Vantaalle myönnettiin 205 hirvieläinten pyyntilupaa

Metsästys: Uudellemaalle myönnettiin viime vuotta vähemmän hirven pyyntilupia.

Vantaan riistanhoitoyhdistyksen alueelle myönnettiin tulevalle metsästyskaudelle 25 hirven pyyntilupaa. Kuvituskuva. Jussi Murtosaari

Ulla Yliherne

Ensi syksyn metsästyskaudella Uudellamaalla tullaan pyytämään selvästi aikaisempia vuosia vähemmän hirviä. Suomen riistakeskus on myöntänyt Uudellemaalle tulevalle syksylle yhteensä 1 787 hirven pyyntilupaa. Se on noin 27 prosenttia vähemmän kuin viime vuonna, jolloin hirven pyyntilupia myönnettiin 2 460 kappaletta.

Yhdellä pyyntiluvalla saa pääsääntöisesti kaataa yhden aikuisen eläimen tai kaksi vasaa.

Uudenmaan riistakeskuksen riistapäällikkö Visa Erosen mukaan syynä kaatolupien tavallista pienemmälle määrälle on hirvikannan pienentyminen.

– Uudellamaalla yhteenlaskettu hirvikannan tavoitekoko on noin 4 100 hirveä. Kannan koko on kehittynyt viime vuosina enimmäkseen tavoitteita kohden. Kantaa on tiputettu viimeisen neljän vuoden ajan. Nyt se on kahdella hirvitalousalueella jo tavoitehaarukan alapuolella, kahdella tavoitehaarukassa ja yhdellä vielä vähän sen yläpuolella, Eronen kertoo.

Vantaalle riistakeskus myönsi 25 hirvilupaa.

Valkohäntäpeuran pyyntilupia myönnettiin Uudellemaalle jälleen ennätysmäärä, yli 10 800 kappaletta. Määrä on noin kymmenen prosenttia enemmän kuin viime vuonna.

Harvempi kanta on helpompi saada kehittymään haluttuun suuntaan.

– Uudenmaan peurakanta painottuu vahvasti läntiselle Uudellemaalle, jonne myös valtaosa pyyntiluvista on myönnetty. Itä-Uudellamaalla peurakanta on monin paikoin edelleen harva aivan rannikkoa lukuun ottamatta, Visa Eronen sanoo.

Vantaalle myönnettiin tänä vuonna viime vuotta enemmän valkohäntäpeuran pyyntilupia. Viime vuonna lupia saatiin 164 kappaletta, tänä vuonna niitä heltisi 180.

Erosen mukaan itäisen ja läntisen Uudenmaan eroavaisuudet peurojen määrässä selittyvät osittain historiallisella taustalla.

– Läntiselle Uudellemaalle on aikoinaan istutettu peuroja ja kasvatettu kantaa tietoisesti. Itä-Uudellemaalle valkohäntäpeura on levinnyt hitaammin. Vaikka kanta on kasvanut idässäkin, se ei ole yltänyt samoihin mittoihin kuin lännessä, riistapäällikkö toteaa.

– Harvempi kanta on helpompi saada kehittymään haluttuun suuntaan. Itäisellä Uudellamaalla valkohäntäpeurojen kannan kasvu on saatu tyrehtymään nopeammin kuin lännessä, Eronen sanoo.

Hirvien ja valkohäntäpeurojen kaatolupien lisäksi riistakeskus on myöntänyt Uudellemaalle yhteensä 233 kuusipeuran kaatolupaa. Vantaalle niitä ei myönnetty yhtään.

Hirvieläinten pyyntiluvat 2020

Hirvi

Vantaa rhy 25 (viime vuonna 24) Keski-Uudenmaan rhy 37 (47)

Mäntsälä rhy 100 (126)

Nurmijärvi rhy 37 (75)

Porvoo rhy 180 (187)

Pornainen rhy 31 (37)

Sipoo rhy 45 (71)

Valkohäntäpeura

Vantaa rhy 180 (viime vuonna 164)

Keski-Uudenmaan rhy 250 (277)

Mäntsälä rhy 378 (346)

Nurmijärvi rhy 413 (388)

Porvoo rhy 480 (495)

Pornainen rhy 58 (46)

Sipoo rhy 200 (182)

Lähde: Suomen riistakeskus

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut