Henkirikosten yritysten ja törkeiden pahoinpitelyiden määrä on kasvanut Helsingissä rajusti Helsingin poliisilaitoksen puolivuotistilaston mukaan. Nyt julkistetut tilastot koskevat koko alkuvuotta kesäkuun loppuun asti. Henkirikosten yritysten määrä on alkuvuotta 2019 koskeneisiin tilastotietoihin verrattuna lisääntynyt liki 50 prosenttia, eli niitä oli alkuvuonna 37 kappaletta, kerrotaan Helsingin poliisilaitoksen tiedotteessa. Törkeiden pahoinpitelyjen määrä lisääntyi 43 prosenttia, niitä oli liki 100.
Asiaan on kiinnittänyt huomiota myös Helsingin poliisilaitoksen rikostutkintayksikön johtaja, rikosylitarkastaja Jonna Turunen.
– Ei ole yksiselitteistä syytä, miksi vakavat väkivaltarikokset ovat lisääntyneet. Tekojen taustalla ja motiivina ovat kuitenkin viime aikoina yhä enenevässä määrin näkyneet huumeet ja huumevelat. Huumeet ja törkeä väkivalta liittyvät siis vahvasti toisiinsa, Turunen sanoo tiedotteessa.
Helsingissä on aika ajoin yksittäisiä tapauksia, joissa sivullinen henkilö on joutunut väkivaltarikoksen uhriksi. Jokainen tapauksista on erilainen, eikä näillekään ole yhtä yksittäistä selittävää tekijää. Taustalla ovat olleet esimerkiksi tekijän mielenterveysongelmat.
– Joissain tapauksissa on huomattu, että kynnys väkivallan käyttöön on madaltunut, väkivallan käyttöön varaudutaan ja esimerkiksi teräasetta saatetaan kantaa mukana. Tilanteissa on voinut olla myös mukana useita henkilöitä ja kärhämiin on voitu ajautua myös entuudestaan tuntemattomien kanssa, Turunen jatkaa tiedotteessa.
Pahoinpitelyepäilystä voi tehdä törkeän esimerkiksi ampuma- tai teräaseen käyttö. Yhtä lailla näiden käyttö voi tulla arvioitavaksi henkirikoksen yrityksenä, riippuen muun muassa vammojen hengenvaarallisuudesta ja tekijän tarkoituksesta.
Tietyt lainalaisuudet pitävät tiedotteen mukaan edelleen paikkaansa törkeiden väkivaltarikosten taustalla. Suurimmassa osassa tapauksista tekovälineenä käytetään teräasetta. Tekijä ja uhri tuntevat tai tietävät toisensa monesti entuudestaan ja saattavat liikkua samoissa porukoissa ja heitä voi yhdistää rikollinen toiminta tai yhteiskunnasta syrjäytyminen. Edelleen myös osa törkeistä väkivaltarikoksista liittyy lähisuhdeväkivaltaan.