Palvelu: Keski-Uudenmaan pelastuslaitoksen paloasemaverkon kehittämisen painopiste on lähivuosina Vantaan alueella.
Luhtaanmäen paloaseman rakentaminen siirtyy jälleen myöhemmäksi.
Keski-Uudenmaan pelastustoimen liikelaitoksen johtokunnan kokouksessa esillä olleessa alustavassa talousarviossa ja investointisuunnitelmassa 2021 kerrotaan, että Luhtaanmäen paloasema siirretään myöhemmäksi vuoteen 2024, koska alueella ei ole tarvittavaa kunnallistekniikkaa paloaseman rakentamiseksi.
Luhtaanmäen paloasemaa on suunniteltu Klaukkalan ja Vantaan Kivistön alueiden pelastustoimen ja ensihoidon palveluiden turvaamiseksi.
Keski-Uudenmaan pelastuslaitoksen pelastuspäällikkö Jorma Alho on jo aiemmin sanonut, että rakennusaikataulun arviota tarkistetaan kevään aikana valmistuvan riskianalyysin ja sen perusteella tehtävän palvelutasopäätöksen valmistelun yhteydessä.
– Klaukkalan alueen toimintavalmiutta parannettiin vuonna 2013 sinne sijoitetun kärkiyksikön avulla.
– Edellisessä palvelutasopäätöksessä (voimassa 2017–2020) kaavailtiin Luhtaanmäen paloaseman rakentamista vanhan Hämeenlinnatien ja Klaukkalantien risteyksen alueelle. Tämä paloasema hoitaisi Klaukkalan ja Kivistön alueen pelastusvalmiutta. Luhtaanmäen alueelta puuttuu kuitenkin kunnallistekniikka ja myöskin Kivistön alueen laajentuminen pohjoiseen päin kohti Nurmijärven rajaa on viivästynyt, Alho perustelee tilannetta.
Keski-Uudenmaan pelastuslaitoksen paloasemaverkon kehittämisen painopiste on Alhon mukaan lähivuosina Vantaan alueella.
– Keski-Uudenmaan pelastuslaitoksen alueella on I-riskiruuduissa puutteita Etelä-Vantaan (Pähkinärinne, Myyrmäki, Tikkurila, Hakunila) alueilla, hän kertoo.
– Tällä hetkellä Myyrmäki–Pähkinärinne-alueen rakentaminen on kiihtynyt ja alue on tiivistymässä, samoin tiivistymistä tapahtuu Tikkurila–Hakunila-alueella. Tästä syystä tulemme esittämään uudessa palvelutasopäätösehdotuksessa kahden kärkiyksikön perustamista Etelä-Vantaalle.
Kärkiyksiköistä toinen sijoittuisi Myyrmäen alueelle ja toinen Tikkurilan alueelle.
Palvelutasopäätösehdotus on tarkoitus antaa alueen kunnille lausuttavaksi elo–syyskuussa.
Alhon mukaan juuri kärkiyksiköt ovat nopein tapa paikata toimintavalmiutta, koska pienempi yksikkö voidaan sijoittaa helpommin tilapäisiin tiloihin.
Paloaseman rakentaminen kaavoituksesta lähtien vaatii minimissään 3–4 vuotta, kun taas kärkiyksikön tilat voidaan vuokrata alueella sijaitsevista rakennuksista pikaisellakin aikataululla.
Alhon mukaan Luhtaanmäen paloasemaa tarvitaan kuitenkin edelleen, koska pelkästään kärkiyksiköillä ei voida suorittaa kaikkia pelastustoimen tehtäviä tehokkaasti.
– Kärkiyksikkö on nopea apu, mutta pelastushenkilöstön työturvallisuus ja tehokas pelastustoimi edellyttävät sen, että kärkiyksikkö saa apua normaalilta pelastusyksiköltä 5–10 minuutin kuluessa.
Luhtaanmäen paloasemalle on kaavailtu yhtä pelastusyksikköä (1+3), yhtä ambulanssia (1+1) sekä tukiyksikköä (säiliöauto, nostolava tai muu tukiyksikkö yhden henkilön vahvuudella).
– Lisäksi sinne tulee sijoittumaan 1–2 palotarkastajaa sekä mahdollisesti jokin huoltotoiminta. Aseman päivittäinen vahvuus olisi siis noin 10 henkilöä, Alho kertoo.
Koska pelastus- ja ensihoitopalvelu on valmiudessa 24 tuntia vuorokaudessa, tulee aseman koko henkilöstömäärä olemaan noin 40.
– Klaukkalan ambulanssin ja kärkiyksikön henkilöstö siirtyisi Luhtaanmäkeen, joten lisähenkilöstöä tarvitaan noin 20 henkilöä, Alho selventää.