Vantaan vuokramarkkinoilla on monta nousevaa käyrää – "Vapaarahoitteisten vuokrien kehitys on Vantaalla suurten kaupunkien joukossa nopeinta"

Vuokra-asuntojen markkinointiajat ovat Vantaalla pääkaupunkiseudulle tyypillisesti lyhyet. Tiina Örn

Tiina Örn

Vantaan vuokramarkkinoiden kuulumiset voi tiivistää todeten, että vuokrataso on jonkin verran noussut ja vuokralla asumisen suosio kasvaa.

Vastikään vuokramarkkinakatsauksen julkaisseen Suomen Vuokranantajat ry:n ekonomisti Sakari Rokkanen toteaa, että lähes neljännes asuntokunnista asuu Vantaalla vapaarahoitteisessa vuokra-asunnossa. Osuus on kasvanut 8 prosenttiyksikköä viidessä vuodessa.

Vuokra-asuminen on kuitenkin Vantaalla edelleen vähemmän suosittua kuin Helsingissä, Tampereella ja Turussa, joissa vuokralla asuminen on jo suosituin asumismuoto.

Vantaalla kokoomuksen kaupunginvaltuutettuna vaikuttava Rokkanen uskoo vuokra-asuntojen kysynnän jatkavan kasvuaan kaupungistumisen myötä.

– Vuokralla asuminen on ratkaisu usein silloin, kun muutetaan uuteen kaupunkiin. Vuokra-asuminen koetaan parhaaksi vaihtoehdoksi, jos ei olla aivan varmoja siitä, onko alue pidemmän päälle mieluisa.

Vantaalle on viime vuosina valmistunut paljon uudistuotantoa myös suhteessa muuhun pääkaupunkiseutuun.

– Asuntotuotannossa Vantaa on kantanut kortensa kekoon kokoonsa nähden hyvin.

Vantaalla sijaitsevat vuokra-asunnot tulevat jatkossakin olemaan kysyttyjä, uskoo Rokkanen.

– Vaikka vuokrataso on Vantaalla korkea muuhun Suomeen nähden, se on kuitenkin edullisempi kuin Helsingissä tai Espoossa.

Vantaalla keskimääräinen neliövuokra on 17,8 euroa, kun se Helsingissä on yli 21 euroa. Vuokrat näyttävät kuitenkin Vantaallakin nousevan. Kuluneen vuoden aikana vuokrat ovat kehittyneet kaikissa huoneistotyypeissä suhteellisen tasaisesti. Kasvu on ollut Vantaalla 1,7 prosenttia. Espoon ja Helsingin vastaava kasvuluku oli 1,8 prosenttia.

– Vapaarahoitteisten vuokrien kehitys on ollut Vantaalla suurten kaupunkien nopeinta viiden vuoden ajalla. Kasvua on ollut 8,3 prosenttia.

Mihin hintaan Vantaalla saa vuokralle yksiön tai kaksion? Rokkanen katsoo vuoden ensimmäisellä neljänneksellä Vuokraovi.com-sivustolla ilmoitettujen yksiöiden kokonaisvuokraa. Keskimääräinen vuokrapyyntö oli Vantaalla noin 700 euroa.

– Yksiöiden vuokrapyynnöt olivat keskimäärin välillä 661–749 euroa. Vertailun vuoksi vastaavat keskimääräiset vuokrapyynnöt olivat yksiöissä vastaavalla ajanjaksolla Espoossa 749 euroa ja Helsingissä 799 euroa, Rokkanen toteaa ja lisää, että Vantaalla loppukevään ilmoitukset kertovat yksiöiden vuokrien noususta.

Kaksioiden tyypillisin vuokrapyyntö Vantaalla oli vastaavana aikana 880 euroa. Keskimääräinen vuokrapyyntö liikkui välillä 829–928 euroa.

Suomen Vuokranantajien selvitys ei ennusta tulevaa. Ei esimerkiksi sitä, millä alueilla vuokra-asuntojen kysyntä ja vuokrat tulevat jatkossa nousemaan. Rokkanen toteaa, että vuokra-asuntojen kysynnässä ja vuokrataso korostuu joukkoliikenteen merkitys. Aseman lähellä sijaitsevat asunnot ovat haluttuja.

Mikäli vuokra-asunto sijaitsee alueella, jossa on huonot liikenneyhteydet, asunnon laatutekijät korostuvat, Rokkanen sanoo. Laatutekijöistä hän mainitsee esimerkkeinä keittiön varustelun ja parvekkeen.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut