Asp-laina riittää Vantaalla jopa uuden kaksion ostoon

Kodit: Ensiasunnon ostajat katselevat isompia asuntoja kuin aikaisemmin, toteaa Sp-Kodin toimitusjohtaja.

Ahkeralle asp-säästäjälle on Vantaalla tarjolla kymmenittäin kaksioita ja jopa kolmioita. Tiina Örn

Tiina Örn

Valtion tukema asp-lainajärjestelmä helpottaa ensiasunnon hankintaa. Se miten paljon asp-lainaa voi saada vaihtelee kunnittain.

Asp-lainan enimmäismäärä on Vantaalla, Espoossa ja Kauniaisissa 145 000 euroa. Helsingissä enimmäismäärä on 180 000 euroa ja muissa kunnissa 115 000 euroa.

Lainan saamisen ehtona on, että asp-tilille on säästettynä vähintään 10 prosenttia ostettavan asunnon arvosta. Vantaalta on siis mahdollista ostaa ASP-lainalla 145 000 euron asunto. Silloin asp-tilillä on oltava säästettynä 14 500 euroa. 10 prosentin omarahoitusosuutta ei voi kattaa velkarahalla.

Vilkaisu suosituille asuntojen myynti-ilmoituksia julkaiseville nettisivustoille osoittaa, että Vantaalla on 145 000 euron hintaan tarjolla yksiöiden lisäksi myös runsas kattaus kaksioita. Oikotie.fi-palvelusta löytyy alle 145 000 euroa maksavia kaksioita 90 kappaletta, Etuovi.com-palvelussa vastaavia kaksioita löytyy 86.

Kolmioita alle 145 000 hintaan löytyy Oikotieltä 37 ja Etuovi-palvelusta 34. Molemmilla sivustoilla on alle 145 000 hintaan tarjolla myös kaksi uudiskohteen kaksiota. Kohde sijaitsee Louhelassa.

Sp-Kodin toimitusjohtaja Jukka Rantanen tietää asp-lainojen enimmäismäärän tällä hetkellä mahdollistavan niin Helsingissä kuin Vantaalla paitsi yksiön myös kaksion ostamisen.

Koronakriisi on Rantasen mukaan osaltaan muuttanut tilannetta pääkaupunkiseudunkin asuntomarkkinoilla. Hintojen nousu on ainakin toiseksi ollut maltillisempaa kuin ennen kriisiä.

– Sijoittajia on vähemmän liikkeellä, mikä tarjoaa ensiasunnon ostajille ja asp-säästäjille paremmat mahdollisuudet onnistua tekemään hyvät kaupat. Ensiasunnon ostajat myös katselevat isompia asuntoja kuin aikaisemmin.

Rantanen kehuu asp-järjestelmää, mutta muistuttaa, ettei asp-lainan saaminen ole automaatio.

– Omarahoitusosuuden lisäksi maksukyvyn tulee olla kunnossa. Asp-tili ei poista pankin tekemää maksukykyvalvontaa.

Lainaa voi olla vaikea saada esimerkiksi tilanteessa, jossa lainanhakijalla on määräaikainen työsuhde, joka on juuri päättymässä.

Monissa uudiskohteissa asuntojen myyntihinta on huomattavasti velatonta hintaa alhaisempi. Myyntihinnan jälkeen maksettavaksi jää iso tukku taloyhtiölainaa.

Rantanen korostaa, että korkohyödyn saadakseen asp-säästäjän kannattaa maksaa taloyhtiölaina pois heti, kun se on mahdollista.

– On hyvä muistaa, ettei asp-lainaa ei tarvitse nostaa kerralla. Ensin voi nostaa myyntihinnan verran ja loput siinä vaiheessa, kun taloyhtiölaina on mahdollista maksaa pois.

Kaikkiaan Rantanen pitää valtion tapaa tukea ensiasuntojen ostajia asp-järjestelmän kautta hyvänä.

– Se tuo säästämiseen tavoitteellisuutta ja oma asunto on hyvä ja suomalaisille tyypillinen säästökohde.

Asp-säästäjäksi voivat ryhtyä 15-39-vuotiaat, mutta lainan voi nostaa vaikka säästäjä olisi jo täyttänyt 40 vuotta.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut