Kirsi Valtosen yksikkö on asettanut yli 3 400 vantaalaista karanteeniin tai eristykseen – Koronakevät ei pelottanut, tuleva syksy hirvittää 

45 vantaalaista on kuollut koronavirukseen. Lähes kaikki kuolleet ovat olleet ikäihmisiä. Johanna Erjonsalo
Marjo Rämö

Marjo Rämö

Kirsi Valtonen on tehnyt tänä keväänä poikkeuksellisen työrupeaman. Hänen vetämänsä tartuntatautiyksikkö on määrännyt yli 3 400 vantaalaisia kotikaranteeniin tai eristykseen koronavirustartunnan tai altistumisen vuoksi neljän kuukauden aikana.

Tavallisena vuotena Valtonen tekee yksittäisiä karanteeni- tai eristyspäätöksiä, yleensä tuberkuloosiin liittyen.

Tartuntatautiyksikkö alkoi selvittää Vantaan koronatartuntojen alkuperää ja altistuneita maaliskuussa. Työtä teki aluksi yksikön neljä hoitajaa ja Valtonen.

– Aluksi hoidin itse potilaiden kontaktointia ja jäljitystä viikonloppuisin ja iltaisin, sillä lääkärit työskentelivät tuolloin vielä työajattomalla sopimuksella.

Lue lisää jäljityksestä täältä.

Samaan aikaan kaupungin johto, poliitikot sekä kollegat terveydenhuollon ja vanhustenhuollon puolella halusivat tartuntatautiylilääkärin asiantuntemusta ja tilannetietoa.

Vaikka saimme lisäresursseja, tuntui, että olimme aina askeleen jäljessä tartuntojen lisääntyessä.

Kirsi Valtonen

Arkipäivät täyttyivät kokouksista. Päivät alkoivat kaupungin häiriötilannejohtoryhmän kokouksilla. Valtonen oli päivittäin yhteydessä Husin ja THL:n asiantuntijoihin sekä Helsingin ja Espoon kollegoihinsa.

– Siinä tuli tehtyä töitä seitsemänä päivänä viikossa aamusta iltayhdeksään tai -kymmeneen, Valtonen hymähtää.

Samaan aikaan yksikkö teki oman digiloikkansa. Hus laati tartuntojen ja altistusten kirjaamiseen ohjelmistopalvelun, jonka käyttö opeteltiin Vantaallakin. Sen rinnalla toimi oma Excel-pohjainen tietojen tallennusjärjestelmä.

Aluksi kaikki määräykset lähetettiin vain kirjepostina, sittemmin sähköisesti ja e-kirjeinä. Alkussa pelkkään tulostamiseen ja postituksiin meni kymmeniä työtunteja.

Kun yksikkö alkoi saada lisäkäsiä, uudet työntekijät piti perehdyttää.

– Vaikka saimme lisäresursseja, tuntui, että olimme aina askeleen jäljessä tartuntojen lisääntyessä.

Vantaan tartuntatautiylilääkäri Kirsi Valtonen sanoo olevansa työorientoinut ihminen. Koronakeväänä vapaa-aika kului tavanomaisissa kotiaskareissa. Johanna Erjonsalo

Pahimmillaan uusia tartuntoja todettiin kymmeniä vuorokaudessa, ennätys oli 46. Jos yksi tartunta altistaa keskimäärin viisi henkilöä, tarvittiin noin 100–200 puhelua ja saman verran karanteeni- tai eristysmääräyksiä päivässä.

Puheluita hoiti 5–6 hoitajaa vuorossa, päätöksiä teki 1–3 lääkäriä päivittäin. Vieraskielisten sairastuneiden ja altistuneiden kanssa asioitiin puhelintulkkauksen avulla. Se vei aikaa.

– Oli päiviä, jolloin kaikkia ei ehditty tavoittaa, Valtonen harmittelee.

Pandemiasuunnitelma loi perustan toiminnalle, mutta siihen ei oltu varauduttu, että rajaamistoimista ei luovuta lainkaan.

– Oletus oli, että karanteeni- ja eristyspäätösten tekemisestä luovutaan ja työmäärä vähenee, kun tauti yleistyy.

Selvitystyötä tehdään edelleen STM:n linjauksen mukaisesti.

Nyt tartuntamäärät ovat vähentyneet merkittävästi. Haastattelua edeltävänä päivänä Vantaalla oli todettu yksi tartunta.

Ylilääkärin kalenterissa oli viime viikolla tilaa auton kesärenkaiden vaihdolle. Tällä viikolla alkaa kesäloma.

Kulunutta kevättä kerratessaan, hän toteaa, että muutama seikka yllätti.

– Alussa yllätti kerta toisensa jälkeen se, millaisiin rajoitustoimenpiteisiin valtiot ryhtyivät ottaen huomioon tämän taudin luonne, Valtonen sanoo ja tarkoittaa viruksen vaarallisuutta lähinnä ikäihmisille.

Ylilääkärin silmiin toimenpiteisiin näytti välillä vaikuttavan enemmän politiikka kuin asiantuntijoiden näkemykset.

– Tuntui, että osaan rajoittamistoimenpiteistä päädyttiin vain, koska muissakin maissa näin tehtiin.

Alussa yllätti kerta toisensa jälkeen se, millaisiin rajoitustoimenpiteisiin valtiot ryhtyivät ottaen huomioon tämän taudin luonne.

Kirsi Valtonen

Virus on yllättänyt siinä, kuinka huonosti se näyttää leviävän lasten keskuudessa.

– Tämä on täysin päinvastainen tilanne kuin normaalissa kausi-influenssassa.

– Siinä mielessä koulujen ja päiväkotien sulkeminen jopa hieman yllätti.

Ikäihmisiä koskevia rajoituksia hän pitää jälkikäteen ajatellen oikeina. Niillä säästettiin henkiä ja vähennettiin terveydenhuollon kuormitusta.

– Tietenkin voi kysyä, missä määrin on järkevää, ettei viimeisiä elinvuosiaan palvelutalossa asuva ihminen voi tavata omaisiaan.

Valtonen sanoo, ettei tilanne missään vaiheessa pelottanut, mutta tuleva syksy hirvittää.

– Meillä on hoitovelkaa. Terveysasemilta tulee jo viestiä, että vastaanotoille tulee nyt huonokuntoisempia potilaita. Uutta aaltoa odotetaan syksyksi.

Syksyyn ajoittuu myös iso ponnistus, kausi-influenssarokotukset, joita pistetään juuri koronaviruksen riskiryhmiin kuuluville.

– Miten ja millä resurssein se järjestetään? Valtonen pohtii.

Ketkä saivat tartunnan?

Vantaan koronatartunnan saaneista suurin osa oli työikäisiä ihmisiä.

Alueellisesti tarkasteltuna Hakunila on hieman yliedustettuna tartunnoissa, mutta yksittäinenkin isompi tartuntaryväs saattaa vaikuttaa esiintyvyyslukuihin merkittävästi.

Tartuntaryppäitä esiintyi hoivakodeissa, työpaikoilla, rakennusmiesten kimppa-asunnoissa sekä perheenjäsenten keskuudessa.

– Kun virus levisi perheessä, tuojana oli useimmiten toinen vanhemmista, ei lapsi, Kirsi Valtonen toteaa.

45 vantaalaista on kuollut virukseen.

Lähes kaikki kuolleet ovat olleet ikäihmisiä.

Etusivulla nyt