Mielipide: Asukkaille tärkeä Lammaslampi on pidettävä kunnossa, jota tulisi jatkossakin säilyttää kehittää uimapaikkana ja virkistysalueena

Osa Pähkinärinteessä asuvista on huolissaan Lammaslammen kohtalosta. Päivi Tuovinen

Keskustelu Lammaslammen tulevaisuudesta jatkuu. Kirjoittaja toivoo, että lampea kehitetään jatkossakin virkistysalueena ja uimapaikkana.

Vantaan Sanomien jutussa (22.7.) kerrottiin, että Pähkinärinteessä sijaitsevan Lammaslammen muuttuminen niin sanotuksi luo-alueeksi tulevassa yleiskaavassa huolettaa asukkaita. Lammaslampi on asukkaille tärkeä virkistysalue.

Vantaan yleiskaavatoimikunnan puheenjohtajana jaan asukkaiden huolen. Me kokoomuslaiset teimme juuri tästä asiasta esityksen yleiskaavatoimikunnassa jo talvella.

Se kuuluu näin: ”Lammaslampi on tärkeä virkistysalue, joka tarvitsee aktiivista kunnossapitoa, hapettamista, raivaamista ynnä muuta sellaista. Yleiskaavaesityksen mukaan Lammaslammesta tulee luo-alue. Jos se mahdollistaa tämän edelleen, muutos on ok, mutta jos se vaikeuttaa tällaista, sitä ei tule tehdä. Lammaslampea tulee jatkossakin pitää kunnossa ja kehittää asukkaita palvelevana virkistysalueena ja uimapaikkana.”

Lue myös: Lammaslammen järvinäkymät uhkaavat peittyä – Pähkinärinteen asukkaat huolestuivat keitaansa tulevaisuudesta

Tämä esitys ei saanut toimikunnassa riittävästi ilmaa siipiensä alle. Taustalla on se, että lammesta on löytynyt uhanalaista viitasammakkoa (luonnonsuojelulain 49 §) ja Lammaslampi tulo- ja laskupuroineen on arvioitu arvokkaaksi puroluontokohteeksi.

Luo-alue merkitsee yleiskaavan kaavamääräyksen mukaan sitä, että ”alueen suunnittelussa, käytössä ja hoidossa tulee turvata alueen sisältäminen erityisten luontoarvojen säilyminen” ja alueella on voimassa maankäyttö ja rakennuslain mukainen toimenpiderajoitus.

Kyse on siis siitä, millaisia rajoituksia Lammaslammen ”erityisten luontoarvojen” turvaaminen vaatii. Esityksemme pyrki varmistamaan sen, ettei se estäisi Lammaslammen normaalia kunnossapitoa - siis veden hapettamista, kaislojen raivaamista ja rehevöitymisen torjuntaa, joilla lampea kehitetään virkistysalueena ja uimapaikkana. Koska yleiskaavaan tullaan vetoamaan useita kymmeniä vuosia, tämä on syytä kirjoittaa näkyviin.

Toivottavasti nyt herännyt asukasaktiivisuus antaa toimikunnalle mahdollisuuden palata asiaan syksyn kokouksissa. Toimikunnassamme on hyvä henki, joten toivon, että löydämme yhdessä vastauksen asukkaiden aiheelliseen huoleen.

Lauri Kaira Vantaan yleiskaavatoimikunnan puheenjohtaja (kok.)

Kommentoi

Mainos: Vantaan kaupunki Business Vantaa

Yrittäjä, älä huoli huomisesta! Vantaalla valmistaudutaan jo tulevaisuuteen

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut