Valepoliisit tarjoavat ikäihmisille "apua" kortin kuolettamiseen – Huijanneet suuriakin rahasummia

Epäillyt tekijät kertovat pankkikorttien skimmauksesta tai mahdollisesta kopioinnista ja tarjoavat "apua" kortin kuolettamiseen tai rahojen turvaan siirtämiseen. Katja Juurikko

Itä-Uudenmaan poliisin tietoon on tullut lähiaikoina useita tapauksia, missä valepoliisina esiintyneet henkilöt ovat onnistuneet huijaamaan ihmisiltä pankkitunnuksia ja sitä kautta suuriakin summia rahaa.

Kohteena ovat olleet erityisesti iäkkäämmät ihmiset, kerrotaan poliisin tiedotteessa.

Tapaukset noudattavat pääsääntöisesti samaa kaavaa.

Epäillyt tekijät poimivat kohteensa muun muassa kauppakeskuksista, huoltoasemilta, kaupoista tai pankkiautomaateilta ja ottavat näihin yhteyttä esiintyen poliisina.

Epäillyt tekijät kertovat pankkikorttien skimmauksesta tai mahdollisesta kopioinnista ja tarjoavat "apua" kortin kuolettamiseen tai rahojen turvaan siirtämiseen.

Saatuaan uhrien kortit ja tunnusluvut haltuunsa, tileiltä on onnistuttu siirtämään suuriakin summia rahaa.

Taustalla olevat epäillyt tekijät rekrytoivat bulvaanien tilejä käyttöönsä muun muassa verkossa.

Bulvaaneille luvataan pieni palkkio tilin käytöstä.

Poliisi muistuttaa, että henkilö, joka antaa tilinsä käyttöön rikollista toimintaa varten, syyllistyy rahanpesuun tai tapauskohtaisesti törkeään rahanpesuun.

Kesäkuun lopulta ja heinäkuulta kirjattuja tapauksia tutkitaan Itä-Uudenmaan poliisissa törkeinä petoksina tai niiden yrityksinä sekä virkavallan anastuksina.

Tuorein tapaus on kirjattu Itä-Uudenmaan poliisille eilen tiistaina (14.7.).

– Läheisten rooli on nyt tärkeässä osassa, jotta tämänkaltainen toiminta saataisiin loppumaan. Omassa lähipiirissä olevia iäkkäämpiä ihmisiä tulisi edelleen muistuttaa siitä, että poliisi, luottokorttiyhtiöt tai pankit eivät koskaan kysy asiakkaidensa verkkopankkitunnuksia tai tilitietoja puhelimitse, muistuttaa rikoskomisario Simo Kauppinen tiedotteessa.

Tällaiselta toiminnalta voi suojautua myös asettamalla vuorokausikohtaisia käteisnosto- ja maksurajoja automaattikäyttöä varten.

Käteisnostorajaan lasketaan pankkitililtä ja korttiluotolta tehdyt käteisnostot Suomessa ja ulkomailla sekä pankkitililtä kaupan kassalla tehdyt käteisnostot.

Jos epäilee tulleensa edellä mainittujen huijausten tai petosrikoksen kohteeksi, tulee akuuteissa tapauksissa soittaa yleiseen hätänumeroon 112.

Kaikissa tapauksissa tulee ja kannattaa aina tehdä rikosilmoitus poliisille.

Kommentoi

Mainos: Jonna Weckström ja Elina Nykyri

Turvataan sote-uudistuksessa järjestöjen toimintaedellytykset!

Mainos: Lauri Kaira

Blogi: Mitä Sote-uudistus muuttaa Vantaalla?

| Päivitetty

Mainos: Tuukka Saimén

Talous ensin

| Päivitetty

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut