Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tapahtuma: Pariisi vaihtui viikonlopun pyöräilyyn kotimaassa.

Tanskasta 2002 alkunsa saanut Team Rynkeby -hyväntekeväisyyspyöräily tuli Suomeen 2012 ja tänä vuonna mukana on ensimmäistä kertaa Vantaan joukkue.

Aiemmin pääkaupunkiseudulla ovat toimineet Helsingin ja Espoon joukkueet. Mutta koska kiinnostusta on niin paljon, myös Vantaa sai oman joukkueen Team Rynkeby God Morgon Vantaan.

Joukkueita on Suomessa yhteensä kahdeksan.

Team Rynkebyt keräävät rahaa syöpää sairastavien lasten ja nuorten paranemisen tukemiseen. Raha tulee sponsoreilta, yhteistyökumppaneilta sekä yksittäisiltä lahjoittajilta ja tuki jaetaan lyhentämättömänä Aamu Suomen Lasten Syöpäsäätiölle ja Sylva-yhdistykselle. Välineensä, kuten pyörät ja vaatteet, polkijat hankkivat itse.

Viime vuonna rahaa kerättiin yhteensä 1,1 miljoonaa euroa. Pyöräilyn lisäksi järjestetään erilaisia hyväntekeväisyystapahtumia.

– Vantaan joukkueessa on tänä vuonna 30 pyöräilijää, miehiä ja naisia, ja viisi huoltoryhmään kuuluvaa, kertoo joukkueen kapteeni Antti Herrainsilta.

Joukkueen jäsenet ovat iältään 18 vuodesta lähes seitsemänkymppiseen. Heidät on valittu hakemusten perusteella.

– Noin kolmannes on ollut mukana aiemmin ja loput uusia.

Vantaan joukkue lähtee ensimmäiseen hyväntekeväisyyspyöräilyynsä perjantaina 10. heinäkuuta. Matkasta tulee poikkeuksellinen, sillä normaalisti poljetaan Pariisiin ja nyt retki tehdään Suomessa. Espoon joukkue palasi omalta matkaltaan keskiviikkona ja Helsingin joukkue palaa lauantaina.

– Lähtö olisi ollut 3. heinäkuuta ja Pariisiin olisi poljettu viikko, mutta korona muutti sen, mainitsee Herrainsilta, joka on mukana toista kertaa ja vaimo kolmatta kertaa.

Hyväntekeväisyydestä ei poikkeusoloista huolimatta haluttu luopua, joten taas poljetaan.

Kolmen päivän reitti kulkee ensin Hämeenlinnaan, jonka ympäristössä, kuten Lempäälässä, Kangasalla ja Pälkäneellä, pyöräillään toisena päivänä. Kolmantena päivänä ajetaan kotiin. Keltaisiin paitoihin ja kypäriin sonnustautuneet pyöräilijät polkevat kerrallaan noin tunnin ja matkalla käytetään paikallisia matkailu- ja ravintolayrityksiä.

– Kilometrejä tulee yhteensä noin 400. Keskivauhti on noin 25 kilometriä tunnissa, Herrainsilta laskee.

Kapteenina Herrainsilta ajaa letkan perässä ja pitää radiopuhelimella yhteyttä ajoryhmän vetäjään.

– Ryhmäpyöräily vaatii harjoittelua, mutta koronan vuoksi emme voineet harjoitella normaalisti. Pystyimme harjoittelemaan vain pienryhmissä ja lyhemmän kauden kuin normaalisti.

Tavallisesti talvella on peruskuntoharjoitteluna sisäpyöräilyä ja kävelyä. Ja kun sää sallii, aletaan pyöräillä ulkona.

Haku ensi vuoden pyöräilyyn on käynnissä Team Rynkebyn verkkosivulla. Haku päättyy 23. elokuuta.

– Joukkueeseen pääsemiseksi ei riitä, että haluaa Pariisin, Herrainsilta huomauttaa.

Team Rynkeby -joukkueita on nykyisin Pohjoismaiden lisäksi Saksassa ja Sveitsissä.