Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Villikanista todettiin Suomessa uusi eläintauti, joka leviää hyönteisten mukana – myös lemmikkikanit kannattaa nyt suojata

Espoosta heinäkuun alussa löydetystä kaniinista on todettu ensimmäistä kertaa Suomessa myksomatoosi-nimistä tautia.

Tauti todettiin kanista, joka toimitettiin Ruokavirastoon 5. heinäkuuta. Kani oli löytynyt Espoosta, Etelä-Laajalahdesta.

Myksomatoosi on kaniinien myksoomaviruksen aiheuttama tauti, jota esiintyy ympäri maailmaa, muun muassa Euroopassa ja Amerikoissa.

Ruokaviraston erikoistutkija Minna Nylundin mukaan vielä ei voi sanoa, mistä tauti on tullut Suomeen.

– Toistaiseksi tautia on todettu vain yhdestä kanista, mutta todennäköisesti sitä tulee löytymään enemmänkin, Nylund arvioi.

Myksomatoosi leviää kanien välisissä kontakteissa ja kesäaikaan hyönteisten, erityisesti sääskien, mukana.

Tauti voi tarttua rusakoihin ja metsäjäniksiin. Myös lemmikkikanit ovat vaarassa. Nylund kehottaakin suojaamaan lemmikkikaneja hyttysiltä siellä, missä tautia on todettu.

Tautiin on olemassa rokote lemmikkikaneille, mutta sitä ei vielä tällä hetkellä ole saatavilla Suomessa.

Ihmisille tai muille eläimille tauti ei ole vaarallinen. Kaniineille tauti sen sijaan on usein tappava.

– Tauti on kaniineille inhottava. Niiden silmät tulehtuvat ja ne sokeutuvat. Lisäksi pään turvotus on kivulias ja niille nousee myös kuumetta, Nylund kertoo.

Myksomatoosiin sairastuneen kaniinin tunnistaa Nylundin mukaan parhaiten juuri silmien tulehduksesta, joka voi olla paha.

Kuolleen villikaniinin voi toimittaa tautitutkimukseen, jos eläin on kokonainen ja äskettäin kuollut. Tarkempia ohjeita löytyy Ruokaviraston verkkosivuilta.