Helsingan keskiaikapäivä venyy verkossa kolmepäiväiseksi – "Ohjelmatarjonta jopa aiempaa laajempi"

Keskiajan värejä ja tunnelmaa on Vantaalle luvassa tänäkin kesänä, mutta verkon kautta. Helsingan keskiaikapäivää vietetään ensi viikonloppuna. Johanna Erjonsalo
Leena Koivisto

Leena Koivisto

Vaikka Helsingan keskiaikapäivää ei tänä suvena järjestetä Helsingin pitäjän kirkonkylässä, vaan olosuhteiden pakosta verkossa, ohjelmistosta ei ole tingitty. Keskiaikaiselämyksiä voikin netin kautta ammentaa koko tulevan viikonlopun ajan perjantaista sunnuntaihin erilaisten teemavideoiden annista, johon kuuluu muun muassa musiikkia, opastuksia, luentoja ja esittelyjä.

Tuttuun tapaan keskiaikaan sukelletaan ajanmukaisin puvuin, haarniskoin, asein sekä käsityöesinein ja työpajoissa valmistuu niin kilpiä kuin miekkoja. Kukkaseppeleiden sidontaa ja kukkien symboliikka esittelee puolestaan kansantanssiteatterityhmä Petkele, joka antaa opetusta myös Tikkuristin tanssimisessa. Tanssiopetus toteutetaan livestriimauksena.

Musiikki ulottuu kokonaisesta keskiaikaisesta messusta lapsille suunnattujen Mytty-iltamien sisältämiin konserttitaltiointeihin. Messussa mukana on lauluyhtyeiden Corvus Laurencij ja Schola Sancti Henrici laulajia. Pyhän Laurin kirkon ympäristössä aiemmin järjestetty piknikkonsertti toteutetaan nyt artistin kotona tehtynä La dousa votz – Keskiaikaisella kotipiknikillä Anneliinan kanssa -taltiointina.

Suositut markkinat pyörivät koko tapahtuman ajan keskiaikaisina verkkomarkkinoina, joiden valikoimiin voi tutustua tapahtuman verkkosivuilla ja tehdä haluamistaan tuotteista tilaukset suoraan myyjille.

Viime vuonna 11 000 kävijää Pyhän Laurin kirkon ympäristöön keränneen tapahtuman sovittaminen verkkoympäristöön ei ollut yksinkertainen juttu.

– Aluksi tuntui, ettei mukaan saada mitään mistään, mutta sitten kiinnostus yhtäkkiä heräsi ja kaikenlaista alkoi vain ikään kuin tupsahdella mukaan, Vantaa-Seuran toiminnanjohtaja Riina Koivisto naurahtaa.

Hän myöntää, että loppujen lopuksi työmäärä yllätti, koska odotukset poikkeuksellisen kevään ja kesän vuoksi olivat toiset kuin lopputulos.

– Nyt voi sanoa, että ohjelmatarjonta on tapahtumassa jopa laajempi kuin aikaisemmin, Koivisto summaa.

– Videot mahdollistavat uudenlaisen esiintymistavan ja uudenlaisia juttuja. Erilaiset tietoiskut esimerkiksi toimivat jo äänentoiston vuoksi videoilta paremmin kuin ison ihmismassan keskellä.

Tietoiskuista vastaa Keskiaikaseura Hukka ja niissä nähdään muun muassa keskiajan muotinäytös.

Verkkotapahtumaa värittää myös aivan uusi tuttavuus.

– Yhdessä Vantaa-kanavan kanssa tuotettu Helsinga-heppu hölpöttää muutaman minuutin kerrallaan keskiaikaan liittyviä humoristisia tarinoita.

Viikonvaihteessa 7.–9. elokuuta järjestettävän Helsingin keskiaikapäivän verkkotapahtuman tarkemmat ohjelmatiedot ovat nähtävissä tapahtuman verkkosivuilla www.helsinga.fi. Ohjelma on kaikkina kolmena päivänä erilainen ja ladataan osoitteeseen www.helsinga.fi aamuisin kello 9. Ohjelmasisällöt ovat ilmestyttyään nähtävänä koko tapahtumaviikonlopun ajan ja jonkin aikaa vielä sen jälkeenkin.

Tapahtuman järjestäjiä ovat Tikkurilan seurakunta, Vantaa-Seura ja BRQ Vantaa Festival.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut