Voiko tee maistua Vantaalta? Pian pääsee testaamaan, sillä luvassa on sarja paikkakuntaan liittyviä teemakuja

Helsinga-teen tarkoitus kielen ja mielen kautta johdattaa ajatukset keskiaikaiselle Vantaalle ja tarjota samalla aromikas makuelämys. Vantaa-Seura
Leena Koivisto

Leena Koivisto

Vantaa-kanavalla ja Helsingan keskiaikapäivä -tapahtuman verkkosivulla julkaistaan pian video, jossa Helsinga-hepuksi kutsuttu hilpeä hahmo hörppii Helsinga-teetä. Sellaista kun on nyt oikeasti valmistettu vantaalaisessa Forsmanin teetalossa.

Hepun tapaa viikonlopun ajan verkossa pyörivässä Helsingan keskiaikapäivässä useammankin kerran. Jos teetä haluaa hankkia itselleen maistettavaksi, siihen avautuu ensimmäisen kerran mahdollisuus sunnuntaina 9. elokuuta kello 11–14, jolloin teetä myydään Helsingin pitäjän kirkonkylän kotiseutumuseon edessä (Kirkkotie 45).

Helsinga-tee on Vantaaseen liittyvän teesarjan ensimmäinen tuote.

– Syksyllä tulee Vantaa-tee ja sen jälkeen toivottavasti vielä muitakin, Vantaa-Seuran toiminnanjohtaja Riina Koivisto kertoo.

Teet tuotetaan seuran, Vantaan kaupunginmuseon ja Visit Vantaan yhteistyönä.

– Ajatus on pyörinyt mielessämme ja usean vuoden ja kun se hiljattain taas nousi esiin, päätimme toteuttaa sen.

Keskiaikapäivässä lanseerattavan teen haluttiin luonnollisesti kuvaavan keskiaikaa.

– Etsiessämme, mitä keskiaikaisia kasveja Vantaan kaivauksilta on löydetty, kävimme läpi arkeologisia tutkimusraportteja ja niiden kasvijäänneanalyysejä. Vähän niiden tietojen mukaan sitten teimme Forsmanille ehdotuksia teen aromin suunnittelutyöhön ja he puolestaan ehdotuksia meille, Koivisto selvittää.

– Kävimme maistelemassa erilaisia makuja, ja niistä raatimme päätyi tähän, jossa maistuu peltoaukioiden omaleimainen katajanmarja sekä ikiaikainen herkkumarja puolukka.

Forsmanin teeasiantuntijoiden ehdotuksesta aromiin lisättiin myös inkivääri.

– Se edustaa hyvin tuon ajan eksoottisten mausteiden kauppaa, vaikka en osakaan sanoa, tuotiinko etelästä tänne tuolloin oikeasti inkivääriä.

Maustettua mustaa Helsinga-teetä myydään ainakin aluksi vain Vantaa-Seuran kautta ja sitä voi ostaa vaikkapa seuran järjestämissä tapahtumissa.

Vantaalaismaisemat sadan gramman pakkaukseen ovat graafikko Marianne Kivimäen käsialaa. Tee maksaa seitsemän euroa ja myynnistä saatavalla tuotolla tuetaan vantaalaista kotiseututyötä.

Teesarjan muista tulokkaista on jo ajatuksia, mutta ne Koivisto haluaa pitää vielä salaisuutena. Syksyllä lanseerattavasta Vantaa-teestä hän paljastaa, että sen maussa on etsitty sitä miltä Vantaa voisi maistua.

Koettavaksi jää, mitä Vantaa-teetä juodessa tapahtuu. Helsinga-teestä tiedetään jo se, että kun Helsinga-heppu sitä siemailee, hän päätyy aikamatkalle keskiaikaan.

Helsinga-heppu ja matkanteon haasteet -video nähtävissä torstaista 6. elokuuta kello 9 lähtien Vantaa-kanavalla, www.vantaakanava.fi sekä Helsingan keskiaikapäivä -tapahtuman sivuilla, www.helsinga.fi .

Lue myös: Helsingan keskiaikapäivä järjestetään elokuussa verkossa – vuonna 2019 tapahtuma keräsi 11 000 kävijää

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.