Vantaa ennen ja nyt: Rekolassa vietettiin kelluvia pirskeitä Keravanjoella jo melkein sata vuotta sitten

Tänä keväänä Vantaan kaupunginmuseon kuva-arkistoon kopioitiin lahjoituksena valokuvia Rekolan venetsialaista karnevaaleista 1920-luvulta. Kuvissa nuoret valmistautuvat juhliin Keravanjoella. Vantaan kaupunginmuseo

Anu Mönkkönen

Kaljakellunta keräsi elokuun alussa Vantaanjoelle noin tuhat osallistujaa kumiveneissään. Tänä vuonna veneet laskettiin vesille Tammistossa ja tapahtuma oli lähes kokonaan Helsingin puolella.

Ensimmäisen kaljakellunnan lähtöpaikka oli yli 20 vuotta sitten pohjoisempana Keravanjoella, Rekolan lähistöllä. Siellä on vietetty kelluvia kesäjuhlia aiemminkin.

Vuonna 1924 perustetun Rekolan suomalaisen nuorisoseuran jäsenet järjestivät 1920-luvulla muutamia värikkäitä ”venetsialaisia karnevaaleja”. Juhlat ajoittuivat elokuulle, kesä- ja huvilakauden päättymiseen.

Pimenevässä illassa osallistujat soutelivat lyhdyin valaistuissa veneissään Sippolankoskelta Myllykoskelle. Sen jälkeen siirryttiin tanssimaan Havukosken talon suureen saliin.

Rekolassa osallistujat rakensivat soutuveneisiin kaaria taipuisista puunrungoista ja koristelivat niitä kangasnauhoilla ja havuilla. Kaariin ripustettiin paperisia lyhtyjä. Juhlijat olivat pukeutuneet naamiaisasuihin.

Veneet koristeltiin lyhdyin ja luonnonantimin. Vantaan kaupunginmuseo

Venetsialaisia on vietetty Suomessa jo 1800-luvulta lähtien. Kesän päättymiseen liittyvä valon, veden ja tulen juhlan perinne omaksuttiin Keski-Euroopasta ensin etelärannikon huviloille ja 1900-luvun vaihteen jälkeen etenkin Pohjanlahden rannikon kaupunkeihin.

Nykyisin laajasti sisämaassakin juhlittavia venetsialaisia vietetään elokuun viimeisenä viikonloppuna mökki- ja veneilykauden päätösjuhlana.

Vantaan Sanomien ja Vantaan kaupunginmuseon juttusarjassa nostetaan esille paikallista historiaa tutustumalla museon kokoelmiin ja kulttuuriympäristöympäristökohteisiin. Kirjoittajat ovat museon henkilökuntaa.

Kommentoi

Mainos: Vantaan kaupunki

Asiakkaiden onnistuminen on työn suola

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut