Asiaa puitiin oikeudessa: Vanhaa ostaria ei puretakaan Helsingissä – "Hienosti vaikeaan maastoon sovitettu rakennus"

Helsingin hallinto-oikeuden viimevuotinen päätös, joka kumosi kaupunginvaltuuston linjauksen Kulosaaren ostoskeskuksen asemakaavan muuttamisesta, on jäänyt voimaan, kerrotaan tiedotteessa. Korkein hallinto-oikeus ei myöntänyt Helsingin kaupungille valituslupaa päätökseen.

Huolimatta Helsingin kaupunginmuseon maltillisemmasta näkemyksestä kaupunginvaltuuston esityksellä haluttiin purkaa arvokkaimpaan luokkaan luokiteltu ostoskeskus ja tilalle olisi rakennettu katutasoon liiketiloja, niiden päälle kolme 5–7 -kerroksista asuinkerrostaloa ja pysäköintipaikkoja kellariin.

Kulosaaren ostoskeskuksen kaavasta valitti kuusi asunto-osakeyhtiötä ja yksi kiinteistöosakeyhtiö. Valituksen mukaan kaavaprosessin edellyttämässä vuorovaikutusmenettelyssä oli huomattavia puutteita. Valituksessa huomautettiin, että suunnitellut uudisrakennukset eivät olisi soveltuneet ympäristöön ja olisivat olleet ympäristöönsä nähden liian korkeita: 25–37 metriä Svinhufvudintien katutasosta, kerrotaan tiedotteessa. Kaksikerroksisen ostoskeskuksen nykyinen korkeus on alle kymmenen metriä ja Svinhufvudintiellä lähimpänä olevien asuinkerrostalojen hieman yli 15 metriä.

Helsingin kaupunginmuseon kulttuuriympäristöpäällikkö Sari Saresto toteaa tiedotteessa, että Kulosaaren ostoskeskus on hienosti vaikeaan maastoon sovitettu rakennus. Se koostuu viidestä keskuspihaa kiertävästä rakennuksen osasta, jotka katokset kokoavat yhteen.

– Erityisesti porrastetusti sijoitetut rakennusosat ja sisäpihalle nousevat tyylikkäin kaitein varustetut portaat tekevät rakennuksesta hyvin erityyppisen verrattuna muihin aikakauden ostoskeskusrakennuksiin, Saresto sanoo tiedotteessa.

Hän toivoo, että Kulosaaren ostoskeskuksesta löytyisi kaikkia tyydyttävä kompromissiratkaisu.

– Toivon myös, että ostoskeskus ei jäisi rapistumaan, vaan sitä kehitettäisiin aktiivisesti. On myös tärkeää, että alueen asukkaat käyttävät lähiostarin palveluita – muuten nämä vanhat ostoskeskukset eivät säily.

Helsingin hallinto-oikeus perusteli viime vuonna kaupunginvaltuuston päätöksen kumoamista seuraavasti: ”Selvitysten perusteella ei ole arvioitavissa, onko kaavaa laadittaessa riittävästi otettu huomioon rakennetun ympäristön vaaliminen ja se, ettei rakennettuun ympäristöön liittyviä erityisiä arvoja hävitetä. Kaavan hyväksymistä koskeva kaupunginvaltuuston päätös on näin ollen lainvastainen”.

Kumoamispäätöksessä oli kyse siitä, että kaavaa varten laadittu arviointimateriaali oli puutteellista eli se ei sisältänyt ajantasaista inventointia, josta olisi selvinnyt ostoskeskuksen rakennushistoriallinen arvo ja materiaalista puuttui selvitys siitä, mitkä ovat mahdollisuudet rakennuksen korjaamiseen sekä mikä on ostoskeskuksen kaupallinen vetovoima.

Vuonna 1960 valmistuneessa Kulosaaren ostoskeskuksessa on toimitiloja noin 2 600 neliön verran eikä siihen ole tehty merkittäviä muutoksia rakennuksen valmistumisen jälkeen. Kaupunginmuseo piti mahdollisena itäisen osan purkamista ja sen korvaamista asuinkerrostalolla. Muu osa ostoskeskusrakennusta ja piha olisivat säilyneet. Päätösvaiheessa päädyttiin kuitenkin koko rakennuksen purkamiseen.

Juttua korjattu 6.8.2020 kello 15.40: toisen kappaleen kohta "tilalle rakentaa kolme 5–7-kerroksista asuinkerrostaloa" korjattu muotoon: "tilalle olisi rakennettu katutasoon liiketiloja, niiden päälle kolme 5–7 -kerroksista asuinkerrostaloa ja pysäköintipaikkoja kellariin".

Säilyykö ostari vai ei? – Kontulan kehitykselle haetaan uutta vauhtia arkkitehtuurikilpailusta

Kuva: Uusi sekakortteli vireillä Helsinkiin – vanha ostari lähdössä alta

Kuvat: Vanha ostari veks kerrostalojen alta Helsingissä

Uudet kauppakeskukset ja koronakriisi syövät Suomen vanhimman ostarin elinvoimaa Helsingissä – "Oliko Triplan kahden tunnin ilmainen pysäköinti se viimeinen niitti"

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut