Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Suunnitelma: Tuomelan koulun koko ylläpito kansainväliselle yritykselle – 30 työtilaa ja 5 asuntoa vuokralle

Suunnitelma: Tuomelan koulu koko ylläpito kansainväliselle yritykselle.

Tuomelan kouluun suunnitellaan perustettavan noin 30 vuokratyötilaa ja viisi vuokra-asuntoa. Vantaan kaupunki on valmistellut koulun tilojen vuokraamista Camelot Property Management -yritykselle, joka vuokraa ne jälleen eteenpäin.

Päätöksen koulun vuokraamisesta jälleenvuokraustoimintaa harjoittavan yrityksen käyttöön tekee tekninen lautakunta. Vantaan tilakeskuksen johtaja Pekka Walleniuksen mukaan asia on näillä näkymin pöydällä teknisen lautakunnan elokuun kokouksessa.

Suunnitelmat ovat kuitenkin jo pitkällä. Alustavan sopimuksen mukaan yritys hoitaa käytännössä koko koulurakennuksen ylläpidon ja käyttökustannukset, vain liikuntasali jää kaupungin omaan käyttöön.

Camelot Property Managementin kehitysjohtaja Benjamin Sundbergin mukaan kolmessa kerroksessa olevat koulutilat kunnostetaan työtiloiksi vain välttämättömällä remontilla. Sundberg sanoo, että tavoitteena on tarjota työtiloja mahdollisimman edullisella vuokrahinnalla. Koulun nykyiset tilat siivotaan, mutta esimerkiksi seiniä ei maalata. Tilat kalustetaan mahdollisimman pitkälle kierrätyskalusteilla.

– Arvioisin remonttiin tarvittavan noin 40 000 euroa, hän sanoo.

Uskon puukäsityöluokan ja opettajahuoneen olevan haluttuja.

Luokkahuoneet jaetaan vuokralaisten toiveiden ja tarpeiden mukaan muun muassa sermeillä. Noin 10 neliön tilan saa noin sadalla eurolla kuukaudessa. Koko luokkahuone kustantaa noin 600 euroa kuukaudessa.

Sundberg sanoo yrityksellä olevan vastaavaa vuokraustoimintaa ympäri Euroopan. Hän tietää, että erikoisimmat tilat ovat kysyttyjä. Innokkaimmin Suomessa tiloja vuokraavat kulttuurialan taiteilijat.

– Tuomelassa uskon puukäsityöluokan ja opettajienhuoneen olevan haluttuja, hän sanoo.

Rakennuksessa jo olevat viisi noin 60 neliön asuntoa on suunnitelmissa vuokrata esimerkiksi opiskelijoille. Kuukausivuokra on noin 500 euroa. Vuokra-asunnoissa on oma vessa ja keittiö, mutta yhteiset pesuhuone- ja saunatilat.

Sundberg sanoo, että vuokralaiset valitaan tarkasti. Vuokralaisen tulee olla täysi-ikäinen, mutta lapseton. Sundberg sanoo, että lapsiperheille tilojen tulisi olla laadukkaammat.

Vaikka rakennuksen jälleenvuokraus on yrityksen bisnes, vakuuttaa Sundberg kunnossapidon olevan toiminnan tärkeä kivijalka.

– Tilapäiskäytöllä saamme rakennukseen elämää, joka puolestaan vähentää ilkivallan mahdollisuutta, hän sanoo.

Sundberg viittaa Vantaankosken kouluun.

– Meillä oli neuvottelut Vantaan kaupungin kanssa myös siitä. Suunnitelmissa oli tehdä työ- ja harrastetiloja vuokrakäyttöön. Sopimusta ei saatu tehtyä riittävän ajoissa ja koulu tuhottiin hyvin pian kun se jäi tyhjilleen, Sundberg kertoo.

Tuomelan koulu on toiminut viime vuodet Hämeenkylän koulun väistötilana. Uusi Hämeenkylän koulu avautuu elokuussa ja koulutyö Tuomelassa loppui keväällä.

– Kaupungin toimialoilta ei ole tullut kiinnostusta koulun tilojen käyttöön, joten on järkevää vuokrata ne eteenpäin. Rakennuksen suojelemiseksi ja kiinteistökulujen kattamiseksi tiloja ei kannata jättää tyhjilleen, Wallenius selvittää.

Vuokrasopimusta on alustavasti suunniteltu 2–3 vuoden mittaiseksi. Kaupunki pyytää vuokraa jälleenvuokrattavista tiloista noin 4 000 euroa kuukaudessa. Lisäksi yritys saa vastattavakseen rakennuksen ylläpidon sekä lämmitys-, vesi- ja sähkökustannukset.