Seutulan kyläyhdistys adoptoi arvorakennuksen – lähes satavuotias koulu on harvinaisuus Vantaalla

Vapaaehtoistyö: Vuonna 1925 valmistunut Köningstedtin koulu on nykyisin asukkaiden ahkerassa käytössä.

Ilmassa on juhlan tuntua, vaikka tilaisuus on koruton. Seutulan kyläyhdistys adoptoi Vantaan kaupungin omistaman Köningstedtin koulun ja sopimuksen allekirjoitukseen ovat saapuneet kyläyhdistyksen, Vantaan kaupunginmuseon ja tilakeskuksen edustajat.

Ensin hieman ihaillaan vielä jonkin aikaa remontissa olevaa, lähes satavuotiasta rakennusta. Kyläyhdistyksen talotoimikunnasta vastaava puheenjohtaja ja "talon isäntä" Erik "Junnu" Rönnqvist kertoo, että muun muassa rakennuksen ikkunat on kunnostettu.

– Osa alkuperäisistä ikkunalaseistakin on vielä jäljellä.

Uusi peltikatto kiiltää auringonpaisteessa ja on aika allekirjoittaa hoitosopimus. Koulun omistajana säilyy edelleen Vantaan kaupunki, mutta kyläyhdistys rakennuksen vuokralaisena lupautuu huolehtimaan siitä ja tarkkailemaan sen kuntoa.

– Tilakeskus toimii ikään kuin teknisenä isännöitsijä, sanoo kaupungin toimitilapäällikkö Pasi Salo.

Kyläyhdistykselle talo on tuttu, sillä se on toiminut asukkaiden kokoontumistilana pitkään. Koulussa kokoontuu muun muassa Eläkeliiton Seutulan yhdistys.

– On senioritanssia, lukupiiriä, tarinatupaa, luettelee puheenjohtaja Anja Helasuo.

Koulun tiloissa käy vuodessa jopa 8 000 henkeä.

– Käyttöä on melkein jokaisena päivänä vuodessa, lisää kyläyhdistyksen sihteeri Jukka Vartiainen.

Köningstedtin koulu on nyt Vantaan ensimmäinen rakennus, joka adoptoidaan. Sitä ennen Linnaisten omakotiyhdistys on adoptoinut Suuren suokaivoksen vuonna 2017 ja Lions-yhdistys Jokiniemen Muinaispuistoon viime vuonna.

Adoptoi monumentti -toiminta on saanut alkunsa Tampereelta. Seutulan adoptiosopimuksen laatijana toimineen Vantaan kaupunginmuseon museopalveluiden päällikkö Marjo Poutanen selvittää, että jokaiselle kohteelle laaditaan oma hoitosuunnitelma. Siinä otetaan huomioon kohteen suojelutavoitteet, kunto ja hoitajien resurssit.

Hoitosuunnitelmassa myös kerrotaan kohteen historiasta ja kulttuurihistoriallisesta merkityksestä. Kaupunginmuseon asiantuntijat ovat adoptoijien käytettävissä.

Rakennuksen tai muinaisjäännöksen adoptoija voi olla yhteisön tai yhdistyksen lisäksi vaikkapa yritys tai julkisyhteisö, kuten koulu.

Lue myös: Seutulan Riipiläntielle rakennetaan vihdoin 2,3 kilometriä pyörätietä – Kyläyhdistysaktiivi: "Kyllä tämä on ollut meille sellainen 30-vuotinen sota

Königstedtin koulu

Kansakoulu perustettiin jo 1872

Köningstedtin ruotsinkielinen kansakoulu perustettiin 1872, mutta nykyinen rakennus on valmistunut 1925.

Ruotsinkieliset oppilaat kävivät sitä 1970-luvulle asti, kunnes he muuttivat Mårtensdals skolaniin 1977.

Tänä päivänä rakennus toimii Vantaan kaupungin ja Seutulan kyläyhdistyksen vuonna 2000 solmiman sopimuksen mukaan alueen järjestötalona ja kaikenikäisten kokoontumispaikkana.

Rakennus on arvioitu kulttuurihistoriallisesti erittäin merkittäväksi. Lisäksi rakennuksella on todettu olevan harvinaisuus-, edustavuus- ja alkuperäisyysarvoja sekä historiallista todistusvoimaa, rakennustaiteellista arvoa ja ympäristöarvoa.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut