Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lue Vantaan Sanomien uusi kuukausiliite Selkovantaalainen täältä!

Reipas rakentaminen näkyy Vantaalla asuntojen arvonkehityksessä – "Kysynnän ja tarjonnan laki pätee tässäkin"

Vuokranantaja saa lähivuosina Vantaalla koko pääkaupunkiseudun korkeimman vuokratuoton, ennustaa Suomen Vuokranantajat ry:n ja Pellervon taloustutkimuskeskuksen (PTT) julkaisema ennuste.

Muita pääkaupunkiseudun kaupunkeja korkeampi vuokratuotto perustuu siihen, että Vantaalla asuntojen hankintahinnat ovat halvempia kuin Espoossa, Helsingissä ja Kauniaisissa, mutta vuokrataso ei vastaavasti ole merkittävästi alempi.

Ennuste arvioi Vantaan yksiöiden keskimääräisen bruttovuokratuoton vuosina 2020–2023 olevan 4,8 prosenttia.

Helsingin ennuste näyttää kuitenkin paremmalta tarkasteltaessa asuntosijoittajan saamaa kokonaistuottoa, joka pitää vuokratuoton lisäksi sisällään myös asunnon arvonnousun.

Ennusteen laatineen Suomen Vuokranantajat ry:n toiminnanjohtaja Sanna Hughesin mukaan asuntojen arvon nousu on Vantaalla Helsinkiä maltillisempaa, koska Vantaa on kyennyt lisäämään asuntotarjontaa reippaammin.

– Helsingissä on niukkuutta enemmän. Kysynnän ja tarjonnan laki pätee tässäkin, kuvaa Hughes.

Ennusteessa arvioidaan, että asunnon arvonlaskun riski ja riski, ettei vuokralaista löytyisi, ovat pienet niin Vantaalla kuin Helsingissä.

Hughesin mukaan Vantaan vuokramarkkinoilla korostuvat alueelliset erot.

– Hyvät liikenneyhteydet ovat tänä päivänä vuokralaisille todella tärkeä asia. Vantaalle uudet asuinalueet ovatkin rakentuneet kehäradan varteen. Seuraavaksi jäädään odottamaan Vantaan ratikkaa ja sitä, miten se ohjaa kaupungin kasvua sekä vuokrien ja asuntojen hintojen kehitystä esimerkiksi Hakunilassa.

Tiistaina 4. elokuuta julkaistun ennusteen pohjalta on laadittu myös asuntosijoittajien rankinglista, jossa on mukana 24 Suomen suurinta kaupunkia.

Lista povaa sitä, miten huokuttelevilta kaupungit näyttävät jatkossa asuntosijoittajien vinkkelistä katsottuna.

– Siinä on otettu huomioon muun muassa väestönkehitys ja asuntojen arvonnousu, Hughes kertoo.

Vantaa on listalla sijalla 10. Laskua on viime vuoden rankingista neljä sijaa.

Vantaa nähdään houkuttelevampana kuin esimerkiksi Espoo, Tampere ja Pori. Listalla voittajana on Kuopio. Sen jälkeen ennen Vantaata tulevat Rovaniemi, Oulu, Kajaani, Turku, Vaasa, Helsinki, Lahti ja Jyväskylä.

Ennusteessa on tarkasteltu myös koronaepidemian vaikutusta asuntomarkkinoihin.

Koronakriisin arvioidaan vauhdittavan asuntosijoittamisen alueellisten erojen kasvua. Pääkaupunkiseudulla hintojen on arvioitu laskevan tänä vuonna puolella prosentilla ja muualla Suomessa kolmella prosentilla.

Lue myös: Vantaan vuokramarkkinoilla on monta nousevaa käyrää – "Vapaarahoitteisten vuokrien kehitys on Vantaalla suurten kaupunkien joukossa nopeinta"

Vuokra-asujien määrä lisääntyi kahdella vantaalaisalueella Suomen kärkitahtia – ”Emme ole tekemässä Vantaasta vain vuokra-asujien kaupunkia”