Vantaalaismies epäilee: Maanjäristys rikkoi vantaalaiskoulun ikkunan – Seismologi ei tyrmää väitettä

Peltolan koulu tärisi järistyksen voimasta, muistelee vantaalaismies vuosikymmenien takaista tapahtumaa. Arkisto/Marika Lumme

Tiina Örn

Vantaan Sanomat uutisoi Hakunilassa heinäkuussa mitatusta maanjäristyksestä. Seismologian instituutista kerrottiin, ettei vastaavaa ole mitattu Vantaalla koko vuosikymmeniä kestäneen mittaushistorian aikana.

Vantaalaismies lähestyi maanjäristysuutisen innoittamana Vantaan Sanomien toimitusta kertomalla muistonsa 70- ja 80-lukujen vaihteesta. Mies kävi tuolloin Viertolassa sijaitsevaa Peltolan koulua.

– Eräänä päivänä oppitunnin aikana koko Peltolan koulu tärisi ja äänteli. Vitsailimme, että se on vain raitiovaunu, vaikka Vantaalla ei raitsikkaa kulkenutkaan, kertoo mies, joka ei halua nimeään mainittavan.

Tärinä tuntui miehen mukaan aina Kylmäojalla ja Ilolassa saakka.

– Kun menin kotiin Ilolaan ja aloin kertoa isälleni koulussa kokemaani, niin isäni totesi, että kotona olivat lämmityspatterit tärisseet ja kolisseet kiinnikkeissään.

– Eli on näitä järistyksiä ollut aiemminkin, vantaalaismies toteaa.

Tutkimusteknikko Tuija Luhta Seismologian instituutista ei tyrmää miehen kertomusta.

– On hyvin todennäköistä, jopa varmaa, että Vantaalla on ollut järistyksiä aiemminkin. Niitä vain ei ole pystytty mittaamaan. 80-luvun alussa järistyksen piti olla aika iso, että se pystyttiin mittalaitteilla havaitsemaan, Luhta toteaa.

Peltolan koulussa järistys tuntui miehen mukaan hyvin voimakkaana.

– Pulpetit heiluivat ja tärisivät. Sen tunsi, jos piti käsiään pulpetin päällä.

Enintään kymmenen sekuntia kestänyt järistys jätti kouluun jälkiä, mies muistelee.

– Peltolan koulu on rakennettu saven päälle. Koulun jämerästä paalutuksesta huolimatta tärinä sai aikaan ison halkeaman ruokalan ja kuvaamataidon luokan välisen yhdyskäytävän tiiliseinään. Myös käytävän lasiin tuli jännä vaurio. Isoon ikkunalasiin tuli jalkapallon kokoinen pyöreä reikä keskelle ruutua.

Tutkimusteknikko Luhta pohtii, että kuvauksen perusteella kyseessä voisi olla pieni järistys.

– Tärinän aiheuttajia voi olla toki muitakin. Esimerkiksi maan routiminen aiheuttaa välillä isojakin tärinöitä ja paukauksia, samoin louhos- ja jopa rakennusräjäytykset.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.