Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

KU-58:n Ville Lampinen on napannut Kalevan kisoista yhteensä 11 mitalia – "Pakko luottaa, että ennätys vielä paranee"

Urheilu: Vantaan KU-58:n juoksija Ville Lampinen on saavuttanut Kalevan kisoista vähintään yhden mitalin jo seitsemänä vuonna peräkkäin. Hän pyrkii jatkamaan putkeaan runsaan viikon päästä Turussa.

Ville Lampisella on Kalevan kisoista eli yleisurheilun SM-kisoista 11 mitalia; 800 metriltä seitsemän ja 400 metriltä neljä. Tuplamestaruus tuli vuosina 2014, 2016 ja 2017. Lampisen päämatka on 800 metriä.

– Minun 400 metrin ajoillani ei pitäisi SM-mitaleja saada, mutta mielelläni käyn hakemassa nekin pois, 25-vuotias Lampinen tuumii.

Lampisen lajit ovat ”tappolajeja”: Alku on mentävä niin lujaa kuin pääsee ja loppu niin kovaa kuin jaksaa.

– Mukavuusalueen ulkopuolella, Lampinen myöntää.

– Ja kun Kalevan kisoissa juoksee sekä 400 että 800 metriä, on kovat startit neljänä päivänä putkeen. Fyysisten ominaisuuksien lisäksi tarvitaan henkistäkin vahvuutta.

Korona vaikeutti keväällä Lampisenkin harjoittelua. Edes seitsenkertaisella Kalevan kisojen kultamitalistilla ei ollut pääsyä Liikuntamyllyyn, missä kaikkein terävin pääkaupunkiseutulaishuippu piti tuntumaa yllä.

Pakko luottaa, että ennätys vielä paranee.

– Toki ulkona pystyi harjoittelemaan, mutta kun kelit Suomen keväässä vaihtelevat, ei se ihan optimitilanne ollut, Lampinen toteaa.

– Eniten harmittaa viiden viikon mittaisen Portugalin-leirin peruuntuminen. Mutta kaikki joutuivat tekemään kompromisseja.

Lampista pännii myös tämän vuoden EM-kisojen poistuminen kilpailukalenterista.

– Se oli päätavoite tälle kesälle. Tulosrajaa en ollut rikkonut, mutta yhden sekunnin parannus 800 metrin ennätykseeni (1.48,44) olisi riittänyt. Se olisi ollut aivan realistista. Mutta onhan moni muukin tapahtuma peruttu. Ihan oikea päätös.

Lampisen 800 metrin ennätys täytti kesäkuussa jo viisi vuotta.

– Tuskallista. Tässä vaiheessa urheilu-uraa ei pitäisi polkea paikallaan. Pakko luottaa, että ennätys vielä paranee.

Vuodet 2015–2019 Lampinen opiskeli ja urheili Villanovan yliopistossa Yhdysvalloissa.

– Viimeiset vuodet olivat haastavia. Tuli tehtyä omiakin virheitä, muun muassa USA:n ja Suomen kilpailukausien yhdistämisessä. Kisasin liikaa, ja liekki oli palaa loppuun.

Lampista on jo pitkään valmentanut kymmenottelutaustainen Pekka Kelonurmi. Viime vuoden lopulla Ari Suhonen tuli avuksi. Suhonen kellotti vuonna 1989 kahden ratakierroksen SE-lukemiksi 1.44,10. Ennätys on edelleen voimassa.

– Kelonurmi vastaa päivittäisestä harjoittelustani, Suhonen on paikalla tärkeimmissä treeneissäni, Lampinen kertoo.

– Olen otettu, kun Suhonen haluaa auttaa minua. Auktoriteettia ainakin riittää.

Tänään keskiviikkona Lampinen juoksee GP-kisassa Leppävaarassa Kalevan kisojen kenraaliharjoituksen. Niin Espoossa kuin Kalevan kisoissakin ykkössuosikki 800 metrillä on Saarijärven Pullistuksen Joonas Rinne.

– Muutaman kerran olemme tänä kesänä kohdanneet. Rinne on vetänyt joka kerta pidemmän korren, Lampinen kertoo.

– Jotakin pitää Kalevan kisoihin mennessä kehittää. Kyllä kirkkain mitali on minullakin taas mielessä.

Yhdellä ratakierroksella Lampinen näkee olevansa vielä selkeämmin haastajan asemassa.

– Mutta on kiva päästä härnäämään ”oikeita” pikajuoksijoita.

Yhtä mestaruutta Lampinen on jo tänä vuonna päässyt juhlimaan: hänen suosikkijalkapallojoukkueensa Liverpool FC voitti Englannin Valioliigan mestaruuden, ensimmäisen kerran Lampisen elinaikana.

– Mestarien liigan voittoja oli sentään tullut, muun muassa vuosi sitten, muistuttaa Lampinen, oman kilpauransa ohella innokas ja kaikkiruokainen penkkiurheilija.