Oikeus päätti: Tammistoon ei tule Prismaa – "Hanke on nyt kuopattu"

Palvelut: Pitkä oikeustaistelu tuli päätökseen maanantaina.

HOK-Elanto olisi halunnut rakentaa Prisman tiloihin, joissa oli aiemmin muun muassa Stockmannin varasto. Arkisto/Tiina Örn

Tiina Örn

Korkein hallinto-oikeus (KHO) kumosi Tammiston Prisman rakennusluvan. Päätös asiasta annettiin maanantaina 6. heinäkuuta.

KHO perusteli päätöstään muun muassa sillä, että Prisman rakentaminen olisi vastoin alueen asemakaavaa. Rakennusluvasta olivat valittaneet Uudenmaan ely-keskus ja Keskon Eläkekassa.

Prisman rakennusluvasta käytiin pitkä oikeudellinen taistelu. Vantaan kaupunki myönsi rakennusluvan Tammiston Prismalle toukokuussa 2018. Uudenmaan ely-keskus ja Keskon Eläkekassa tekivät luvasta muutoksenhaun ja sen jälkeen valittivat asiasta Helsingin hallinto-oikeuteen. Hallinto-oikeus hylkäsi valitukset maaliskuussa 2019. Molemmat valittaneet tahot kuitenkin hakivat valituslupaa korkeimmalta hallinto-oikeudelta.

Prismaa Tammistoon suunnitelleen HOK-Elannon kiinteistöjohtaja Jyrki Karjalainen pitää KHO:n päätöstä harmillisena. Hän viittaa muun muassa siihen, että Tammistossa on jo K-Citymarket.

– Vantaan väestömäärä kasvaa ja Vantaalta puuttuu tällä hetkellä erityisesti suurten myymälöiden välistä kilpailua, Karjalainen kommentoi.

Vaikka Tammiston Prisma -hanke kaatui, Karjalaisen mukaan Vantaa on edelleen HOK-Elannolle verkoston kehittämisen kannalta tärkein kaupunki.

– Seuraavaksi avautuu todennäköisesti myymälämme Backaksen kartanon alueelle. Pääkaupunkiseudulla vireillä on muun muassa Tammiston lähellä Helsingin puolella sijaitsevan Torpparinmäen S-marketin laajennus, joka on kaavamuutosvaiheessa. Sen lisäksi meillä on iso hanke Pukinmäessä, jonne on tulossa uusi S-market, Karjalainen kertoo.

KHO hylkäsi Tammiston Prisman rakennusluvan muun muassa siksi, että lupahakemuksessa liiketiloiksi oli laskettu ainoastaan varsinaiset myymälätilat. KHO katsoo, että rakennuslupaa annettaessa liiketiloiksi on huomioitava myymälätilojen lisäksi myös kaikki myymälän edellyttämät muut tilat, kuten varastot ja sosiaaliset tilat. Näin ollen alueelle suunnitellun Prisman liiketilojen kerrosala on merkittävästi rakennuslupahakemuksessa esitettyä suurempi.

Päätöksessä mainitaan myös, että Prismalle suunniteltu rakennuspaikka on asemakaavassa merkitty varastorakennusten sekä liike- ja toimistorakennusten korttelialueeksi, jonne saisi sijoittaa supermarket-tyyppisen suurmyymälän. Prisma ei ole supermarket vaan hypermarket-tyyppinen myymälä, huomautetaan päätöksessä.

Korkein hallinto-oikeus myönsi valitusoikeuden sekä Uudenmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskukselle että Keskon eläkekassalle. KHO kuitenkin hylkäsi ely-keskuksen valituksen, koska se katsoi, ettei ely-keskuksella ole valitusoikeutta.

– Ely-keskus ylläpitää Tuusulanväylää ja katsoo, että sillä olisi sen takia oikeus valittaa asiasta. KHO mielestä niin ei kuitenkaan ole, kuvailee Karjalainen KHO:n ratkaisua.

KHO:n päätös perustui siis Keskon eläkekassan valitukseen.

Korkein hallinto-oikeus ei ota kantaa siihen, onko Tammiston Prisma -hanke toteutettavissa maankäyttö- ja rakennuslaissa tarkoitetulla poikkeamispäätöksellä tai asemakaavan muutoksella.

HOK-Elannon Karjalainen toteaa, että hanke on nyt kuopattu.

– KHO:lla on valta tehdä asiassa päätös – ja päätös on lopullinen.

Lue myös: Tammiston hanke on jäissä – HOK-Elanto tahtoo Prismat Koivukylään ja Korsoon

Tiesitkö tämän Tammistosta? Jättikauppojen keskittymä syntyi alun perin vahingossa

Kommentoi

Mainos: Helsingin Uutiset

Pääkaupungin keskusta on edelleen the place to be – katso tästä ytimen tarjonta

| Päivitetty

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut