Maanjäristys Hakunilassa – "Vastaavaa ei ole koskaan aiemmin mitattu Vantaalla"

Maa järisi Hakunilassa. Arkisto/Armi Suojanen

Tiina Örn

Maanjäristys tärisytti maata Hakunilassa heinäkuun loppupuolella.

Keskiviikon vastaisena yönä 22. heinäkuuta tapahtunut järistys oli poikkeuksellinen, toteaa tutkimusteknikko Tuija Luhta Helsingin yliopiston Seismologian instituutista.

– Meillä ei ole ikinä aiemmin laitemittaushistorian aikana mitattu maanjäristystä Vantaalla, Luhta sanoo.

Mittaushistoria on pitkä, se ulottuu aina vuoteen 1924 asti. Paikaĺlisia tapauksia on pystytty havainnoimaan tarkemmin 60-luvulta lähtien.

Luhta lisää, ettei kyseinen järistys ole kuitenkaan mikään aivan tavaton, sillä pieniä maanjäristyksiä tapahtuu Suomessa silloin tällöin.

Itsekin vantaalainen Luhta sanoo lähteneensä heti innokkaana katsomaan paikkaa, jossa järistyksen havaittiin tapahtuneen. Paikka voidaan hänen mukaansa määrittää muutaman sadan metrin tarkkuudella.

– Järistys tapahtui noin kilometrin syvyydessä todennäköisesti hieman itään siitä kohdasta, jossa Kehä III ja Lahdenväylä risteävät. Tapahtuneen analyysi jatkuu edelleen.

Järistys oli voimakkuudeltaan magnitudia 0,8. Se riitti herättämään ainakin muutaman hakunilalaisen.

– Meille tuli pari ilmoitusta ihmisiltä, jotka olivat siihen heränneet. Lähinnä se on järistyksen ääni, joka herättää. Tuo järistys oli voimakkuudeltaan niin pieni, ettei sen aiheuttama tärinä ole helposti havaittavissa.

Luhta kertoo, että esimerkiksi Kouvolassa pieni järistyksiä tapahtuu useammin ja ihmiset ovat oppineet tunnistamaan niitä.

– Aluksi moni luuli järistyksiä räjäytyksiksi, mutta niiden aiheuttama ääni on kuitenkin erilainen.

Geologisten siirroskarttojen perusteella järistys osui Hakunilassa vanhan siirroslinjan lähelle.

Vaikka järistys herätti muutaman vantaalaisen uniltaan, se ei aiheuttanut vahinkoa rakennuksille tai muille rakenteille.

Seismologian instituutissa pohditaan nyt, onko Hakunilan alueella toistuvaa seismistä aktiivisuutta, joka voidaan parantuneen asemaverkon ansiosta havaita, vai oliko kyseessä yksittäinen vanhan siirroksen risahdus.

Vastaavista järistyksistä Luhta mainitsee vuonna 2019 heinäkuussa Helsingin majakan edustalla tapahtuneen magnitudin 0,9 järistyksen.

Helmikuussa vuonna 2013 tapahtui Espoon Laajalahdessa järistykset, joista isomman magnitudi oli 1,7. Laajalahden ympäristössä on parin viime vuoden aikana järissyt lukuisia kertoja. Nämä ovat olleet ihmisen aikaansaamia järistyksiä, joiden syynä ovat olleet kallioperän jännitystilan muutokset, jotka ovat aiheutuneet Otaniemen geotermisen voimalan lämpökaivojen rakentamisesta.

Hakunilan järistys. Seismologian instituutti

Kommentoi

Mainos: Vantaan kaupunki Business Vantaa

Yrittäjä, älä huoli huomisesta! Vantaalla valmistaudutaan jo tulevaisuuteen

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut