Vantaa hoputtaa hallitusta tukemaan Aviapoliksen hankkeita – kaupunginjohtaja: tärkeää koko Suomelle

Vantaa esittää Aviapoliksen hankkeita eli päiväkoti- ja koulurakennus Atomia sekä Ilmailumuseon uudisrakennusta, valtion elvytysrahojen kohteeksi. Arkisto/Armi Suojanen

Elvytys: Aviapolikseen suunnitellaan koulu- ja päiväkotirakennus Atomia sekä Ilmailumuseon uusia tiloja.

Armi Suojanen

Armi Suojanen

Vantaa voi nopeuttaa työllisyyden kannalta tärkeitä hankkeita, jos se saa niihin valtiolta tuntuvaa investointitukea jo ensi vuoden talousarviossa.

Kaupunginjohtaja Ritva Viljasen mukaan nyt on kiire, sillä Vantaan työttömyysaste on hälyttävän korkea. Työttömänä on yli 13 000 henkeä ja lomautettujakin on vielä runsaat 10 000, vaikka koronaviruksen aiheuttamia rajoituksia on purettu.

– Elvytyskeskusteluissa on mainittu sellaisia hankkeita, joilla on vaikutusta vasta 10 vuoden kuluttua. Työtä on saatava nopeasti. Ihmisillä on hätä nyt, Viljanen tähdentää.

Vantaa on valmistellut valtiolle ehdotuksia elvytyshankkeiksi, jotka voidaan Viljasen mukaan käynnistää nopeasti. Niihin haetaan valtion rahoitusta eri muodoissa ja niiden työllistävä vaikutus alkaa jo ensi vuonna.

Vantaa ehdottaa elvytyskohteeksi Aviapoliksen suuraluetta. Siellä koronaviruksen aiheuttama talouden lamaannus iski heti ja rajusti, kun rahti- ja matkustajaliikenne pysähtyi lähes kokonaan Helsinki-Vantaan lentoasemalla.

Aviapoliksen hankkeiden vauhdittaminen on Viljasen mukaan erityisen tärkeää, sillä alue tuottaa koko maan bruttokansantuotteesta neljä prosenttia.

– Aviapolis on tärkeä koko Suomen kannalta.

Vantaa haluaa nyt edistää Aviapoliksen hankkeiden toteutumista, sillä rakentaminen on tehokasta elvyttämistä.

– Jos valtio tukee, Vantaa priorisoi ja nopeuttaa aikatauluja, Viljanen kiteyttää.

Veromiehen kaupunginosaan on suunniteltu päiväkoti- ja koulurakennus Atomia, joka palvelee lähistön uusien kerrostalojen asukkaita. Alueelle on tulossa jopa 25 000 asukasta ja 60 000 työpaikkaa. Työpaikka-alue on muuttumassa monipuolisemmaksi kaupunkikeskukseksi.

Atomi on suunniteltu valmistumaan 2023. Viljasen mukaan valtion tukitoimet varmistaisivat sen aikataulun, sillä Vantaan pitää koronan taloudellisten seurausten takia panna hankkeita tärkeysjärjestykseen.

– Investointitasoa joudutaan laskemaan.

Aviapoliksen toinen valtion tukea kaipaava hanke on Suomen ilmailumuseon uusi toimipaikka. Sekin luo työtä suunnittelijoille ja rakentajille.

Lue myös: Aviapolikseen rakennetaan 17-kerroksinen tornitalo – luvassa yli 100 vuokra-asuntoa

"Aviapolis voisi olla New York keskellä Suomen Amerikkaa"

Avia Cityn ensimmäisen osan halutaan valmistuvan Vantaalle jo vuonna 2022

Jälleen uusi hotellisuunnitelma julki Vantaalla – Markkatien kortteliin myös toimistoja, asuntoja ja kivijalkakauppoja

Ilmailumuseon uudeksi paikaksi on kaksi vaihtoehtoa – ne molemmat sijaitsevat samalla suuralueella

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.