

– Oli ollut ainakin viisi vuotta mielessä, että se pitäisi lukea.

Lopullisen kimmokkeen hän sai, kun ystävä vakuutti, että kirja kannattaa lukea.

Lukeminen vaatii kuitenkin aikaa sekä keskittymistä ja niiden löytäminen voi olla nykyihmiselle vaikeaa kaikkien ärsykkeiden keskellä. Sitten iskivät koronan aiheuttamat kokoontumiskiellot ja ihmiset joutuivat jumittamaan kotona. Salibandyn eli F-liigan viestintäpäällikkönä työskentelevän Isotalon työt siirtyivät kotiin ja oma harrastepelaaminen jäi tauolle. Oli aikaa lukea.

– Vapaa-aikaan tuli tyhjiö. Ajattelin, että jos nyt en saa sitä luettua, niin en ikinä.

Hän tunnustaa normaalisti olevansa pääasiassa "lomalukija". Viikon etelänlomalla hän lukee kuusikin kirjaa viikossa, kun ei tarvitse tehdä mitään muuta.

Isotalo tilasi romaanin kirjakauppaan ja haki sen sieltä. Lukeminen ei kuitenkaan lähtenyt vetämään välittömästi.

– Monesti kirjan aloitus vaatii malttia.

Niin kävi nytkin, mutta sen jälkeen kirja on palkinnut lukijansa.

– Kun antaa sille mahdollisuuden, se vie mennessään. Se on ihan loistava!

Isotalon vaimo on "päässyt" osalliseksi puolisonsa lukuelämyksestä, kun tämä siteeraa Waltarin tekstiä sopivissa tilanteissa. Isotalo vitsailee muun muassa sanonnoilla totta totisesti! ja puheesi on kuin kärpäsen surinaa korvissani.

Isotalo on nauttinut Sinuhesta niin paljon, että se on noussut hänen lempikirjojensa joukkoon jo tässä vaiheessa, sillä urakka ei ole vielä ohi. Kesäkuun lopulla Isotalo oli lukenut runsaat 600 sivua. Lukutahti alkoi hidastua, kun muu elämä vilkastui koronarajoitusten höllennyttyä.

Mutta onneksi on kesäloma.

– Lomalla mökillä voi lukea putkeen.