Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lue Vantaan Sanomien uusi kuukausiliite Selkovantaalainen täältä!

Mielipide | Vapaaehtoiset voivat pitää huolta lähiluonnosta, sillä Vantaalta löytyy kyllä kummipuistotoimintaa

Lähiympäristöstä voi Vantaalla pitää huolta esimerkiksi puistokummina tai osallistuen vaikkapa kevätsiivoustalkoisiin tai vieraslajitalkoisiin, kirjoittaja muistuttaa.

Toisin kuin Hannu Seppänen mielipidekirjoituksessaan (VS 20.7.) mainitsee, Vantaalla pystyy kyllä harjoittamaan kummipuistotoimintaa ja pitämään näin huolta omasta ympäristöstään sekä lähiluonnostaan.

Kummipuistotoimintaa on ollut mahdollisuus harjoittaa Vantaalla jo hyvinkin pitkään. Kaukaisimmat sopimukset ovat jo vuosituhannen vaihteesta, mutta toiminta ei ole muodostunut kovin laajaksi.

Vapaaehtoisia, talkootöihin valmiina olevia ryhmiä tai yhteisöjä ei juurikaan ilmoittaudu lisää, ja joidenkin jo kummisopimuksen tehneiden ryhmien osalta kummipuistotoiminta on ajan saatossa taantunut tai kokonaan loppunut. Aktiivisiakin ryhmiä on toki vielä olemassa. Kiitos siitä.

Asukasryhmät ja -järjestöt voivat siis halutessaan tehdä viheraluekunnossapidon kanssa sopimuksen jonkin puistoalueen kunnossapidosta.

Toimintaperiaatteet ovat ihan samoja kuin naapurikaupungeissakin, eli vapaaehtoiset voivat kerätä roskia, kaupunki lainaa roskapihtejä ja avustaa kerätyn roskan poisviennissä. Vapaaehtoiset voivat myös kitkeä vieraslajeja ja kaupunki avustaa kitkentäjätteen poisviennissä.

Koneellista hoitotyötä ei töihin sisältyvien ammattitaitovaatimusten ja työturvallisuusriskien vuoksi voida antaa talkootyönä tehtäväksi.

Kummipuistotoiminnassa on myös muistettava, että puistot ovat kummitoiminnasta huolimatta edelleen kaikkien kansalaisten yleisessä käytössä. Kummipuistotoiminta ei oikeuta minkäänlaiseen erikoishallintaan tai alueoikeuksiin kyseisellä alueella. Puistojen kokonaisvaltainen kunnossapito pysyy kaupungilla puistokummitoiminnasta huolimatta.

Puistokummitoiminnan lisäksi vapaaehtoisia toimintamuotoja on tarjolla myös muun muassa kevätsiivoustalkoiden sekä puro- ja vieraslajitalkoiden muodossa.

Talkoista ilmoitetaan yleensä Vantaan kaupungin ja/tai Ympäristökeskuksen nettisivuilla. Kaupunkilaisilla on myös mahdollisuus järjestää yleisten alueiden siivoustalkoita muulloinkin kuin kevätsiivoustalkoiden aikaan. Siivottavasta alueesta ja talkoiden ajankohdasta on kuitenkin aina sovittava etukäteen viheraluekunnossapidon kanssa.

Jyrki Vättö

kunnossapitopäällikkö

Vantaan kaupunki